[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Alicent 之後攬嗰個佢個女嚟...........
是但⋯ 咁係咪暗示個女僕唔喺度了
大家覺得Viserys 當初可以做D 咩黎避免而家呢個情況
唔知…因為佢攬住個女想喊
有可能係因為心痛個女嫁咗俾個仆街仔
未必係因為滅口而內疚
Aemma死咗之後唔好再娶,諗辦法令教會同意Deamon同第一任老婆離婚,然後叔姪happily ever after
Day one 唔會皇后有權力已經夠啦,當初公主同皇后有咩深仇大恨啫
娶velaryon個𡃁妹,兩個house繼續一個rule the land一個rule the sea
end of story
your family tree is a fucking circle
生左仔都係會出事
唔娶Alicent 囉
準備間木屋
木屋入面放幾個火盤
約晒 rhaenyra 同 alicent 兩家人一齊去間木屋食飯
等齊人入席就用碌木頂住度門
然後是旦推冧一個火盤
之後成間木屋就會好似點著汽油咁即刻變5級大火
一把火燒晒全家
邊個燒完唔死行返出嚟就做下一任王

輕鬆
多謝大家
咁即係屈死D 綠黨既遮...
同父同母
比Daemon繼任人咪搞點
Alicent同Otto第一個死先
諗起都開心
咪係囉,佢都係娶Rhaenyra咖啦
俾Daemon做皇帝咪算
冇晒合法繼承人可以直接七國大亂鬥
Daenerys作為GRRM親生女就得一個,嗰次燒唔死係一個奇蹟嚟,之後佢唔怕火係D&D嘅原創
hotd 係繼承 d&d world 嘛
好同意

去Dragonstone又係編劇整出嚟嘅bug,其實Dragonstone係等於中國太子嘅東宮,原著Rhaengra唔想見到Alicent眼冤去長駐係冇問題,好似英國古代王位繼承人細細個就要去威爾斯生活一樣,但編劇寫到Alicent太強勢,Viserys未死已經開始攝政,Rhaengra又太弱勢,搞到去Dragonstone變咗走難咁

其實抽離後期發展咁睇少女Rhaengra係寫得好,特別係好多女觀眾會喺佢身上搵到共鳴,編劇特登提出女性會遇到嘅困境嘅本意亦都係好,但係改啲又唔改啲就破壞咗GRRM原本定立嘅結構,加上劇集時數所限冇時間fix bug,令到人物成長邏輯唔夠通順,犯駁
係咩
兩兄弟當初齊齊衰十一就唔使搞成咁
唔好啦
Egg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞