[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
最後係間屋到有線眼匯報個女人係咩人黎?
講到尾都係實力至上
你夠強勢搶埋人地老婆都得
弱嘅就俾人多個理由入你啫
係咪alicent 邊人?
幫手拎藥個?
唔係daemon 隻雞咩
咁我都同意
佢地有時寫得ok 有時就寫得太over
啲人嘅性格好似有啲一時一樣咁 唔多連貫
有時feel到係為咗個劇情去到嗰個位所以夾硬嚟
不過好睇嗰啲位都仲係好睇嘅
最後一幕我會理解為Alicent係選擇性聽佢想聽既野
(Vis有話咩in the north, Aegon呢條廢柴肯定冇去過North先)
就算唔係Vis遺言,佢都遲早因為其他原因又會想篡位
埋左十年既怨恨同野心唔會因為一餐飯一席話消除
去到呢一個moment內戰已經無可避免

我反而幾鍾意Show有寫到兩邊都好grey唔係天生就壞人邪惡後母
絕對係合理懷疑
早幾集已經有個後生啲嘅maester話可以試下啲新嘅療法
老嗰個堅持用水蛭
我以為指有斗篷摭住個匯報女人
講真肥佬自己都偏心,型(但會做仆街野)嘅角色多數黑黨,綠黨就寫到多數仆街但又唔型
其實我覺得如果係因為細路而再drift apart 會好啲,因為啲細路冇佢地以前咁好感情但又比佢地一路洗腦咁去敵視對方,有啲自作孽想補救已經太遲會好啲
可能係因為個後生先頂到十幾年
點解咁多人撐綠黨條臭閪
個模型點算
書聽之前巴打講喺肥婆又淫亂係咪真?
雖然tv版都覺幾淫
係囉佢主觀想聽到咩就攞來做藉口

Vis話Aegon , 其實係講rhaenyra and daemon’s baby Aegon 都得,始終baby aegon先係pure Targaryen

玩更大模型
講緊個表達手法
原著綠黨既野心係堂堂正正,擺明就係想爭權力,擺明就唔服Rhaenyra做女王,一早做好晒準備開佢波,劇既綠黨(主要係Alicent)又要做雞又要立牌坊,一時又掛住同Rhaenyra既姊妹情,一時又話唔buy黑黨既價值觀,最後因為Viserys臨死鳩up左幾句先終於下定決心,個觀感係由有政治野心既攝政太后變成私怨撚,成件事好soap
rhaenyra家下係咪已經5個小朋友?
集集都見到有新仔
其實書就冇個firm嘅答案
我覺得編劇同時都係為左埋返預言夢個尾
其實Viserys個預言夢都好夾硬,佢話過Aegon the conqueror都有發呢個夢,所以Aegon當年火燒七國係為左200幾年後有後人黎拯救佢地
少少洗白Aegon 大屠殺仲唔係好對到show cannon 叫幾突兀,咁樣我覺得至少提係會有啲對呢個故事嘅purpose
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞