[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(345) **警告 : 法奧問題請自行聯絡客服**

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
口羊2c?
五系考日月😅😅
一直都正常緊 唔覺得有咩問題
你依家整粒i5-12400都打贏晒佢LIST出黎既舊代i7
你教會口號係咩?法奧神教?
砌lego咁睇多啲砌機片就識
難 搵法奧 $80搞掂 點解要諗?
中非打
最緊要睇說明書

睇片有時都會有啲角度睇唔真 / 跳左 step
都真

其實有時唔係難易,
係去到啲 critical part, 好似 cpu 咁
有咩差池, 就成千蚊

咁俾人砌都係一個方法
當然, 長遠計, 自己學識係方便啲
跟足說明書去砌就唔難既
怕就上網睇下人地砌機片
總之唔好大力出奇蹟 睇清楚條線叫咩名
有咩唔明可以post上黎問 年中答唔少依類問題
係 學識可以幫下啲朋友仔、女仔整電腦
最記得之前有個將條線頭尾反轉插

電腦parts 唔係插蘇,
有 dumb-proof 但無 blind-proof
突然唔記得左你地邪教果句口號
做工具人 ? 不了
咩叫你地 我中非打
想問5900X同5800X比會唔會好熱?

NR200P,240AIO,multimedia
熱唔會
budget 分哂落兩個 CCD 度
淨打機無必要 59X
YUP 啲收買佬雖賤價 但件野會有人接收
唔打機,會同時開Photoshop,Lightroom,Spotify,Chrome, etc

同埋係咪最好up埋上64GB Ram,平時用差唔多90% usage.
productivity 就多核啦
我都用緊 96gb ram 用 64gb ram 基本盤
有錢咪升埋囉 依家ddr4好平
64gb 2000蚊都唔洗
Base on 你依家用既狀況 如果你會再開野就直接上堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞