[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
13400 b660m
條德國佬就攪笑啦
咁多錢買粒 i9 返黎,
唔用盡性能都算, 反而調返轉頭玩設限
清 可以望下咩綠在區區
睇下自己住個區個回收站响邊

一粒 13900kf 先 ~$4800, 加 mortar max ~$1400 = $6200
z790 好少少 ~$2500 即係 u + 板貴多 17%
你超唔超到 17% 先
我仲未計你要 360 水冷同電費/冷氣費
我真係唔知邊個搞笑
我唔明既地方係

如果將粒 13900K 當 13900 或更低咁用,
唔係直接買低一級個粒就攪掂?
淨係講型號唔講 total cost 有咩意思
你上面話 b660 + 12400 傻仔
我睇佢應該係性價比最高既 combo 添
u + 板先 2800, 淘寶仲平
all core 5.2g 完全唔係問題
因為係買core數唔係買時脈數
純打機ge話不如買13600K仲好
放上dcfever二手賣都仲值錢
秒左
講真近幾年幾時有聽過邊塊板有VRM 過熱或者普通超頻時供電不穩

唔係玩extreme overclocking 一般人根本就唔使點睇幾多相供電
都係gimmick 野黎姐
若過好似樓下 洪巴咁講, 係買 core 數, 唔係Hz 數
咁可以理解

至於 12400+B660, 請 清睇多次我個 po
我無講過呢個組合伏
我只係驚原PO 搵唔到靚價入
我諗你地錯左重點

我只係提出2000蚊板級數

呢個價位以z790黎講先係最多人買

你2000蚊板廢個d落i9行真係會出事 例如prime p

同埋個巴打問giga板分享多d 所以只係想講giga冇諗到咁廢 甚至呢個級數勁過對手

所以我都唔只係提出vrm 供電同散熱器 , 我都有講其他方面既野 例如擴充性 或者其他

都冇諗到個bios咁弱智
純粹等唔到13400,好似要下年頭先有
聽閒係 1月 CES 時會推

我都等緊粒 13500, 追得上 12600K
但又無咁熱
而家12400要千5先入到手,板要九百幾 配3200mhz ram
我選擇5700x +塊 普通b550m 3600mhz ram
差一兩百蚊,效能更高
可以睇番 #885 個po

樓主用戶體驗麻麻
當我唔識野鳩吹:

一般CPU除左i9
平民級既12400/5600大概65-105W
頂多150W
即係1V*150A
當然有d野唔可以直接換算
但係都可以睇下CPU食緊幾多V電壓幾多W
好多低階板都頂得住有餘

CPU W數長期都無咩大變化
以前3/4代intel都係差唔多數字
但係板廠就不斷標榜更強既供電
除左堆料賣貴d實際用途真係不大
搵緊intel有咩itx板
$1500內
msi 原來仲未出b660itx
然後見到台仔講asrock H670M-ITX/ax 唔超頻嚟講好似幾抵屌
5600g仲正
清要 DDR4 定 DDR5?
ddr4
想問下12700f+3060ti配asus prime b660m-k d4 matx 底板得唔得
同埋而家ram16gb係咪真係唔夠?(for打機)
DDR4 就AssRock H670M唯一選擇,
B660I DDR4 狗也不屌
咁 asrock 塊 H670M-itx 應該都算係唔錯既選擇
無記錯, 悠巴之前都有响度介紹過俾其他搵 itx 板既巴打, 有興趣自己 search 下

唯一係咁細塊板, 要預左 VRM 唔夠位
唔好用啲太熱既U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞