[HBO] 權力遊戲前傳龍之家族HOTD Season 1 電視劇情討論區(4)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
個Criston由認真撚 依家做埋衝動撚 俾人感覺成個角色好愚忠
HBO話4-5季
肥佬話4季到
點會唔合理,你係咪支持現代社會有君主制先?你覺得唔合理你因為你代入咗westeros個社個去諗,但個memer係stay喺現代去睇

無話你啱定OOG啱嘅,因為成個show就係玩呢個概念
身為現代人好自然會root for幾乎代言緊現代價值嘅team black
但team green喺Westeros係有晒所有正當性
所以無論觀眾支持邊一team,佢都會係啱、亦同時係錯

但係咪得兩方呢?個meme就話你聽,其實唔係
第三方就話:black or green其實你地都無抽離到,真正抽離係現代觀眾stay喺現代眼光睇:就係君主制含得撚
S1就成日一跳跳幾年,難道會拍到Robert Vs Rhaegar?
同埋好似好熟手咁樣
係咪已經好多次
腳膠真係痴晒線

紅女王係全集高潮
一個龍炎大結局啦
應該呢幾年嚟就係打一炮換一個job
更重要既係targaryen既繼承規則
自從提出doctrine of exceptionalism呢套理論後,targaryen有宗教同相應背景支持佢行使獨立於westeros既獨特法規
101大議會都只係承認viserys係繼承人,但無提出直系女性繼承權永遠次於家族家性,只係一次性咁解決左當時繼承人空缺既問題
大議會只係由國王召集,但係國王始終保留立法權。viserys完全可以根據doctrine of exceptionalism行使權力冊立rhaenyra為王儲
Stockholm syndrome
世界真係唔公平
私生子同僕人都有銀髮
Strong boys真係太strong

唯一個角色想佢死
究竟Alicent 係點樣接受到一個下人望住佢對腳打飛機?
乜撚野劇情黎
套戲愈黎愈膠
I dare you to say that again
唔知Strong boys落場打會點?吖屌上兩集已經打過
想知呢part 係原著都有定點?好似真係太唔make sense
between腳膠同亂倫大家都揀亂倫其實腳趾幾好玩架
The seed is strong
Alicent 可以開onlyfans
成件事好突然...好痴線
Onlyfans
Only FEET
真,好似成日阻止人講野D煩膠咁
忠臣要死
腳膠都係
今集個council 證明死鬼國王幾戇鳩,得一個人撐公主
首相都係啦,為咗權力犧牲個女嘅婚姻同埋姊妹情,公主話晒都係佢細姪女吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞