[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
white worm d accent

佢D要求睇到出咗戲
又兒童權利 又人民賦與國王權力
全部都係 modern value
都唔係個個時代嘅嘢嚟

況且佢一放咗 aegon 就乜籌碼都冇啦
憑咩威脅人話可以輕鬆殺死 aegon
cls 唔知加嚟做乜
對 storytelling 有咩幫助?
想講 alicent 好慘受屈辱? 佢大可以拒絕
定想人格謀殺 larys 從而貶低 team green? J腳衰得過放火燒死老豆阿哥咩

隨咗 vulgar 唔知點形容
好似加嚟想出位嘩眾取寵搏人討論咁
睇個時都覺得好撚on9
aegon 都跑咗去
你2個打乜鳩
有Targaryen血統騎到龍既都算,個阿叔得Velaryon血統
相反
睇完今集重撐得落 black 個D真係冇人性

rhaenys 今集已經犯咗嚴重 war crime
無差別至少殺咗成1000個無辜平民
為咗D咩?
純粹為咗比條龍出場型30秒
之後乜都冇做就飛走
cl7s

如果迫我揀大規模無差別虐殺同腳膠
我寧願支持腳膠
全集最精彩對白

Rhaenys turns it back on Alicent. "You are wiser than I believed you to be … and yet you toil still in service to men. Your father, your husband, your son. You desire not to be free, but to make a window in the wall of your prison. Have you never imagined yourself on the Iron Throne?"

https://twitter.com/gonlyb/status/1581828082763436032?s=46&t=xjsvXXlQMIg1dPRoNfFykQ
今次唔同

今次 small council 跟本冇人企 beesbury 個邊
全部聽 otto 枝笛
(harrold westerling 最多係 neutral)
otto 可以話唔追究就唔追究

等於三五成群
otto = 大王
beesbury = 阿雞
係十八座內大王話事就冇人需要負責
開頭唔知邊集 whiteworm 一出場個時已經比人屌到爆
好撚煩D口音

個 character narrative 又 1999
又話跟 daemon 唔係想做雞 而係想自由不受恐懼
今集又兒童權利 人民賦與國王權力
好似現代人穿越入中世紀咁
最撚低莊就係乜都屈 mother
利用現代人價值觀 老母道德高地無限高
套入中世紀個度 所以咩事都可以原諒 都可以解釋
因為大家都係"母親"
cls

rhaenys 入場個時至少殺咗成千平民
個D人冇一個係老母嚟嘅
冇一個人有老母嘅
on99
Have you never imagined yourself on the Iron Throne?

alicent 心諗我坐正係 small council rule 咗成10年啦
使乜坐 iron throne
alicent 根本就係實際話事人
rhaenys 入場個時 班 goldcloak 係出面關門想點撚樣?
係咪想條龍燒死晒入面 d king n queen 冇得走?
除咗夾埋 rhaenys 作反重可以有咩解釋
點解要係腳膠呀
反正都係任你作 可唔可以作個好少少既理由
CLS劇情
Small council擺明佢老豆話事啦
一轉 actor 個集佢老豆重係 oldtown
佢已經係 small council 話緊事
嗰陣仲有忠臣Strong
呢套嘢有GoT光環
只要唔係第八季咁就唔會有人屌
got s1e9
arya 睇住 ned 被出賣當眾斬頭

hotd s1e9
腳膠 + rhaenys 大規模虐殺平民然後放過 green 飛走
依個真 e9其實真係崩崩地
特別角色development愈來愈有趕收工feel
不過只要唔係差過got s8 就會不其然覺得都算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞