[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Twitter好多人屌緊今集編劇
法唔法國套戲入面一個主動渴望權力嘅女人都冇
全部都係比背後嘅人/責任/利益集團逼迫
冇咗睇GOT/ASOIF嗰種爽快感
其實我覺得呢套野個邏輯唔係好連貫,但係個戲劇張力同演技搭救,加上畫面夠揼本同埋間中有啲驚喜
有無人計到伊耿帶細佬叫雞係幾時發生。

佢話第十三個命名日
姐係13歲,命名日=生日
集集唔同編劇所以啲人物性格好跳
不過今集個編劇俾人屌係佢公開話唔明點解Daemon咁受歡迎,同時又話自己好同情Aegon,所以外國黑黨fans/叔姪shipper/Daemon fans好嬲
之後會有stark?

話Season 2會上Winterfell

佢算劇中嘅邊個嘅仔/孫?
美劇一定集集編劇唔同,最多係producer coordinate 得唔好姐
再講個編劇只係講笑咁講,只係話佢唔係好弟弟/老公/老竇,但其實同Daemon 愛佢屋企人呢樣野冇衝突
佢講嘅context係話唔明點解佢係internet's boyfriend 同比人叫daddy
睇開我一向信得過既嗰啲youtube影評同劇評,已經知呢套垃圾可以skip。
一集都冇睇,唔使蝕時間俾啲垃圾。
Maekar I
屋企有晒三集電影加長版既DVD。
寧願煲多兩次(24小時)都唔會睇呢套垃圾
因為頭髮顏色差太遠
劇本
對白(cctvb "幫朕check下" 既level)
故事鳩改
製作
演技
casting

要揾野追大把其他劇追啦
GOT 一個Lady Olenna都收晒前傳呢度皮啦。
因為唔識,who?
套trop畫面係靚嘅
不過無專心睇囉
GOT差唔多係D&D自己寫晒,前幾季仲有GRRM加持,感覺好好多,後期鳩改係冇書做refenence + 夾硬cut走好多條線做成

今次集集唔同人寫,好明顯見到每個編劇對人物理解都有分歧,所以先話好跳

今次編劇句說話原意係咩都冇所謂,外國黑黨fans咁大反應都係一直覺得綠黨(主要係Alicent)被洗白,但黑黨Daemon就加左殺妻劇情,Rhaenyra變劇情工具人,所以一直不滿左好耐,加上佢同情強姦犯Aegon,所以佢地句說話變左引爆黑黨Fans嘅導火線
我覺得 showrunner 根本唔 care 人物性格
由鳩班 writer 自己發揮
重點要求畫面夠爆同每集都要 twist
有靚 cg 同夠 shock value 自然有 fans

alicent 集集都性格唔同
一時好姊妹 一時又憎死你
早2集先好惡死咁鬧個仔要生性準備做王
話 aegon 生存就係威脅 唔係你死就我亡
今集又天真嬌上身
吓 乜你哋一直準備我個仔登基架
吓 乜要同好姊妹反面開拖架
好似呢幾年完全冇諗過繼位問題咁
skip住咁飛睇第一集

你老味個女主塊面
分幾兩分鐘skip鳩哂都覺得嘥時間
Olenna
Tell Cersei, I want her to know it was me

後生索到仆街
一聽第一個feel好似Stannis果首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞