【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
面對呢個殘局,睇吓天宇有冇辦法扭轉

海琳要忘記天宇嘅意念強烈,先實行到呢個計劃,
理論上佢哋忘記彼此嘅計劃係不可逆
希望可以忘記咗都重遇
雖然重遇都冇壞

但係佢哋賴以相愛對方嘅記憶會被抹除,
令佢哋珍惜對方嘅關鍵原因冇咗
如果重來一次,就好似兩個陌生人相遇,
可能佢哋會因為種種巧合,最後只會擦身而過
覺得佢哋始終會互相吸引
咁我唔否認,佢哋兩個係幾夾,互相補足
天宇希望進入別人嘅心,海琳希望內心藏下別人(雖然佢恐懼),
天宇表面細心內心粗疏,海琳則係相反,
天宇內斂,海琳好動,
天宇鍾意雪糕,海琳唔鍾意雪糕筒,
雖然佢哋好似水火不容,總係互相攻擊,
但其實佢哋無意中,好珍視呢種歲月

不過佢哋都係比較含蓄嘅人,
海琳都係喺封冇寄出去嘅信,
先赤裸裸咁表達咗佢內心嘅情感,
因為情感終於壓抑唔住,一時坦白咗

//可以的話,我想把一切都給你。
在你煩惱時,坐你側旁,靜聽你傾訴。
在你愉快時,欺負你一下,往你嘴塞個雪糕筒。
在你悲傷時,溫柔地擁抱你,笑說,別哭啊傻瓜。
我想把整顆心都給你,哭著說這是你的責任,因為那裏只有你。
游海琳,就是這樣迷戀著凡天宇的。//
海琳bb好正
私心而言,阿夢覺得海琳係我暫時寫過嘅故事入面,最gfable嘅女角色

鍾意佢有缺陷,譬如佢唔係聖母,只係同我哋一樣係有自私嘅時候。佢都曾經有私心想天宇唔救雨奈避免忘記自己。當然佢好快意識到自己嘅私慾,因為善良嘅心,因為對天宇壓倒性嘅愛,而挽回返一切。有缺陷先顯得佢可愛

當然都聽過好多讀者、朋友鍾意雨奈,或者《大廈》嘅Ashley、Toby,或者《電車》嘅芊琴茹霜,所以係好主觀嘅
認同
完美嘅存在反而冇咩吸引力
即管睇吓結局篇將海琳帶去一個點樣嘅命運吧
Penana嗰邊,第一話破千閱讀了,感謝支持
今晚10點繼續結局篇
漂浮。

湖在漂浮。

我實在不懂形容。

那些湖水,全都飄在半空中。

明明剛才沒有湖,這些湖水是如何出現的,無從得知。

但既然這裏是虛構世界,根本沒有邏輯可言,什麼都可能發生。

我與假海琳的手綑在一起,與湖水一樣漂浮空中。

「……係咩事?」我問假海琳。

假海琳盯著周遭的水點:「湖天相融咗喺一齊,係湖救咗我哋。」

整個湖背叛了萬有引力,龐大密集的水點,在半空漂浮著。

就像蒲公英一樣。

「但即使喺呢個虛構世界,湖水都冇辦法永遠與天相連,最終佢哋都會墜落地面。」假海琳略顯悲傷。

我一頓,然後捉緊她的兩手,把臉湊近她。

「呢一刻,呢個湖,係我見過最好睇嘅。我會記住呢一刻嘅湖。」

假海琳的淚水隨風滑落,成了湖的一部分。

「凡天宇,你知道嘛,你宜家無論做啲咩,都唔會改變到同海琳嘅過去。剛才你所體驗嘅都只係幻象。」

「嗯。」

「你返到現實世界後,根據合約,你仍然會同海琳忘記對方。你最終都係冇辦法改變呢件事。」

我在半空中,把她輕輕擁抱。

「唔係咁樣嘅。

我哋冇辦法修補過去,但我哋可以構築未來。

我哋,仲有未來呀。」

假海琳一怔,呆了好一會兒。

然後,她擠出眼眶的淚水,把我抱緊。

「呢句,係海琳講過嘅說話。」她微笑。

「嗯。」

我倆隨著湖水飄往某個方向。

我漸漸地,看見遠處地面的白色建築。

那是海琳的寄宿小學。

「點解……帶我嚟呢度?」我有點意外。

假海琳道:「你喺呢度逗留幾耐都好,喺現實世界而言都只係一瞬間。你出返去之後仲有時間。」

「……即係觀察期仲未完……」

「如果你真係可以構築未來嘅話,你就要嚟呢度搵佢。」假海琳道,「呢個係我作為記憶體,可以畀你嘅最後一項資訊。」

綑綁我倆的冷衫鬆開,我倆被一股力量拉開。

「……海琳!」我抓著冷衫,被力量拉向白色建築,而假海琳則停留半空。

「我只係過去嘅海琳。

真正嘅海琳,喺未來等緊你啊。」

「……但係我可以點做?」我喊道,「合約規定我必須償還利息,令我哋忘記對方……」

「白癡,仲問。

還款方式有好多種。

但係呢件冷衫,從來只有你可以為佢披上啊。」

她綻露那副熟悉無比的笑容。

我記起了什麼,淚流滿面。

她說過。

她說過。

我倆的未來,她明明一早已經說過啊。

我抱著冷衫急墜,直到飄浮半空的湖水,盡歸於無形。

「唔……還款方式有好多種。一世流流長嘛。你話係咪?」

妳已逝去。

我愛的妳,於未來已逝。

但妳知道嗎?這段未來是可挽回的。

只要我是「記憶信貸」的客戶。
13號房。

我回來了。

12號站我面前,以那對無神的雙眸看著我。

「FTY,乜你咁都死唔去。」

我脫下貝雷帽,抹走嘴邊的鮮血。

「12號,觀察期仲未完結,我要見159號。」

「你要追加條款?嗝。」

「係。」

「你想追加啲乜。」

「我想將我同海琳嘅過去,一滴不漏全部支付畀銀行。」

12號冷然看我:「FTY,目前版本嘅合約規定,你本身就必須咁做。」

「係。」

「嗝。你條廢柴,究竟想追加緊啲乜。」

我盯著手裏的貝雷帽,一本正經地道。

「我想追加未來。

追加,我同游海琳嘅未來。」

12號的眼眸,罕有地露出一絲詫異。

我提出了條件。

「為此,我要求分期付款。」

「FTY,你確定咁做係好?」

我回首凝望12號。

追加條款已經完成。

由於合約規定,客戶只能追加一次,一切已成定局。

我對12號道:「唔知道。」

「你嘅大腦——如果你有——係從來唔會令人失望。」12號冷道。

我微笑:「好與唔好呢回事,係要到未來先知道嘅。」

12號沒回答,只是掏出鑰匙串把玩起來。

「12號,我知道你一直都暗中幫緊我。」我把那鏽跡斑斑的幻形鑰拋給12號,「多謝你。」

12號接過了幻形鑰,沉默了一會兒。

「你有病。我從來都唔係幫你。」

「……」

「你推門出去,就會返到現實世界。」12號說罷,轉身便走。

「12號,我要你還返個人情畀我。」

12號停下腳步:「FTY,事到如今,你仲想討價還價?」

「係你自己講嘅,你從來都唔係幫緊我嘛,所以你仲欠我一個人情。」

12號沒回話,只是轉過身來,以那毫無生命力的死魚眼盯著我。

我拿起手中的藍色貝雷帽。

「可唔可以借我用一用?我要去一個好遠嘅地方。」

[第三人稱視角]

12號目送凡天宇打開門,離開了霧舍。

飛輪海斑鳩,從馬賽克般的迷霧中出現,在12號面前降落。

斑鳩與12號對峙著。

「你總係不請自來。嗝。」12號微笑。

斑鳩的羽毛撐起,一瞬間變回平時的俊男形態,手抓著一疊寫著書法的A4白紙。

逼我嚟嘅你。

「我做咩驚動到你?」12號攤開兩手,「代理人先生。」

違反記憶信貸規條995.6嘅你,借用畀人類記憶帽。

「噢。有咁嘅事?」12號轉動著鑰匙圈,一臉無辜,「咁就頭疼喇,你要將違規情況,彙報畀『十層』聽,咁我就有麻煩。」

係咁寫嘅規則,的確。

「所以,代理人先生,」12號一個箭步,瞬間抵達代理人跟前,「你、威、脅、緊、我?」

衝突如箭在弦,代理人卻只是擺出,那酷似木村拓哉的笑容。

視力一向差嘅我,眼花係一定嘅。

原因係我想知道嘅。

「嗝。原因?」

一向唔會幫助人類嘅你。

寧願打破規條,都幫今次。

原因?

12號轉身,踱步。

欲言又止。

「你有冇一個忘記唔到嘅人?」

12號回過頭,對代理人淡然問道。
聽晚10點大結局,感謝一路相伴!

【《記憶信貸》廣告雜誌】

1. 共同渡過 Cover by Yumi (《記憶信貸》小說插曲)

https://www.youtube.com/watch?v=7HIyki3b6wQ&ab_channel=YUMICORNER

2. 記憶信貸☆搞笑日常Stickers - 免費下載
https://whatsticker.online/p/629289Nv10oC9

3. 狩獵夢的群 Telegram Group
t.me/utopianhunterclub
第39話前,先放出故事真相時間線,
阿夢整咗好一段時間,好唔容易
希望令大家更清晰知道故事脈絡,
多謝!

啫係連未來再一齊製造幾多回憶都好都會失去?
應該唔係,但可能定期失憶
絲打好快Get到阿夢想探討咩
係呀,你喺未來得到嘅記憶,最終都要分期被記憶信貸收回曬
從結果而言,記憶信貸係收到遠比原定更多嘅記憶,賺到Fat Fat
問題係,係咪咁樣係咪一件好事呢?
鐵拳巴嘅補充都準確
從結果而言,係全數收回,
但喺過程中,你喺被收回前,都會有暫時保有呢啲記憶
係殘忍定幸福呢
就好似雨奈bb嘅爸爸咁
雨奈爸爸對雨奈嘅記憶,都係短暫殘留,都算係一種奇蹟,畀到契機令雨奈與過去和解,重覓笑容。

而天宇海琳呢個Case,理論上可以定期創造新記憶,同時定期喪失舊記憶,所以佢哋會記得「宜家」嘅對方,但「過去」嘅對方會慢慢褪色
又一好消息,《共同渡過》IG破4000次觀看了
好好好多謝你哋每一位!

未聽嘅巴絲快啲聽
聽咗嘅聽晚結局可以再感受吓

https://www.instagram.com/reel/Cj0TzZ9B-iT/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞