[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我J緊全國最有權女人對腳
唔會親手殺囉
好大嘅禁忌嚟
同埋如非必要兩邊都唔想咁樣開戰啦
除咗kinslaying問題,Rhaenys都係個proud wowan,放佢一馬有啲power play成份
你Alivent一直維護呢個迫害自己嘅父權結構,deny另一個女人嘅繼承權,口講係為和平、為平民著想,其實只係自己走唔出個圍欄
我嚟話你知,我唔care你嘅和平,你嘅平民,如果你要Aegon成王,咁就戰場上見
今集保琦做得幾好,Team green真係成班精神病人

討論劇情都討論到人身攻擊
GoT同HotD咁多Shrek reference
佢唔係生在帝皇家應該只係個普通二世祖
雖然成日搞啲下人
佢咪係典型中古歐洲貴族2世祖

人又廢,玩到冇嘢好玩就玩獵奇
唔使中世紀2022都好多呢啲人
黐孖根
講真佢玩啲野咪算小事……
望下百幾年後個個Joffery
Aegon都唔弱帶佢私生子落場fight to the death
white worm睇上去幾好
為小朋友着想
之後應該會team black 如果生存到
GRRM笑而不語
咁你確實係老屈本書喎
對事唔對人
Reference都比埋你 根本無講過daemon招兵買馬係令viserys贏既主因 反而就講左係因為viserys係繼自父親 所以大多諸侯先支持佢

普通法嗰個point ,其實世界觀既書入面係有講到一單案用案例判,不過我未得閒搵出黎
本書本身就特登寫到模糊啦 佢咁都可以講到咁firm幾勁
純粹講佢癖好啦
Good King嚟講呢個世界觀入面得一個人稱得上
重有兩三個叫正常既
Cole真係睇住佢由正常人變衝動撚
不過team green最正常個個仲未出現
內戰係逐步升級
一開始拉攏各地貴族增強聲勢,期間仲有機會透過談判同貴族推舉調解
之後先發展殺到對面雞犬不留

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞