[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
i9 12900k
Asus Z690 TUF
ADATA XPG Lancer DDR5-5200MHz 16GB x2
MSI M480 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB
PA120SE
Tuf asus 3080 tuf 12GB

剛剛換了新電腦,無任何超頻,有時冇fulload狀態,正常上下網,電腦會卡住無任何反應,滑鼠同鍵盤都冇反應,成個畫面頂住,要重開機,有冇大神知道係咩問題
硬體溫度過高?
多數 ram
freeze 果陣試下撳 num lock
between 買前好上黎問
買之後直接問商家要佢包底啦
新版果隻可以放4 slot card
舊版個隻都可以呀
但兩款個前題都係只能放 SFX 牛

但因為我本身有隻 ATX 牛, 諗住慳得就慳

點斷法:真係就咁斷咗 機箱出廠嗰陣,本身呢條線連喺 箭咀指住嗰個板度。而家就咁甩咗

圖二係遺照

唔知仲有冇得救返
真 換12代算 灣仔電腦城有無邊間 唔係黑店
我無推介
多數自己執料砌 唔熟既話好多間都可以好黑
散件買過未來正正常常
問下其他ching

補多張圖
咁未來算 應該ok

俾個 rough idea + budget 你
內顯 debug 用
case 自己揀個塞得入 2080S 既 matx. 唔夠扇自己加 p12/p14
windows 自己諗
板要唔要 wifi 自己諗
要上大師?
一係用萬頭砌部i7 留返買40系卡
唔該你ching 感謝
要鎖240喳 2080super夠做
宜家換板 ram u 算
你個情況真係換u就ok
換埋個靚仔箱 for 之後換卡
正常機嚟講 Apex 極難鎖240
要跳果時已經drop fps
落到地下先穩到
換咗個樓祖就開始陰啲陰啲推翻啲黑店?
有冇ddr3 ram執
因為我都係用i3 4130
8年老爺機上網冇問題
係唔夠ram開多幾個chrome分頁都慢到龜
samsung ssd 0E呢件事呢度有冇人提過?
殘體注意: https://www.chiphell.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2443478&extra=page%3D1&mobile=2
最近轉左用itx機箱,原裝火牛綫太硬好難執線
請問有無師兄知道邊到賣的模組線quality係ok的
之前試過買底板24pin轉90度的轉頭,結果用唔夠2個月就燒撚左隻antec 700W金牛
自此之後,成日迎住轉模組線會燒牛
火牛用緊corsair sf600,箱用LianLi Q58
想隱陣啲去google cablemod
想平就淘寶

但其實cablemod都係made in china
始終用得模組線就唔包100%安全,風險自負
Corsair好似自己有出模組線
Cablemod 好似都有現成corsair 線買
平就淘佬
我自己就訂台灣,但其實都只係平cablemod 小小
想請教下各位巴打
有部舊Lenovo thinkpod E431 用緊Windows 10 部機連唔到2.4G Wifi
打岩密碼都話無法連接網路, 但係用訪客Wifi 就連到上線
有冇得攪呢? 係個Router Setting 問題?
Router 用緊Linksys E8450

另外,部機太舊搵唔到5G 個網路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞