[悠二評測]Intel i9-13900K 超頻心得 + Giga MSI ASUS 三塊Z790 詳盡開箱分析拆解

164 回覆
51 Like 11 Dislike
另外.大細同細核係真係可以同時超都冇所謂

但要真係慢慢試

其實又唔係超唔頻既今代.只係真係要試

但z790重點.我覺得係RAM個part

你見我超RAM超到好興奮
黎緊呢個星期會出7600同 有機會出埋 散熱個part測試

嘗試搵方法解決13900k 熱既問題
再一次將手上既Hynix M-DIE 超頻
收工之作了.唔再超了.下一步就玩Hynix A-DIE
呢個成績應該係M-DIE風冷盡頭了.超完再用大量時間微調後成績
全部已加到網站了
http://yujihw.com/review/i9-13900k-gigabyte-z790-aero-g-bios-f3-test

雖然唔識 但好似好勁
你當Hynix m-die盡頭

呢個成績你對比出面.應該都已經好勁了
lm支持

超ram得閒都玩下先
Kun巴一齊玩啦

你AMD都超下你條RAM

應該幾有挑戰性

因為am5.研究ddr5性能比intel更好.因為目前am5 ddr5性能唔好.自己搞上去.應該對整體性能幫助更大
我裝完機個幾日玩完個undervolt 都有好淺今玩過

係bios set 6200個profile仲算穩定但係上到6400mhz就有時連window都無辦法穩定入到

check過條ram都唔知係hynix咩嘢die就開完expo上6000算數 msi嘅老母板我唔覺得會係ram出事……

而且事實上我用amd自己個expo都唔係好穩定 有時部機會hang住hang住 無開到expo就反而未hang過 睇event viewer又咩嘢都無寫 好奇怪 唔知係我手氣差定點

不過顆U本身個體質都差 唔可以undervolt得太勁 下次砌機用intel就算 可能15或者16代
悠二巴有無13代intel u嘅list
你指砌機List ?
已經出左呀

我Yujihw網站已更改左13代List

或者你都可以講下預算同要求.我可以另外出個List俾你

見法奧仲係12代,13代依家都係得tray版? 見話行貨係咪照有保養? 定其實等多幾日就有boxed版
睇左STRIX Z790-A
btw 而家係唔係多數板最多都係得2個 type-c 係背板?
比得起錢咪有3個囉
邊塊?
我yujihw List新d.我準備都會改埋我法奧List
多數都係兩個type-c

得d旗艦板先有三type-c
洪卓巴有冇諗住買咩
換完機先無耐
諗住上隻AIO, GL360白色幾時返貨
白色360AIO黎講除左女武神之外, 係咪其他都唔推薦?
ROG MAXIMUS Z790 HERO 無 D4
有 64GB DDR4 係手唔用好浪費
係唔係逼住屌 ROG MAXIMUS Z690 HERO

油老闆點睇seasonic條2 x 8pin PCIE to 12VHPWR線
火牛2個PCIE出600W有無問題?
而家係去到幾多nm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞