[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
呀屌漏咗生私生子做繼承人
不過至少證明佢幾生得,唔會難產死

同埋有個ADHD老公好鍾意斬人個頭

因為自己對腳缺陷而變腳膠
十幾廿年臨死先攪下,仲要攪唔到

個女避難去龍石島都比Otto 復位做首相
依家綠黨係咪得兩條龍
黑黨有十鳩幾條龍,戰力差好遠喎
唔計Daeron都有3條full grown,全部green targ都有

今集D平民俾人趕狗咁
我真心以為之前D人為睇戲而黎
個角度其實幾正
好代入到啲佢地嗰段幾有心思
我意思係第2段佢捉錯用神,錯左focus

佢講”idea of sovereignty passing to the eldest child through blood tie will never be an effective tool to select successful, qualified rulers”

呢段雖然無錯,但同時都係錯focus既。因為君主制既繼承制度大多本來就唔係為左搵個好君王,而係確保權力既順利交接,避免爭議。所以當然唔會係一個effective tool to select successful and qualified ruler. It did not meant to be one.

至於佢話hereditary monarchy係半個原因我同意見(不過我都覺得呢個問題可以藉由好既繼承制度去compensate),不過我想知另外半個係咩

Btw 點解想知黑黨代表咩modern value
同埋我不嬲都話2邊都係仆街
拍手歡呼時好鳩
心情應該同我哋一樣
打啦,你哋快D打啦
之前唔係有畀公主坐低開會咩
真係唔明點解咁on9要搬去龍石島
人哋個council已經換晒自己人
個個星期飛翻黎開會得唔得
後尾駕龍出黎好撚型好撚英
Daemon
佢嗰段都係用sovereignty,無指明話hereditary monarchy,咁都叫通嘅

所以又返到嗰個問題,如果王朝揀君主係為王室延續而唔係為選出賢君守護王國,咁個王國點解要呢個君主?

Hereditary monarchy 除咗長子繼承仲有好多其他alternatives,elective etc,但為王室內部穩定又係好唔常見,所以暫時最好都係republic

另一半原因,對嗰陣嘅Westerosi嚟講可能係龍雖然無晒龍七國都係一鳩樣

Team black而家好多liberal label架男女平等、girls power、種族融合、pro LGBTQ、自由戀愛、反宗教倫理etc 都係啲巔覆形象係差個punk頭
On9 Criston 做咩同 Erryk 打起上黎?
I'm Team Drama
我仲以為佢撐細仔想殺大佬
呀婆捉棋突圍將人軍 竟然走左去 燒死哂等公主自己收拾殘局啦
有無人兩邊都唔想撐
The hand 醒目 知道封死後路 一定燒9你全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞