[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
啲重點劇情/轉折位全部都好兒戲
但聽講季初收視直逼HotD依家就唔知了,影視台個po都無成個月人推
Rhaenys絕對可以咁寫,但編劇要教顯Corlys野心就寫到Rhaenys收晒火
Laena型到黐孖根GoT版衝上雲霄,但又要寫到佢賢妻良母無晒冒險精神
又未到咁大鑊嘅但真係不堪入目
又話今次編劇大佬係asoiaf迷,點解條team諗啲橋喧多犯駁位一時人物好有深度,一時又跳晒掣,好難捉摸呀
幾時Alicent有機會殺佢?
其實好鐘意原著Rhaenyra喺從來冇女人登上過Iron throne嘅先例下仍然覺得自己係born to be queen嘅驕傲同勇氣
Laena太有送龍同送老公嘅劇情工具人feel
不過幾欣賞編劇寫佢寧願痛快地死喺龍火之下解脫難產嘅痛苦,好多人包括GRRM都覺得女人成為「好媽媽」係理所當然,ASOIAF入面嘅女人個個都愛仔女愛到發癲,其實現實中唔係一定會咁樣
黑黨點解唔買faceless刺殺綠黨aegon同其他仔女?
又有米又有龍蛋,一粒龍蛋一個人頭
老公主俾綠黨困住嗰陣冇俾佢哋傷害,但其他唔肯歸順既大臣伯爵都被處決
Aegon加冕場戲拍得太好,分析下啲細節位

一開始仲猶豫緊,擰轉頭+dup低頭行

Aegon望住台上嘅人呢個痛苦嘅眼神我俾100分

鏡頭故意運用Aegon仰視嘅角度,暗示Alicent同Otto先係真正嘅掌權者

背景嘅旗幟已經換成代表Aegon II嘅金龍,而唔係targaryen一向用開嘅紅龍

王冠一戴上Aegon頭頂就俾左特寫Aemond,表達佢對王位嘅渴望+作為次子嘅不甘

完成加冕儀式之後冇正眼望台下嘅民眾

聽到掌聲同歡呼聲開始驚訝,第一次感受到自己係俾人欣賞同愛戴

初嘗權力嘅滋味,由抗拒變成接受
手上面把劍(Blackfyre)同頭頂嘅王冠都曾經屬於Aegon I, the Conqueror

呢個背影俾得好好好似擁抱緊為佢歡呼嘅民眾咁,但手上嘅寶劍又象徵住權力
我自己睇Laena嗰個痛快係唔想要Daemon揀
係,老奉要觀眾自行補充
同埋我覺得hbo 有個位唔好係集集唔同導演
隔離台 rop 兩條蛋散夠話係 tolkien 迷
hotd 冇搞到隔離台咁算合格有餘架啦
rop個編劇好似話係兩次high school drop outs

唔怪之得話公主係淫婦啦[/yellow][/size=4]
果陣aegon未加冕,理論上如果大仔死左就二仔上,冇錯喎
如果綠黨對繼承順位既理解係六國通用既繼承法
aegon II加冕與否唔會影響佢後代既順序
就好似ASOIAF入面walder frey長子stevron死左,第一順位都係stevron既長子ryman唔係walder次子emmon
需要腦補嘅地方太多
吓吓要幫角色諗埋動機幫佢兜
不如觀眾出埋編劇份糧
當還返呢兩日禁錮不殺之恩又好,比面佢係老母嘅身份又好,佢唔噴火其實都理解
咁當然如果噴左,除左佢背負弒親嘅罪名之外亦都會救到好多平民又真嘅
Aegon加冕漏左幾個細節冇講
太長唔quote了,Part A喺 #986

Alicent同Otto本來並排企,但當Aegon行到上台嘅時候,Otto主動退後,由Alicent上前迎接個仔,對應返前面兩父女嘅「Aegon爭奪戰」係Alicent勝出

Alicent錫左Aegon額頭一啖,同七神祝福儀式入面搽聖油嘅地方係一樣,唔知係咪想代表Aegon嘅權力同枷鎖都係由Alicent賦予

正式帶上王冠之前Aegon有緊張深呼吸嘅細節

王冠由Criston為佢帶上,以後嘅Kingmaker (佢個表情咩事)

完成加冕之後兩任Queen分別向佢行禮,但佢老婆(aka佢個妹)眼神充滿不屑

加冕首BGM超好聽 唔該晒前面樓主幫手搵俾我
我發現原來係公主婚禮Alicent第一次著上綠裙宣戰首《The Green Dress》嘅變奏版,呢首比較恢宏大氣,而老母嗰首就婉約幽怨
https://www.youtube.com/watch?v=jFDGoHD8u_c

The Green Dress
https://www.youtube.com/watch?v=UjoF-3YOQoo
我覺得個劇情最突兀係alicent 單方面聽皇帝發開口夢,然後咁啱又成村人改埋一樣名就當真,加埋佢老豆一齊發大嚟搞,
仲要同一個point 成集loop勁多次,直頭成套愛回家咁
我冇記錯上集rhaneryra 係咪話佢同daemon都生咗個aegon? 咁又唔可能係佢咩?

想知肥佬原著係咪都係咁?

Btw,跛佬望腳打j好好笑
原著根本就冇個所謂「誤會」,一早決定咗要奪權,Viserys一死綠黨即刻封鎖消息,開會部署之後同黑黨開戰點安排政治、軍事、同經濟,不斷搜刮101議會嘅資料去證明Aegon嘅繼續權應該排喺公主前面,Viserys死咗幾日冇人處理臭到成座樓都聞到 當綠黨安排好晒之後先send信鴿出去各地宣佈國王駕崩嘅消息+搞身後事,同日安排Aegon II加冕為王
1001係gay佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞