[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
唔Quote HOTD人物係因為大家都討論過晒廢事重覆姐

Show HOTD好多人物都改得好好,Daemon唔係為左權力而係想阿哥重用佢想seek attention。Alicent話Rhaenyra不守婦道但其實埋藏左妒忌,佢細細個就被逼政治婚姻,Rhae自由追求性愛但Alicent既床事只係一個責任。Vis傳位同偏愛個女係因為對Aemma既內疚同愛。連Laenor都唔只係個Gay husband咁單調,佢其實有嘗試去盡老公既責任,同埋佢同Rhae係作為家人咁愛大家。

當大家既motivation唔係權力,仲可以帶出一種諷刺感,就係其後Civil War咁慘烈其實唔係一兩個人物刻意計劃出黎,係無數個錯綜複雜既動機、人為錯誤、不巧累積而成。如果D角色知道結局係咁,應該大家都會選擇退讓算。
我睇前幾集嗰時試過同人拗
當時個人講嘅就係同你差唔多嘅觀點
而家我想翻轉頭同佢say sorry
其實唔可以話班writer乜都唔好
有啲原創位我覺得幾成功
例如少女時期嗰幾集
但自從換人之後啲矛盾位就出晒嚟
越嚟越難解釋佢地某啲行為
睇翻書先會知martin本身點寫係有自己邏輯係入面
上面有人問rhae點解明知遠離權力核心都要搬去dragonstone 只係因為怕俾人講?
又係一個因為rhae原本根本就唔驚俾人講因為冇擔心過自己嘅皇位嘅問題
alicent同樣道理
既然要改到佢地本身係好姊妹
要寫到反目到後來咁慘烈
一定要多好多好多鋪墊同衝突
跟住啲線索咁諗會發現
其實要跟到martin嘅主要情節
啲人設真係最好唔好郁
除非大橋都唔跟啦
我可以理解原著史書寫法好難做電視改編
勢必要原創
但而家編劇似係有少少聰明反被聰明誤
某啲角色係改編得幾好(不過都係暫時 我曾經都以為rhaenyra改得成功 但而家
應該話原著越少筆墨越大空間發揮嘅就改得越好
但如果要跟主要情節
原著重要人物就真係唔改好過改
睇得出佢地個intention但有時真係會有少少駁故feel
老實唔知關唔關個演員魅力事
Milly都係唔靚但做到騎龍時有英氣, flirt人時又好嬌俏咁
而家Emma睇咗3集都無乜spark咁
反而Olivia又無呢個問題
King Viserys 因咩病d皮爛曬?
呢套嘢相比got好睇係人與人之間愛恨情仇複雜關係,但我覺得可以表達更好
got 世界觀太大
有機會
我知好多嘢唔洗表達得咁直白
但都太多嘢要觀眾自行補充吧
時間又係一跳幾年以上,以為睇緊AV 咁
好多呢啲“如果位
king 果時發脾氣問Lord strong 係咪又係推薦自己個仔俾公主
Rhaenyra 提出兩黨聯婚
之前有巴打話麻風病
愈睇愈唔鍾意Rhanerays
自己生個bastards 盲嘅都知 但仲可以指鹿為馬 仲要講事實就死 似足極權國家 冇冇冇 比人講事實就捉入集中營
仲要推自己既bastards就去癡其他皇族洗底
以前Milly做既時候仲後生又剩可以比佢過 成年版長期情感勒索
White worm之前係幫Otto做嘢食兩邊茶禮,所以未必係幫Daemon

呢個角色一路俾我覺得好多餘希望剩低兩集講多啲(或者完全唔好再提佢唔該
所以有join snow 版
睇消失係未100% sure 咁
全劇最好戲睇
我覺得主要係劇本上大人版Rhaenyra太被動,太比劇情帶住走
Paddy has spoken讀完眼濕濕

Succession 又係好正嘅family drama
HBO
我以為係毒啞佢,如果就咁比月茶好似太仁慈
單季黎講依套好過GOT,GOT一開始人物太多又有幾條線
睇下集個預告,viserys應該係confirmed已死
唔係因為畀Iron Throne𠝹到
由手指開始爛起咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞