[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
最極端咪deskmini

如果唔係就講清楚d接受到幾大
或者有無邊隻箱啱心水
咁巴打先幫到你
睇完覺得 Deskmini 都幾唔錯 另外都有望過下 Silver Stone SG05/ SG13 嗰類

參考返上面幾位巴打意見,應該要棄現有cpu cooler + display card + HDD,另外換主機板+u+psu,有無合適 parts 可以推介?
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,580

1 x [9月優惠]Klevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
價錢:$399

1 x [9月優惠]ASRock Deskmini B660 WIFI Barebone (送KLEVV So-dimm 16GB 3200一條)
價錢:$1,899

1 x [10月優惠]Thermalright AXP90 X47 下吹式散熱器
價錢:$220

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,178
https://www.faroll.com/customize#NDU5Niw0NjUwLDQ5MTAsNTYxNQ

大約你預係咁 隻箱包埋牛
hdd就插唔落 不過你本身條a2000同隻MX500 可以keep住用
如果你真係唔夠位既話仲有條m.2槽俾你升級下
需求大直接建議nas好過
問一下有關Lian li o11d Razer edition機箱既問題 。連去機箱前面燈板條線(唔知叫咩線,下圖紅色箭咀指住嗰條)斷咗,搞到前面冇燈著。試過格硬駁返去,但都係唔著燈想喺度請教各位巴絲可以點樣救返

如果用deskmeet好似連顯示卡/ram都用得返
顯示卡尺寸要再確認
可能要換張再短少少或者改殼

deskmini要用sodimm ram
想問下 lian li tu150, 可以裝到 4090 嗎?

如果25000 - 30000 budget, 有細機箱 list 推介嗎?
張卡26cm, deskmeet淨係裝到20cm內
用SSUPD meshlicious咪算,
淨係換板同cooler, 牛都唔使換
底板個type c接頭係咪通常都好鬆,輕力拉一拉就鬆脫
4090配13700k,用ddr4 同ddr5 會唔會相差好大
等20號解禁睇review啦
其實都幾想知會差幾多
用緊12700K DDR4
唔知會差幾遠
lm
p
https://youtu.be/BL4DCEp7blY
上次砌機都4、5年前
依加砌好似仲複雜咗
ATX我覺得好易
ITX煩就煩在要事前諗下砌機順序同D線點走
ATX某程度上都係要諗下砌既順序 雖然大部份都係同一個順序
ITX唔敢想像
如果係主流3前1後風扇既機箱就冇咩野
如果係O11D個種箱既話淨係處理9把扇既線都有排搞
ITX俾80蚊人地賺算啦
出面買件比$80砌?
清 好介紹
我一路都想搵 細footprint 既箱,
深過 35 既我都嫌阻定

係唔明點解 2022年出既箱都仲係無配 USB 3.1 / type-c
係同一間鋪買晒所有野砌機費係80蚊咁上下啦
發現多個問題, sky one mini 最多只放得落 315mm GPU ...
請教下 筆直14000蚊 主要用黎打3a game ,間中需要整3d動畫既,呢張list可以點執? 因為部機可能會放地下 屋企又有貓 會好多貓毛周圍飄,機箱果到會唔會有更好選擇?

好老實講 空間就係得咁多 你估個箱入面係百寶袋咩
依家所謂既細箱itx
通常都係打橫放 例如 A4H20 / nr200
或者打直放 例如 SSUPD Meshlicious

如果你深度有限制 就只可以向高發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞