[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
RAM呢個價錢買Kingston Fury 6000 C36

asus 呢塊p麻麻地.差唔多價錢用MSI z790-a pro 或者giga aorus elite好太多

ssd你不如直接用一隻KC3000 2tb

500 FX 12月先有

同埋500 系列前面裝完360排.應該會頂住4090

可以轉用Antec DF700 flux

支架asus個支$199
有機會11月有呢隻

TT SFX應該都係11月
剩計打機
583D勁撚到7000系都收皮

計升級呢粒係最抵玩
你有得揀咩
而家就等新sfx牛同行貨新280水冷就砌得vk隻280個冷頭太高擺唔入4slot mode既meshroom s
有冇巴打試過在淘寶/京東買過case同mon

想知在呢d網站買安唔安全,送到來會唔會爛哂
144 但唔會out budget 咩?
你玩4K144
不如淨係買4090
$15000啱啱夠洗
ipad 如果你想同時開chrome 同 word ,或者開兩個word 同時用,就會好麻煩

想問係咪ram到期
因為我係用緊adata ram
不如先重裝下chipset driver, display card driver先

可以重插ram
部機壞咗
剩買display直插mon?
你4K144純打機一定係GPU bottleneck
唔使考慮一定係12400 b660 DDR4 , 其他budget 去曬GPU
所以我先撚左3080 同3060ti, 4090 out 筆硬
急唔急住砌 ?
可以望埋黎緊11月既4080係點樣先
都可以忍下 依家用住ipad 頂住
大家覺得ASUS P1412 $6000
用嚟一般文書抵唔抵買
文書用都係揀返dell / hp 啦
部電腦突然間開唔到機 一開機就閃左下EZ debug cpu紅色LED
試過淨係ram+cpu都著唔到
想問下除左cpu壞仲會唔會有其他原因

Spec:
Intel i5-12400
Msi pro B660m-a Wi-Fi
fsp hydro g pro 850w
1 x (預訂) Intel® Core™ i9-13900K Tray 漢科貨 (需連同Z690或Z790主機板一同購買) (缺貨)
價錢:$4,799

1 x ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$5,699

1 x G.Skill Trident Z5 RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 7200MHz C34 F5-7200J3445G16GX2-TZ5RS - Silver
價錢:$3,280

1 x Samsung 980 Pro Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,799

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$16,599

1 x ASUS ROG Thor II 1200w 80 Plus Platinum Fully-Modular
價錢:$2,899

1 x ASUS ROG Strix Helios RGB Tempered Glass E-ATX Case - White Edition
價錢:$2,399

總計: $37,474
https://www.faroll.com/customize#Mzk1NSw0NDAxLDUyOTksNTkzNyw2MDk3LDYxMDgsNjE0Mw

買咗呢個list,星期一送貨(法奧搶4090落到單冇通知比錢,去咗搶到果間買)

冇買散熱因為考慮緊自組水,但係呢張卡其實係咪冇乜必要
本身有desktop

nb就係edge 11
諗緊 換舊電再戰

定係買iPad 加keyboard 好
咁呢部個價值唔值得買
Jonsbo新箱D31/D41結構類似Asus AP201但係短2cm,有Mon版本同AP201差唔多價,普通版就279人仔,性價比屈機,仲有ATX版本揀
超正可惜已經有ap201
有無咩機箱係上面無窿(因為窗旁邊,怕撇雨滴入去),但airflow ok的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞