【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
阿夢喺連載初期,不斷強調後段更好睇,
前段表面更為日常搞笑,內涵方面較注重角色塑造、鋪墊,
但由呢一話開始,故事就會急轉彎,懸疑性會大幅提高,請巴絲陪天宇一齊解開所有嘅謎團!

就夠100正皮再加更,阿夢召集鍾意故事嘅巴絲,邀請更多新巴絲入坑!
希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊

9月24日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 100
(2)【Penana本故】喜歡數達 1500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

程雨奈都係記憶信貸嘅客户!
點解㗎!!
如果係平行時空,
可能係天宇或其他角色某一行動,
Trigger咗個機制,
令天宇意外跳轉咗入另一時空

請睇埋落去,謎底好快揭曉
有關記憶信貸嘅開case動機(譬如點解要開雨奈呢個case),天宇之前都chur過芊柔、12號,但被對方耍走咗
有趣嘅推測方向!
一個人點可能無啦啦消失
有好幾位巴打都往呢個方向估
唔錯無錯
點解咁樣估?

如果佢係客戶,咁佢到底進行緊一場點樣嘅交易呢
補充一點,阿夢試下帶入讀者角度,我覺得用現實理由解釋雨奈嘅消失,係比較困難嘅
雨奈消失,可以偽造
雨愛講大話話冇家姐,可以偽造
雨奈屋企冇曬同雨奈有關嘅嘢,可以偽造但有困難
Wiki講大話話雨奈係孤兒,可以偽造但Wiki係咪真係會欺騙好兄弟呢?

當然,都未嘗唔係不可能喔
救呀妹
但老母復生咗
咁救媽咪
有趣假設係咁,問題就黎了,就係雨奈嘅消失,如何有利雨愛呢
點解絲打覺得雨奈阿媽復生咗
係咪因為相架展示嘅合照,有阿媽嘅身影?
雨奈唔見咗嘅話,雨愛就唔洗自卑
呢個切入點都有趣,

前文已經好幾次呈現,雨愛被認為不如雨奈,導致父親偏袒、佢自我厭惡,而雨奈應該都係察覺到呢一點的,

但有一點好奇怪,就係雨愛口硬心軟,佢都顯露過自己好愛家姐嘅一面,雨奈都係知道,雨奈嘅消失其實都會造成雨愛嘅嚴重損失,咁做又係咪真係理智呢?

阿夢完全唔會劇透,cosplay未知結局嘅讀者繼續一齊討論
發生咗咁超自然嘅事 應該同記憶信貸有關啦
根據目前故事世界觀,已知能造成超自然效果嘅,的確只有記憶信貸,扣連程雨奈消失與記憶信貸嘅,係非常理性嘅推斷
Btw,其實9月22日係程雨奈生日喔
不過佢已經消失咗
唔會再有人記得佢了
咪住先 我覺得而家應該雨愛係記憶信貸客戶嘅機會大啲…… 然後leon可能會密謀殺死雨奈 驚雨愛見到會諗起
凡膠點算 好緊張
「一個係你,一個係個總係著藍色裙嘅女仔……佢畀我感覺陰沉又奇怪。」
藍色裙係游海琳
佢哋一早識?
絲打留意到一點,就係0N0799司機扮演嘅角色
似乎唔多唔少,司機與程雨奈死亡事件有關
但若果佢真係為雨愛而殺死雨奈
係非常扭曲嘅行為
除非佢真係極端重視雨愛
或者佢已經黑化
點解巴打覺得佢係游海琳?
不過的確有機會!
如果海琳係幕後黑手,算唔算大反轉
她的座位,已被另一名女生坐了。
這名女生穿著單薄的黑色襯衫,配深藍色吊帶短裙,襯衫兩袖摺至手肘,戴著藍色手套。穿著捲摺的黑襪下,深藍色的波鞋鞋帶綁成了星形。

原來睇錯咗,唔係游海琳
應該係呢個女仔先啱
不過凡膠話眼熟,唔知有冇出現過
咁嘅細節都被留意到了
冇錯,凡膠話眼熟,所以可能係見過。
究竟係唔係同一個女仔呢?如果係,佢又係乜嘢料呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞