[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike

undervolt罷啦 又涼又慳電
就咁睇條片,I5-13600K 都好勁
之前有review話4090想行4k 144,樽頸位係CPU (當時測試係12900K)。
唔知13900K會唔會對FPS有幫助…

另外想問下,如果唔會畫圖、剪片、寫code,係咪唔需要用到64GB ram呢? (32GB就夠?)
13代好似買i7都好夠 諗緊如果買13代應唔應該直接攻i9
睇板
你平時多野係 background run 就多多益善
我淨係 chrome 都食左 20 gb ram
無論 AMD 定 INTEL 都俾多左電壓確保粒 chip 一定行到包裝個 spec
識玩一定降壓超頻
打機 i7 乜都夠
睇咗youtube 啲review
137k game FPS 好似同129k / 129ks相當接近。

睇嚟打機 真係買i7都夠用。
暫時係youtube未搵到 4090 + 13900K vs 4090 + 13700K 嘅4K gaming FPS實測。

下面呢條就係兩粒CPU 配 3090Ti,平均139k 多10FPS,唔知用4090 係咪都會差10 FPS了
https://www.youtube.com/watch?v=l-rf-usAlMI
呢啲 channel 唔使睇
十個呢啲 layout 十個都假
冇計,未搵到有大佬做呢種評測,只能等多幾日 睇下有冇人做 139k vs 137k 嘅review了
intel 派俾 media 個 review kit 得 136k / 139k
大陸佬神早有人 retail 拎到貨, 順便解禁果陣做埋
唔介意既話
https://www.bilibili.com/video/BV1TR4y1Q7N3/
13600好似都夠 差在上唔上13700
想請教下
如果打機既時候成日間唔中會freeze一秒
咁係咩硬件出現問題?
仲用chrome
有96gb ram 唔怕
1月CES先有
12700同13600K唔超理論上係咪差唔多
用緊124想升級
舊腦有無啲咩仲用得 ram 火牛 顯示卡之類
5000 要打呢啲機有啲緊
Fm睇重cpu
euro truck又無埋由用內顯玩
用firefox 好啲?
Edge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞