[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
應該cg
Helenena嫁俾Jace嘅話會好幸福
佢反而信個宮女
Aegon食宮女應該都出哂名
同埋又見過佢窗口打飛機
又或者諗起當初既自己
真心勁
嗰啲面部腐爛位見到肌肉
想知點整
其實breaking Bad gus死果陣都係咁,只係今次技術先進啲同多啲budget
會唔會有aemond vs daemon睇
又咁講
Aemond唔係二仔都未必係呢個性格
Aegon同aemond cast得太大,但Jace同Luke又搵返十幾歲𡃁仔做,唔知想點
其實男女繼承權嘅問題martin係1999年就答過fans
https://www.westeros.org/Citadel/SSM/Entry/The_Hornwood_Inheritance_and_the_Whents/
簡單嚟講佢係用中世紀歐洲或者話英格蘭嘅歷史做藍本
所以suppose係男人有優先繼承權
但佢都有話現實歷史好多時候會因應情況唔同就有唔同嘅繼承方法
所以佢自己係asoiaf世界都冇特登將啲rule寫到好死
我覺得劇嘅writer就係呢個本身就比較vague嘅基礎上不斷balance兩黨想做出一個勢均力敵嘅狀態
例如兩邊都有仆街嘢
又都有啲身不由己嘅同情位
所以都冇話洗唔洗白
本身睇asoiaf系列就係睇人性同politics
大部分角色都唔存在咩絕對好/壞
係睇讀者觀眾自己嘅價值觀更接近邊種啫
我覺得嗰場Rhaenyra情感好複雜 作為個女見到老豆咁痛苦其實都唔想佢辛苦 另一方面作為繼承人 好想老豆運用佢嘅權力幫佢維護 其實好殘忍
Daemon應該唔夠打
都明白編劇唔想觀眾太一面倒,但將綠黨對於權力嘅野心寫成TVB式誤會真係好兒戲
係囉 原著明明黑綠黨都兩邊不是人
都係為咗權力爭生爭死,點解要編劇要加咁多「苦衷」俾佢哋
Daemon 好型走行出嚟都有氣場
幾時都話Make love, not war架啦。
其實我幾中意Alicent 到嘅果種內化左父權思想而將自己frustration 投射落啲叫冇咁恪守婦道嘅女性到
其實係咪絕對有理由相信Otto Hightower 夾埋啲maester
初頭Hea 醫皇帝俾自己女上位
掌咗權之後就用Poppy milk吊住佢條命等自己可以揸旗
聽講house Hightower 好熟old town
如果係咁Otto就好似有橋啲
其實都覺得Alicent嘅塑造係融入咗傳統Karen+保守宗教撚+trump supporter嘅元素入去,佢維護父權覺得Aegon先係正統都好合理,但最後個誤會真係好多餘啊
我覺得partly 前面寫到佢地reconcile 寫得太好,結果好難兜
應該同恐龍一樣
編劇係黑黨fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞