【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
個目的肯定同天宇有關
唔通12號就係芊柔細個嘅男仔朋友
為咗佢升到最高級記返起自己所以先咁做
唔小心講咗真話
所以故事謎題,並非只圍繞雨奈嘅死,仲有天宇嘅過去、芊柔嘅陰謀仲有其他層次,不過先保密
不錯嘅猜測
絲打仲記得芊柔提及嘅青梅竹馬,
點解咁樣估呢?
係咪因為12號好護住芊柔
咁睇芊柔應係就係海琳
係咪芊柔有絕症就快死 但天宇又成日掛住佢 芊柔唔想佢咁
之後唔知點樣機緣巧合搵到12號幫手
幫天宇忘記自己之如又搵雨奈做佢女朋友
好似有啲俗睇嚟我都係冇乜創意
之前都有巴打提過,芊柔同海琳可能有關
今話好熱血兄弟情好正

之前估錯左...ON0799司機原來係實體嚟
到目前為止,都唔知0N0799究竟係乜料
下一篇揭曉

哈士奇、Wiki係好兄弟嚟㗎咁主動幫凡膠
好似好有道理咁喎
繼續估
絲打1679畫咗程雨奈出嚟
好鍾意眉毛、馬尾嘅神采,
仲有冷色調,凸顯咗助教高冷嘅形象,
希望大家都鍾意

絲打1679之前都畫咗芊柔

大家如果鍾意畫角色,都可以試下畫畀阿夢收藏㗎
我又估下先

記得之前唔知邊篇有提過「身分借貸」呢樣嘢,會唔會芊柔同海琳其實用呢樣嘢交換咗身分,天宇成日覺得芊柔好似海琳正正係因為而家嘅芊柔其實就係海琳嚟,所以神態果啲都咁似

而且兩個人咁啱又有「被濃煙嗆住喉嚨」呢個經歷

不過夢巴之前大廈同電車好似都有女主扮反派然後想犧牲自己救男主嘅情節,有啲擔心呢篇芊柔或者雨奈會為咗天宇犧牲自己
歡迎更多猜測

巴打嘅猜測好詳盡,先唔講啱唔啱,扣連到「身份借貸」已經好細心

阿夢鍾意留喺故台,就係為咗同大家互動,有咁多高質推測真係開心
「所以……你就上咗李煘徐樓企跳?」我恍然大悟。

「當時我好混亂……我唔知道自己做緊乜……剩係覺得……想結束呢一切痛苦……唔想再做程雨愛……」程雨奈發抖,「但係,家姐追埋上天台,然後摸住胸口跌低咗。」

「佢……心臟病發?」

「我一見家姐跌低,就即刻冷靜落嚟,跑過去扶起佢,叫咗救護車。」程雨愛道。

聽到這裏,很多事情的真相已水落石出。

一,Wiki跟我提過,李煘徐樓天台被封鎖是因為8月29日凌晨有人企跳,而當晚有人目睹程雨奈在大樓附近出沒。其實企跳的不是程雨奈,她出現在現場,是要阻止企跳的妹妹。

二,程雨奈以「私人原因」為理由,缺席萬道書院的Ocamp,原來是因為妹妹企跳的衝擊,加上心臟病發的緣故。

三,程雨奈提及自己「隨時會死」,要趁有機會負起姊姊的責任,那或是因為自知心臟病惡化,擔心自己日子有限的緣故。

「喺救護車嘅時候,家姐敦促我,唔好講呢件事俾嗰條友聽,同埋唔好傷害自己。自從嗰日起,我就打消咗輕生嘅念頭。」程雨愛說畢。

「我睇落,真係咁似一個想死嘅人咩?」

當時我問程雨奈,她是否與企跳事件有關時,她是這樣回答我的。

她一直煩惱著,如何令程雨愛過上幸福日子。

「家姐份人本來就比較內斂,但自從佢出院之後,個人就更加孤僻。」程雨愛捏緊拳頭,「家姐唔再交際,甚至幾乎唔同人講嘢,變得好憂鬱。家姐呢段日子,基本上只會同兩個人見面。」

「……兩個人?」

「一個係你,一個係個總係著藍色裙嘅女仔……佢畀我感覺陰沉又奇怪。」

大概是她的閨蜜吧。

程雨愛續道:「最奇怪係,家姐無時無刻都攞住本紅色書周圍走,嗰本係……」

「《挪威的森林》日文上冊。」我道,那是母親留給她的遺物。

「佢好唔妥,我好擔心佢會出事。」

「所以,妳決定跟蹤妳家姐?」

「嗯,我請Leon幫手,駕駛呢架Tesla追蹤家姐嘅動向,留意住佢有冇乜嘢唔妥。」

「Le……on?」我望著墨鏡男,此時他脫下墨鏡,用英語向我打招呼。

我認出了,他原來就是程雨奈口中的……管家,是她母親的得意門生,以前會照顧兩姊妹的生活。

此時,Leon正在從黑色袋中,拿出王林蘋果,以軍刀批著果皮。

原來……他剛才到水果店,真的純碎去買水果?而且那軍刀也是這個用途的?這個誤會可大了。

「家姐唔知我私下又同Leon聯絡,佢亦唔知Leon換咗新車、新車牌,所以方便我哋追蹤佢。」程雨愛道,「估唔到,最後都係俾你察覺到。」

我陷入沉思:「所以……墨鏡男根本唔係要加害程雨奈……但係……點解未來記憶入面,佢會跟程雨奈去後樓梯……」

「乜嘢『未來記憶』?」程雨愛一頭霧水。

不,這或許能夠合理解釋。原定未來中,墨鏡男追蹤程雨奈時,發現她夜闖李煘徐樓,察覺不妥而跟上樓梯,誰知發現程雨奈是到天台,擔心她會跳樓便上前阻止,誰知演變成拉扯,最終程雨奈墮樓死亡。

按此思路,程雨奈不是被墨鏡男追殺,墨鏡男反而是要解救她的!

「睇嚟我誤會曬。」我呢喃著。

程雨愛皺眉:「你條友,到底以為Leon想做乜?」

「我以為,有人想謀殺程雨奈。」

程雨愛先是一愣,隨即捧腹大笑:「痴線,如果有,都似係你多啲。」

「吓?」

「我同Leon成日都見到你同家姐出沒,我哋成日懷疑,你係咪家姐嘅男朋友?」

「咪癲拉。」

「好彩,我幾驚家姐有神經病,睇得上你呢種怪人。」

「吖妳隻馬騮。」

「妖!雖然我好討厭你,但我確實佩服你。」程雨愛突然雙手合十,「我留意到,家姐有你喺度都會開心到笑。」

「『笑』?我Sponsor妳驗眼,Thanks!」我驚訝到極點。

「白癡仔。」程雨愛皺眉,「我家姐唔係用嘴笑,佢係用眼笑嘅。」

「竟然叫你救命恩人做『白癡仔』,真係膽大包天。」我指的當然是Hell of Greenness一事。

我不禁想起,程雨奈每週都到李煘徐樓天台,難道是程雨愛企跳的事情,一直困擾著她?

「程雨愛,妳家姐……」

「嗯,我知道。」程雨愛拭著淚,「佢好愛錫我,不斷畀Hell of Greenness評語嘅神秘人,相信都係家姐安排㗎啦。」

「原來妳一早識穿。」

「佢大概係想我證明自己,向嗰條友證明之餘,亦向自己證明。」

起初,我以為程雨愛只是個任性MK妹,誰知原來挺懂事的。

「咁妳唔好辜負佢喇。」

「話說,你揸電單車嗰位朋友喺外面等緊你。」

……媽的!我把哈士奇忘了!我望向車窗外,驚覺哈士奇駕著電單車卡在草叢中。不意外。

我才想離開,程雨愛卻拉住我的衣袖:「我其實要多謝你,姐控君。」

「我唔係『姐控』呀!」

「所以你係『妹控』?」她連忙鬆手。

「收聲!」

「平安夜嗰日……如果唔係你嘅介入……我諗……嗯……」程雨愛彆扭起來,我卻只是噗哧一笑:「得喇。」

「請你食吓我嘅最新產品。」

「咩話?」

程雨愛遞上一個紙杯蛋糕,整個都是黃色的。

「佢叫Hell of Yellowness。」

Leon以不流利的英語補充一句:「That Hello Kitty cup chosen by me. Cool?」

我盯著那印著Hello Kitty的紙杯,以及蛋糕面的一粒粒粟米,吞了口水。

「程雨愛,妳真係永遠向高難度挑戰。」

[2021年12月26日]

在那次Tesla鬧劇後,我對程雨奈的死亡疑團,總算有更多掌握。

謀殺的可能性大減。

駕駛0N0799的墨鏡男Leon,是程家的前管家,協助程雨愛追蹤程雨奈動向。原定未來中,他追蹤程雨奈上樓梯,推斷是要保護程雨奈,而非圖謀不軌。

自殺的可能性亦不高。

未來記憶中,雖然程雨奈自行走上天台,然而她是在拉扯中墮樓的。若然她有心跳樓,根本不用在天台停留。

既然如此,程雨奈究竟為何墮樓?

難道就是一場意外?在拉扯中失平衡不慎墮樓?

即使說得通,仍然無法解釋一堆問題。

程雨奈為何走上李煘徐樓天台?

而且是在深夜時分,李煘徐樓已關閉的時候?

這似乎是解開疑團的關鍵!

當我自以為,已向真相邁進一大步,隔天的一件事,徹底把我的信心擊潰。

到了12月26日的今天,我才記起Wiki的針孔攝錄機,遺漏在Tesla車中。

既然是Wiki的物品,我必須取回,於是我找回程雨奈給我的電話號碼,致電程雨愛。話說我從未致電過給她呢。

但是,我連續撥了兩次電話,她兩次均掛掉了。

在我第三次致電的時候,她才終於接聽。

「你係邊個?點解有我電話?」程雨愛喊道。

「程雨愛,係我啊,你口中嘅『姐控君』。」

「……唔識你喎,你點知我個名?」

「……你家姐個朋友呀。」

誰知,她接下來的回應,把事態推向失控的軌道。

「妖,我獨生女嚟㗎,點會有乜鬼家姐?」

【42.92347932】

劇情大轉彎,大家綁好安全帶
就快夠75正皮嘅加更位!
希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊

9月23日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 75
(2)【Penana本故】喜歡數達 1500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

已經夠啦
夠鐘加更啦!
等得好辛苦
平行時空

《第24話:獨生女,孤兒女》

[13] 但正如童話書都有最後一頁,人們某天總會連「再見」都不說就走了。

我聽不懂她的話。

每隻字都聽懂,拼在一起卻聽不懂,大概就是指這種情況。

我把「程雨奈」三個字隱約吐出口,手機隨即傳來咆哮。

「我個名係『雨愛』,唔係『雨奈』呀!」

「係你家姐嘅——」

「妖,我邊度有乜鬼家姐呀,你都痴線!」

隨著電話被掛斷,我的思路斷成兩截。

我仍在嘗試理解,她剛才究竟說了什麼鬼話。

「你所打嘅電話號碼暫時未能接通,請遲啲再打過啦。」

「凡膠。」Wiki的聲線。

「程雨奈。」我喘氣道,「你係咪對佢嘅背景做過調查?」

「做乜。」

「講吓佢家人嘅情況我知。」

「點解你唔直接問助教?」

「佢唔聽我電話。」我嘗試過很多遍了。

「我炒緊股,你咪阻我發達——」

「快!啲!」我激動地咆哮道。

Wiki停頓數秒,道:「你想知道,佢、家、人、嘅、情、況?」

「……係。」我按著發疼的額頭。

「凡膠,你係咪玩嘢?」

「……點解咁講?!」我一頭霧水。

「不如我畀個電話你,你自己打去問。」

我第二次被掛掉電話。

半分鐘後,我從Wiki的訊息,收到一個8位號碼。

那是聖莊臣孤兒院的接待處號碼。

「你所打嘅電話號碼暫時未能接通,請遲——」

凡天宇。

冷靜下來。

只要到那裏一趟,就能搞清楚一切。

我按著發顫的右手,對自己這麼說。

程家。

程雨愛打開閘門,與我對視幾秒。

「喔,係你啊,凡天宇。」程雨愛不以為意。

什麼?「凡天宇」?

「做乜你個眼神咁奇怪?」程雨奈皺眉看我。

「點解妳……會叫我『凡天宇』?」我呆若木雞。

「妖,唔叫你『凡天宇』叫你乜春呀?」程雨愛傻眼,「你係咪傻Q咗呀?」

明明程雨愛從未叫過我真名,往往只會叫我「姐控君」!

「算喇,你特登嚟搵我做乜?我冇蛋糕俾你試食啵——喂!做乜鬼?」

我闖入閘門,步入程家屋內。

客廳裏沒有人,伯父似乎不在。

「你衝入我屋企嚟做乜呀!」程雨愛抓著我手,我回眸道:「程雨奈喺邊?」

程雨愛先是神色訝異,然後皺眉:「原來嗰個垃圾電話係你打嘅!」

「妳家姐,程雨奈喺邊!」我對她嚷道。

「……妖,你有病呀?!」

有病的是妳才對!我就證明給妳看!

我猛力甩開她,懶理她的喊叫,奔上樓梯直達三樓。

面前關上門的,就是程雨奈的睡房,她上次還帶我參觀過,記憶猶新。

我扭開了門。
我被猛推向牆,撞得頭昏腦脹。

程雨愛抓著我肩膀,劇烈喘氣:「凡天宇,你癲完未?」

她今天的話,我全部都沒聽懂。

放眼望去,房內擠滿角落生物恐龍的玩偶,就跟我記憶中如出一轍。

但是,儲物櫃上的那些相架……

我撥開程雨愛的手,撿起其中一個相架。那是父母及程雨愛三人的合照,母親手抱著柴犬。

「……呢張係?」我以顫抖的聲線問程雨愛。

她六神無主:「乜嘢呀?咪全家福囉!」

全家?相片裏只有三人。

相片裏的程雨愛站在父母前方,但明顯靠到一側,沒站在正中間。

對,她側旁本來還有一個人。

起碼我上次看這相架時,那空位站著程雨奈。

微笑的程雨奈。

腦海的疑問宛若病毒,呈幾何級數暴增。

「終於肯冷靜喇嘛?」程雨愛道。

「嗯。」

「很好。」

「妳可唔可以答我幾條問題?」

「只要你停止發癲,100條我都肯。」她攤開兩手。

「我哋,係點樣,識嘅?」

「妖你係咪有——」程雨愛把話啃在喉嚨,最後歎一口氣,還是乖乖回答。

她說,我有天在街上截停她,死纏爛打說要教她弄出優秀的紙杯蛋糕,我們就是這樣認識的。當時要不是我說吃過Hell of Greenness,並給出精湛的評語,她當時幾乎要尖叫了。

我續問:「你有冇坐Leon架Tesla?」

她說,當然有呀,這段時間不時會坐,昨天乘車時更無故被我跟蹤,直至到語大校園,才忍不住停車,問我幹什麼。

「你成日坐Tesla,係為乜嘢原因?」

「妖宜家審犯呀?」

「答我……」

「……遊車河囉,仲可以係乜嘢原因?」

一團毛茸茸的東西衝進房間,我許久才辨識得出,那是隻胖胖的柴犬。

秋叔。

是程雨奈帶來程家,要伯父答應領養的秋叔。

牠咬著一本紅色的書,跑至我面前,尾巴劇烈地抖動。

我猶豫片刻,從牠口中取過書,牠亦沒有反抗的意思。

這本書,是程雨奈的《挪威的森林》上冊!然而……

它的內頁,竟然只是一片空白,沒有程雨奈儲起的相片。

我結結巴巴:「妳哋係幾時領養呢隻狗嘅?」

「平安夜嗰日囉。」程雨愛平淡地道。

媽的,妳終於有一題答對了。

「點解係你問返我轉頭?隻狗係你自己帶過嚟,叫我哋養㗎喎。」
我睇緊乜撚野

到底係咩原因導致記憶信貸公司
要阻止前客戶雨奈自殺嘅原因
btw呢個係我睇完23嘅感受
無諗到呢頭出完樓主就出埋24
唔通雨奈都係客仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞