[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
2. 係 show writer 老作 書 laenor 冇走佬

show 個解釋係
laenor 橫死 > D人覺得係 rhaenyra 幕後主使人 > rhaenyra 心狠手辣個臭朵可以幫佢爭位

不管你信不信 反正我就信了
睇左下個song of ice and fire fanwiki,viserys生於77AC,daemon生於81AC
Daemon 同 Aemond 性格好似,難怪成為宿敵
食事後? 唔係毒酒賜死咩?
見你舉例淨係拎正傳角色就知HOTD人物描寫唔太掂

Show Rhaenyra既改編好一般,見上面咁多人仲嘈緊點解Rhaenyra會生3個Strong boys就知,原著Rhaenyra 8歲就做王儲,"the realm’s delights”萬千寵愛在一身,要乜有乜,覺得自己係Born to be Queen,仲有去到邊都有貴族支持佢,可以想像性格驕傲任性,認為自己個位坐得好穩。原著Rhaenyra你話佢淫又好風流又好,都一定係充滿女性魅力,追求浪漫愛情既人,會生3個個Strong完全唔奇怪

但劇選角都可以睇得出,Show將Rhaenyra做左去性別化處理,專登揀外表中性嘅演員做,刪走佢既「女人味」由天之驕女變成中世紀版招弟,對老豆又愛又恨又想俾佢肯定,簡直係而家最流行既女權style,而且編劇不斷強調作為女繼承人既困境,貴族睇唔起佢係女人,平民更加係反對佢,雖然可以引起觀眾同情,但同時又疑惑點解佢仲要生夠3個私生子去削弱自己既勢力?點解要俾把柄政敵攻擊自己?

而Show Alicent 就係Rhaenyra既相反,保守宗教撚Karen,受深父權思想塗毒,十足十鬼佬最討厭既Karen Trump Supporter。呢個改編都算合理,因為Alicent夾硬推Aegon上位都可以睇得出佢係一個父權既擁護者,但同時佢做左十幾年王后都應該已經成為一個成熟既政治家,黑綠兩黨積怨咁多年,去到呢一刻,國王將死,篡位面臨既係一場場內戰,唔係你死就我亡,所以應該係一個深思熟慮既決定,亦都係綠黨內部既共識,但因為一餐飯Alicent 突然心軟,又因為Viserys臨終前鳩up兩句做成「誤會」而下定決心,呢個處理令人感覺好兒戲

Blood and Fire雖然係偽史書形式,但本質都係fiction,人物性格都有描寫而且邏輯係通順,而編劇係base on上面大刀闊斧做改編,過份強調每個女性角色喺父權社會底下遭受到嘅迫害,反而失去左角色魅力,我睇唔到Rhaenyra同Alicent身上有正傳Margaery、Daenerys、甚至蠢如Cersei身上嘅政治智慧同要掌權嘅決心,不斷將現代主流價值觀砌入一個中世紀權力鬥爭既故事入面而不能自圓其說,倒不如一開始就跟GRRM嘅設定行
其實仲未肯定
上集都以為公主同阿叔只係私下結婚唔公開
點知唔係
可能下集老豆未死都唔定
不過如果真係咁樣一句王后又推佢個仔上位的話
就衷心佢希望早啲死
蠢人唔應該係套劇生存咁耐
GRRM 就係一個現代嘅作者,而且佢本身就係佢啲作品到有唔少女權嘅元素
而且偽史書咁寫就可以有好多外人根本唔會知嘅內心戲可以寫
女權元素完全唔係問題,我自己都係絲
但係而家嘅影視作品都見到創作者有意對抗Male gaze,女性角色塑造愈趨中性(我唔反對),但fit唔fit Rhaenyra呢個角色呢?美貌、女性魅力、8歲就成為王儲受萬千寵愛我認為係Rhaenyra一個比較重要嘅設定,比較解釋到佢嘅行為邏輯
大人版Aemond成日木起個咀, 有好幾個scene都係木起個咀係度chok樣, 個死人樣好撚摟打
完全同意
相差4年個樣掙咁遠
vis真係病到殘曬
好似係aegon
同意 , 小說史書形式根本寫唔到咁全面
個show 人物豐富有層次好多

GRRM都讚國王演員 Your Viserys is better than mine
帛金
不過講真我睇到一半嘅時候都以為佢想滅口
見到Helena同埋Jacaerys關係幾好,仲要開心跳舞
如果Alicent 呢個八婆之前接受Rhenerya提出佢哋兩個嘅訂婚咪一家親囉

不過見到Rhaenyra同Leana嘅嘅仔女結婚都ok
根據GOT嘅套路應該係一刀砍去898
但係Alicent本身心地好
Aemond牛高馬大,仲要咁輕易打低其他人,話佢係細佬真係好無說服力
其實呢個方法都幾creepy 只係gaslight 到個受害者話如果你講出去想有justice 就係佢自己嘅錯咁
同隔離嘅Shiv Roy 一撚樣
作為一個冇睇正傳嘅人,其實真係唔知大個版rhaenyra呢個角色想點
明明係主角但係就冇咩性格咁,野蠻又唔係自信又唔係醒又唔係蠢又唔係,個感覺好空洞
畀人串過幾次啲仔係bastard,每次又唔係反駁又唔係展示權力,就咁棟喺度好似有口難言咁
次撚次都係老豆幫佢解圍...

反而其他角色可以篇幅唔多,但係全部都描寫倒係個咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞