[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Viserys望住Jace同Helaena跳舞嗰段個象徵都好隱晦

佢望到嘅係家族和平嘅光景,但現實呢個畫面只係因為Jace同Aegon嘅矛盾而發生,而且Jace同Helaena成為一對嘅理想一早已經因為Alicent以前嘅固執而破滅
所以Viserys喺嗰一刻睇到嘅和平,即使所有人都好似霎時間好享受,其實都擺到明係瞬間嘅虛幻
因為就算Alicent同Rhaenyra和好,班仔女之間嘅矛盾已經無得返轉頭,而一切都係因為你班大人以前明爭暗鬥
都係
單純享受扑野可以飲事後茶避孕
最合理解釋應該係古代小朋友容易夭折,所以要生多幾件做保障,唔係一個唔該繼承人死左就GG,不過代價個老母要搵命搏
淫婦都算

佢依家係自己要亂生啲bastard 又要拎貞節牌坊啲煩膠

明知自己啲仔係bastard, 但又要全個westeror 唔準講出嚟,仲要個就嚟死嘅老豆行出嚟撐佢,好似全世界欠咗佢咁,睇到呢集開始明點解alicent 咁撚嬲

講真去到GOT 都好多bastard, 但起碼啲男人唔會咁煩,Rhaenyra 變咗大人愈嚟愈唔鍾意佢
但其實公主都有試過同lenor 生
係失敗咗
砌lego 砌到冇咗隻眼
咁即刻daemon 其實唔使拎起Viserys 杯藥嚟聞
佢條針都話咗佢知係poppy seed milk????
拎月茶
唔是藥,噏錯
冇撚有錯 之前同uncle 偷食仲死口唔認
Alicent 個角色 係佢周邊d人黑人憎多d
想討論下Aegon同Aemond兩兄弟既關係
書入面Aemond完全係Aegon既打手,但劇細個Aegon好似同Jace Luke仲frd咁,Aemond對細個粉紅豬事件咁敏感,唔係應該好憎佢大佬咩?
小說有
月茶唔一定work同埋會好傷生殖器官,煲得唔 木好易生唔到仔
所以覺得公主自己同gay 佬生唔出,寧願搵成個國家嘅人攬炒,明明開頭細個嘅佢成日為大局著想,會唔聽viserys騎龍飛去勸daemon

到依家要勇冇勇,次次有事淨係叫啲仔去瞓覺,要謀冇謀,明知全個realm 都唔support 佢,仲要搞三隻bastard 出嚟,放走Laenor 之前醒少少同人地老母單聲先都唔得嘅,搞到Corlys 死時,整死埋Viserys (雖然viserys 都老到死咗好過咁樣生存落去)

寧願佢不如直接啲拍到佢成個slut 咁,咁佢再做啲痴線野都會覺得易接受好多
咁呢個已經係個人喜好問題,冇話show同原著唔同就一定係低手

個人意見既話,我反而覺得戀棧權力係最唔吸引既角色動機。一個立體既角色通常動機都係更personal,例如LF係因為迷戀Cat加上對自己出身自卑同不憤,Varys書裡面疑似係Blackfyre後人要對Targ復仇,Cersei因為個prophecy而對仔女over-protective,甚至Show Rhaenyra細個時想要皇位因為呢個係Vis對佢既肯定 (當初Vis日夜想追仔,Rhaenyra覺得自己女兒身冇辦法令老豆開心)

所以show改Alicent係因為比Otto分化佢同Rhae,加上對Rhae既妒忌而變得咁執著要作對,我覺得更有趣。亦都符合書裡面話historical accounts唔一定準確,始終係旁觀者同後人所寫,呢D咁隱晦既動機冇記落歷史書都正路。
呢個位又係寫得好好

表達到即使大人願意make peace,但佢地既仇恨已經傳左落下一代。正如當初Alicent其實冇諗過要challenge Rhaenyra,係Otto日日洗腦話Rhae會殺左佢D仔女先令佢鑽牛角尖,覺得Rhaenyra講大話呃佢=不可信任=敵人

某程度上Vis都算幸運,死前以為自己真係解決左紛爭,唔駛知道接落黎發生咩事
劇又表達到Aegon 同黑黨人有偈傾咁,細個一齊玩,大個又寸佢哋
唔記得有幕影到king黎到,綠黨個個o咀
Aegon有偷笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞