[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
所以揀邊企嘅觀眾其實同dragon pit入面啲平民無乜分別
又唔係咁講,England crown好長時期都係不分男女
咁又好似有啲倒果為因女王出現通常王朝已經好少後裔

同埋有女王嗰期英國王室斷絕歐陸王室血脈繼承,自然少好多繼承人
女王唔可以生仔生女聯姻?英國王室問題係全歐得佢地唔係Salic law,如果全歐都係不分男女咁一樣可以靠通婚擴大版圖(如果大版圖等於強盛)
個皇帝完全冇扶植過個繼承人
仲唔比公主係council發言
有人撐就有鬼啦
討論係咁架啦
所以上集咩set things right都係by all means too little too late
Can’t argue with that
所以父權一夫多妻嘅王朝最長壽

好彩依家21世紀無君主專政(I mean唔多
今集公主同佢老公完全冇出現過
今集Alicent 同佢講搵人時對白有D怪怪地
想問今季係咪完咗?
YouTube search 預告啦
咁如果代入返套劇,好喇而家Westeros係無明文succession law嘅,按慣例係長子優先、無子裔先傳女

但而家個長子係rapist加child abuser,而長女正正常常係鍾意養男寵,你會支持邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞