[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Where‘s Aegon係幾過癮

但Alicent望住Crispin殺咗個大臣仲攬佢嗰下真係
下一句仲話the King did not wish for the murder of his daughter,
屌咁唔通the King 又想個大臣死咩

你班同黨為政變殺人,你自己又為情報賣腳,仲要自欺欺人話Viserys臨終點點點,根本係自己有野心在先然後千方百計搵藉口掩飾

我諗Rhaenys問佢嗰一句:唔通無想像過自己坐王座咩?除咗覺得Alicent為父權服務,都有啲督穿Alicent野心嘅感覺:

你咁多藉口,會唔會其實你只係貪戀權力,想繼續用王太后呢個身份統治?但你又唔敢打破父權,只係想附庸喺個系統之下
無人想睇呀我睇咗兩集半已經好畀面
如果唔係個演員問題我諗我都接受到有個角色係咁嘅

可能佢細個就係俾人賣所以先想保護細路,同埋啲平民都唔當王室係球星咁拜,我覺得又幾合理

不過佢又唔鍾意Aegon搞細路又要收錢保護Aegon咁耐又好矛盾

我估佢無on screen death就應該無死,下季出嚟唔該換過個口音/演員
痴撚線
同埋got 第一季第一集 佢沖涼既時候d水熱到出哂煙 個待女話好熱呀 唔洗咁快落去 daenerys 目無表情咁覺得冇乜嘢 所以應該係grrm 既傑作(親生女嗎)
垃圾ring of power
好似高成本大製作 但係拍出嚟好多畫面低成本feel
點解咁耐都冇人話佢似呢個人

不嬲Alicent 都係虛偽,雖然好多位都有心軟但絕對唔係priority
有冇人可以加密劇透個腳膠下場會點
真係個個男人都有份整到Alicent瘋狂
老公主係Targaryen既人,佢老公海蛇得Velaryon血統所以騎唔到龍,但佢哋生啲仔女有繼承阿媽啲血統,所以騎到龍
targaryen既繼承慣例(我唔寫規則,因為不論Iron throne定andals既繼承都係無明文規則)其實都係直系男性>直系女性啵
我上面都有舉例子:
1. 登基為王既係Aegon,唔係佢家姐Visenya
2. Maegor I 死後,係Jaehaerys I繼位,而唔係佢家姐Rhaena
3. Jaehaerys I跳過Rhaenys,任命Baelon為繼承人
4. 101大議會
所以doctrine of exceptionalism應該並不適用呢到?(因為根本唔需要exception)

咁我同意大議會係無指名直系男性必定優於直系女性既,本書都係咁寫,而國王係呢方面仍然會有「最終決定權」我覺得都係無錯既。但即使如此都唔影響我個point,我個point不嬲都只係話綠黨想viserys易儲係有一定理據(因為 targaryen既多次繼承慣例),唔係完全無理。
詳細地覆你最後一次,你鍾意無視reference係你既事

「宮中得報,一方面科利斯·瓦列利安正在潮頭島集結艦隊和人手,要爲兒子蘭尼諾“維權”;另一方面脾氣火爆又好争吵的年輕王子戴蒙·坦格利安(時年二十歲)亦着力于招兵買馬,預備給哥哥韋賽裏斯撐腰。依照當時情形,無論“人瑞王”指定誰爲繼承人,暴力沖突似乎都無法避免,這無疑是他急切地采納了維耿博士提出的方案的原因。
...
不過國内大多數諸侯關心的是确保男性繼承優先于女性繼承,韋賽裏斯在這點上占有巨大優勢,因其繼承權源自父系,而蘭尼諾的繼承權源自母系。抛開這點不論,韋賽裏斯是二十四歲的青年,蘭尼諾僅爲七歲兒童,前者的綜合優勢非常明顯,小蘭尼諾所能憑借的隻有雙親的巨大權勢和影響力。
...
正因如此,“海蛇”對伊蒙王子去世後傑赫裏斯國王略過伊蒙的女兒雷妮絲,改立伊蒙的弟弟“春曉王子”貝爾隆爲儲君一事憤憤不平。他把赫倫堡大議會視爲匡正錯誤的天賜良機,遂攜夫人雷妮絲公主高調前來,運用家族的财富和影響力動員各路諸侯,一心想推兒子蘭尼諾爲鐵王座繼承人。科利斯伯爵夫婦經多番努力籠絡到風息堡的博蒙德·拜拉席恩公爵(他是雷妮絲的大舅和小蘭尼諾的舅祖父)、臨冬城的史塔克公爵、白港的曼德勒伯爵、荒冢屯的達斯丁伯爵、鴉樹廳的布萊伍德伯爵、尖角城的巴爾艾蒙伯爵、蟹島的賽提加伯爵等人。

但這些遠遠不夠。縱然科利斯伯爵夫婦爲兒子的未來費盡口舌,出手也極爲慷慨,離争取到大議會多數的目标依舊相距甚遠。聚集在赫倫堡的諸侯最終以壓倒多數推舉韋賽裏斯·坦格利安爲鐵王座的合法繼承人——負責計票的學士們從未披露精确數字,但事後傳說票數之比超過二十比一。」
(引至《血與火. 坦格利安王朝史》)

好清楚講到Viserys受到支持既主因係血統(」不過國内大多數諸侯關心的是确保男性繼承優先于女性繼承,韋賽裏斯在這點上占有巨大優勢,因其繼承權源自父系...」呢句)。雖然Dameon係有招兵買馬,但書只係descrptive咁去講,無指出呢個係令到Viserys得到支持既主因。所以case closed。我睇唔出呢條問題上,邊到無絕對既答案。

退一步,有一個argument其實係可以論證整本fire and blood既「記載」都無正確答案。因為fire and blood係以史書既形式書寫,就同歷史研究一樣,好難落到一個絕對既判斷。呢點我可以退一步承認。但用做歷史既方法,「講法」就會有可信性高同低既唔同,而做歷史當然會採用可信性高既說法而放棄可信性低既說法。喺呢度,根據上面既引文,除非你能舉出其他引文(which is當然唔太可能,因為無咩其他「史料」比你去用)去證明「daemon招兵買馬其實先係導致到viserys贏既主因」,否則就理據採用引文既說法。

最後,我又唔明你做咩起晒鋼咁又扣帽子又盛。我不嬲個point都係綠黨去要求易儲係有一定道理(因為龍家有咁既繼承慣例),但無話到我認為邊一方係更有道理(事實上我認為黑黨同樣都有理據,呢個係公說公有理既情況)。仲要你一開始講咩「targaryen唔係Westeros人 係外來統治者 不嬲就可以唔洗跟」都唔知你講咩,targrayen自己都係慣例直系男性優於直系女性,同andals係幾乎一樣(注意我係用慣例呢個字),無所謂跟唔跟
差在咩?想追下
1. aegon打天下個陣根本仲未稱王,而且visenya肯讓無claim個王位
2. jaehaerys I 早期繼位個陣rhaena同佢兩個女都有人借題發揮王位所屬既問題,rhaena都只係有人講下 佢個女差d俾rogar baratheon拎去迫jaehaerys I讓位
3同4算係同一個問題,jaehaerys I 本身係繼承爭議既背景下已經偏心想唔俾女性繼承權,僅有同alysanne既爭吵冷戰都係同呢樣野有關 (長女daenerys但係默認aemon為儲/繞過rhaenys冊立baelon)。如果targaryen既繼承觀念上真係女次於男既話,係jaehaerys I同大部分貴族既共識下根本唔洗召開大議會解決。就係targaryen傳統觀念唔支持呢個講法先要大議會加持佢地既共識同避免撕裂

我唔會話綠黨完全無理據,但就算將101決議當成絕對標準。rhaenyra既claim reason比rhaenys都更強
1. rhaenyra得到國王viserys親自冊封,仲有得到全國貴族宣誓效忠
2. rhaenys繼承權來源生父aemon死個時只係王儲唔係國王,rhaenyra既繼承權來源viserys已經係國王。而且baelon生前已經俾冊封為儲,所以rhaenys同viserys都係王儲既優先繼承人,兩者既條件差距無咁大
純分享,當補充下背景https://youtu.be/C4-V9oq90aQ
有機會劇透
大家有冇睇開YouTube 講解~
prime hard sell到無倫
Stark自立未
跛腳佬係天生跛?

腳膠似係病態 佢J腳前有close up佢隻天殘腳做對比
Stark撐咩
我就撐咩
咁呢條線又真係多左啲嘅
就算肥佬自己再出書都唔知完唔完到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞