[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
咁先證明佢公主任性
唔係好明,Alicent點解會嬲個預言?
好好笑 搞野要同人講同人認
啱啱開始睇 點解個女主角要搵兩個人做
完全唔似樣 feel都唔同
當我睇到佢順眼個陣 就換左演員
你想個得廿歲嘅演員做兩個十幾歲𡃁仔呀媽?
個後生版同大人版對眼完全唔同咗
後生果個未瞓醒咁 大人果個就做完開眼手術咁
GOT界老江今集終於死.....喇掛
3集前鋪, 死極都死唔去

aemond邪邪地, 咁似daemon
點解要認
代入公主/劇情描述
Alicent 背住勾引自己老豆,做撚埋後母咪又係冇講仲要中間死懶係安慰咁,噁心
之後日子耐咗叫接受咗你個身份,你老豆俾人抄係自己戇鳩,唔知身份尷尬(老老柒柒,有幾多成份想拉公主落馬自己知)
你自己要信喺自己選擇,心甘命抵.有咩損失?
之後因為信錯咗就要殺鳩我

激氣到打錯字
炒/係
btw,原來係綠黨
黑髮咁明顯都敢生三件,邊有人會服佢個仔
好少見人屌Tywin
我覺得佢嘅問題係Jaime唔肯接任,又死都唔肯俾Tyrion做佢heir,所以佢一死Lannister就亂晒籠
其實我覺得又幾有道理,基本上佢好多野都係短期內贏到,同Cersei 一撚樣
個繼承權係佢度
個仔係佢自己咇出黎
老公老爺奶奶都唔反對
班外人嬲咩
我覺得佢啲佈局好癲,幫Lannister直接爭取到最好嘅利益,條片屌嚟屌去好似都淨係話佢手段冇底線好壞,但唔係好講得到佢點樣”destroy Lannister”咁嚴重
真嘢唔好講
聽咗兩分鐘就⋯⋯返屋企再聽
我睇Tywin係睇到佢嘅insecurity影響到佢大部份行為
因為細個望住老竇俾人嘲笑、金屋藏嬌,所以佢大個唯一一個drive就係要威要勢

佢成日將family掛喺口邊,但實際上佢完全無理過仔女嘅意願,只係當佢地做維持Tywin自尊嘅工具:

所以佢忽視Jaime Cersei亂倫事實(which係成個五王之亂嘅起因),因為佢接受唔到家族有醜聞;

佢因為自尊心(同可能知道某啲秘密)而不斷折磨Tyrion,甚至默許Cersei,引發家族內鬥,最終搞死自己;

佢逼迫自己仔女做違背佢地意願嘅嘢,結果全部反彈;

所有嘢都直接導致Lannister嘅downfall。即使佢贏咗五王之戰,Lannister盛極一時都只係敗絮其中
asoiaf 世界 family 應該唔係 family relationship 意思
睇 tully house words family, duty, honor
house tully 都冇理過仔女意願
Exactly 一個開口埋口家族嘅人只係諗緊家族名聲,而族人只係工具

Hoster Tully要Lysa飲tansy咪就係逼到佢黐9咗線嘅原因之一囉
佢又逼黑魚娶老婆搞到反目成仇,黑魚去守血門咁光榮佢就一直當係家族醜事
同Tywin一9樣

崇拜集體而唔尊重集體中嘅個體,得到嘅只係架空嘅集體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞