【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
歡迎
巴打留意到雪暴嘅設定
的確芊柔嘅變化好令人在意,若果真係雪暴造成,消除記憶後透過穿著公司制服可以恢復工作記憶,某程度可能都吻合目前狀況
第28話問答

你覺得天宇最後救唔救到雨奈?

救到=正皮

救唔到=負皮

覺得芊柔sad end
媽咪
「世上嘅任何嘢,自己冇嘅話,問人借咪得。」

是的,錢財可以借,充電器可以借,人情可以借。

記憶亦可以借。

芊柔已跟我詳細解說了。

記憶信貸,就是公司向客戶借出特定「未來記憶」,之後收回與客戶高度相關的特定「過去記憶」。

從特定「過去記憶」被收回的一刻起,全世界都會忘記那段記憶。那段記憶裏的事情在過去的確發生過,只是此刻被集體忘記了。

所有人類對世界的認知,建立於生命裏積累的記憶,記憶裏的事情之間存在著千絲萬縷的因果關係。若有一段記憶被抽走,必然產生「邏輯謬誤」,從而導致人類無法合理理解世界,陷入瘋狂。

因此,當記憶信貸從人類世界取走一段記憶,若果會導致「邏輯謬誤」,這將會自動觸發公司的「合理化微調機制」,機制會以合乎邏輯的「虛構記憶」,填補被取走的「真實記憶」。而為免人類質疑「虛構記憶」的真偽,物理世界亦會相應被微調,從而使「虛構記憶」合乎邏輯。

最佳例子,就是「程雨奈屬於程家」的過去記憶被取回。

這個世界,是建基於「程雨奈屬於程家」這個事實才能成立,若果人類忘記這段記憶,產生「程雨奈不屬於程家」的認知,將無法合理理解世界。

比如說,為何程雨奈會住在程家?為何她的名字和程家的程雨愛如此相像?為何程雨奈的出生文件,列明她是程家夫婦的女兒?

為免人類世界產生「邏輯謬誤」,「合理化微調機制」被觸發了。

第一,與「程雨奈屬於程家」相關的記憶被取走後,記憶的空白被「虛構記憶」填補了。

例如,世人認知程雨奈為孤兒院長大的孤兒,沒有父母,沒有兄弟姊妹。

例如,必須因「程雨奈屬於程家」成立才會產生的記憶被調整。程雨奈沒有在平安夜回程家吃飯、柴犬秋叔是我帶到程家的、我在聖誕節追蹤Tesla不是為了程雨奈,諸如此類。

第二,與「程雨奈屬於程家」相關的記憶被取走後,可能導致邏輯謬誤的事物遭到篡改了。

例如,程雨奈睡房的相架,相片中的程雨奈被移除。

例如,《挪威的森林》裏的相片,變成一片空白。

因此,「程雨奈屬於程家」的記憶已從人類的腦中移除,而在「合理化微調機制」對物理世界進行微調後,人類對新版記憶不會產生懷疑。

可是,凡事總有例外。

仍有人類保留了「程雨奈屬於程家」這段記憶。

「第一個係妳,程雨奈。根據【觀察】條款,客戶繳交利息,全人類嘅特定記憶被取回後,客戶擁有7日嘅『觀察期』可以保留記憶。記憶產生改變係12月26日發生,所以推斷繳交利息嘅日期係呢一日,所以妳嘅觀察期係到12月31日,即係今日。所以去到午夜12點,妳就會忘記自己嘅父母同埋妹妹,自此以為自己係一個孤兒。」我翻著筆記本內頁。

「……」

「第二個係我。根據【保障】條款,『觀察期』結束前,客戶唔會被收回任何『過去記憶』。喺妳進行記憶借貸嘅同時,我亦進行緊記憶借貸。我嘅『特定期限』係去到12月31日,所以觀察期係去到1月7日。所以我係受到保障,1月7日完結前,仍然會記得『程雨奈屬於程家』呢段記憶——」

「你嘅推論唔成立。」程雨奈仍以刀片抵住我脖子,「就算你嘅假設係正確,你都冇辦法解釋我爸爸點解保留咗記憶。」

「妳咪講過,伯父患有失憶症?」

「……咁又點……」

「佢可能係有『記憶殘留』嘅情況,所以仲記得妳。」

我本來毫無頭緒,直到憶起芊柔在兩個月前的一番話,恍然大悟。

「根據公司紀錄,記憶狀態反常嘅人類,例如記憶錯亂、失憶痴呆者,被收回記憶後可能會出現『記憶殘留』嘅現象,佢哋仲會記得原版嘅記憶,但記憶會出現碎片化,而且短時間內都會消失。」

若是這樣的話,一切就說得通。

「所以,妳進行咗交易,借用咗某段『未來記憶』,而要被收回嘅『過去記憶』就係『程雨奈屬於程家』嘅記憶。」

程雨奈持刀片的手,越來越顫,最後垂了下來。

「唔會嘅……唔會嘅……」她的雙眸,無不流露惶恐。

我無視了脖子的血,只是誠懇地看著她。

「Miss Ching,一般人如果進行『記憶借貸』,都係為咗能夠得到『未來記憶』。但係如果我冇估錯嘅話,妳嘅動機係完全調轉。妳交易係為咗捨棄一段『過去記憶』,係咪?」

程雨奈靜默片刻才回答。

雖然我有心理準備,然而心還是揪緊。

「係,我由10月11日起,進行記憶借貸。

我交易嘅目的,就係要同屋企人斷絕關係。」

過去的兩個月,她一直在說莫名其妙的話。

我當時沒為意,現在才乍覺,那些全是隱喻。

「『天』為『湖』帶嚟嘅只有痛苦,痛苦係每段關係嘅本質。可惜當『湖』領悟呢一點嘅時候,一切已經返唔到轉頭。所以,只有雙方從未相遇,先可以避免痛苦,『湖』先可以得到真正嘅幸福。你話係咪?」

「如果有種永不降落嘅雨,無拘無束咁喺世界飄流,擺脫隸屬於彼此嘅循環,你話幾好吖?」

「佢生前嘅心願,就係要我哋一家齊齊整整。咁多年以嚟,我都係為咗達成媽媽嘅心願而活。所以我想盡一下,作為姐姐嘅責任,維繫返屋企嘅關係。趁我仲有機會。」

「無論如何,起碼今日餐飯,證明一切嘅努力冇白費。我諗爸爸會願意接納秋叔,願意接受雨愛追佢嘅甜品夢。我總算冇辜負到媽媽……所以,我已經唔想再被束縛喇……我時刻都好窒息,我好想,擺脫呢一切嘅束縛。我想去一個好遠好遠嘅地方。」

「所以,我好想秋叔加入呢個家庭,彌補少咗一個人嘅嗰份空缺。我想達成媽咪最後嘅心願,令呢頭家可以齊齊整整。」

少了一個人的空缺。

我當時聽到,先入為主認定她是指「母親的空缺」,但這其實不一定。

所謂的空缺,其實是指自己。
程雨奈聽完我的剖白,情緒顛簸不定,久久才說出話來。

「冬甩,我完全冇想像過,你都係客戶嘅可能性。」

「……我以前都冇諗過,妳竟然都係。」

「點解你唔問我,要同家人斷絕關係嘅原因?」

「……」

「點解你唔責罵我,唔孝順、唔成熟、唔負責任?你心裏面,大概已經有一百句咒罵我嘅說話——」

「我明白。」

「……明白?」

「一般人根本唔會想失去家人,更加唔會想家人失去自己,呢個行為根本係喪心病狂。」

「……」

「但係最近幾日,我反覆回想妳嘅遭遇,妳嘅每一句說話。我開始明白,點解妳會採取咁極端嘅行動。」

「……你明白乜嘢……」

「呢頭家一直束縛住妳,令妳承受沉重無比嘅壓力。

媽媽嘅遺願,爸爸嘅期望,妹妹嘅麻煩,

從來只有妳一個人默默忍受。

Miss Ching,呢段日子,妳一定好痛喇。」

「……痛?」

「嗯。」

程雨奈的雙眸不知不覺,變得水汪汪。

我盯著她泉湧的眼淚,想把她抱進懷裏,她起初反抗,甚至以刀片劃破我的手臂,可我還是堅持。

「放開我……」

然而她的身子已然軟下來,刀片「啪」一聲倒地。

「冬甩,我……唔明……」

她如斷裂的弦,頭撞向我胸,在我懷裏放聲大哭。

「點解?點解會搞成咁?

我選擇抹除呢段記憶,都只係想得到幸福……

點解……點解最終會造成咁嘅傷害?」

所謂的傷害,是指伯父心臟病發入院吧?

「伯父入院,唔係妳造成嘅,而係妳家族嘅心臟病遺傳——」

「係我造成……完全係我造成……」程雨奈啜泣不斷,「我嘅心臟病,係遺傳自媽咪嘅家族,爸爸根本就冇遺傳心臟病……」

什麼?!

「我問咗司憶者,爸爸係因為『記憶缺失症』,導致心臟承受唔住衝擊,所以先會出問題……」

我一聽見「記憶缺失症」,立時想起芊柔的那番話。

「若然記憶被收回,導致某啲人忘記對自己而言非常重要嘅人,有機會產生嚴重嘅『記憶缺失症』,對精神、身體造成損害。」

「……即係會點?」

「多數係精神創傷啦,或者會有心悸嘅情況,」芊柔指著自己的左胸,「畢竟,心臟係人類記憶嘅容器啊。」

程雨奈的淚水,染滿我胸口的衣服:「點……點算?如果爸爸最後有咩三長兩短,我就係兇手……因為我嘅自私、愚蠢……我就成為咗殺人犯……我……」

「我探過伯父,佢冇生命危險——」

「就算佢今日冇事,我又點知道,佢未來邊一日會出事?」

什麼。

「『記憶缺失症』對心臟帶來嘅傷害,唔知道會持續幾耐,但係我嘅『觀察期』今晚就會完結,之後我就會忘記家人。未來某日,爸爸因為我而心臟病發死咗,我係完全唔會知,仲會過住無拘無束嘅幸福生活……邊有人,會好似我咁卑鄙?」

程雨奈劇烈顫抖,理性的空缺被罪咎填滿。

「Miss Ching,我明……」

「唔係,你唔明!你以為你懷裏嘅人係邊個?係一個弒父嘅無恥之徒!為咗一己私慾不擇手段嘅——」

「程雨奈。」我呼喚她的姓名,把她抱得很緊,「請妳聽我講。」

「……」

「可能……我唔係完全明白妳,但係我想嘗試去明白。我同妳一樣,有傷害過嘅人,亦有要保護嘅人。」

「……」

「呢一刻,我要保護嘅嗰個人,就係妳。

我兩個月前,選擇成為記憶借貸嘅客戶,就係為咗拯救妳。」

「……咩……話……」

她停止了顫抖。

「程雨奈,我喺未來記憶之中,已經無數次見證妳嘅死亡。

而妳原定嘅死亡日期,就係今日。」

程雨奈陡地一震,相當意外。

「……我係……因為乜嘢而死?」

「妳從李煘徐樓天台墮下。」

程雨奈靜默片刻,道:「所以,你怕我罪咎自殺?」

……我不知道。

我就算搞清楚了,程雨奈進行了記憶借貸,還是未能徹底解開,她在原定未來的死亡疑團。

她為什麼會前往李煘徐樓?

她為什麼會從天台跌下?

「程雨奈,我想改變妳嘅命運。我唔想再失去多一次喇。我求吓妳,千祈唔好死。」

耳際只餘海浪的咆哮。

她呼出的熱氣,成了雲,遮掩我的視線。

好幾分鐘後,程雨奈才柔聲說起話來。

「冬甩。」

「嗯。」

「你係咪話,你願意理解我?」

「願意。」

「咁你鍾唔鍾意我?」

我被她突如其來的逼供,弄得不知所措。

「你有冇諗過,點解呢兩個月來,我拒絕見其他人,但偏偏會同你來往?」

「……」

「因為我享受同你嘅相處。

無論我要你陪我做幾古怪嘅事,

你唔會話我傻話我癲,

你甚至唔會講嘢,

只會靜靜咁陪我去做。

如果一段關係注定係束縛,你為我帶來嘅束縛,係微不足道。」

「……」

「冬甩,我冇諗過,你為咗保護我默默做咗咁多。

到咗呢一刻,全世界大概只有你。

只有你,明白我嘅痛苦。」

我感受著懷裏的她,小嘴呼出的微熱。

「冬甩,我鍾意你呢個人。

如果你願意理解我,我接下嚟要做嘅事,請你唔好阻止。」

「你……想做咩?」

「……」

「……」

「離開呢個充滿束縛嘅世界。」

我還未反應過來,懷裏的程雨奈以什麼擊中我的小腹,一股電流竄往全身。

可惡……是……是……電擊棒。

是的,她說過,自己有隨身攜帶電擊棒。

「原諒我。」

我很快不省人事。

昏迷了大概10分鐘,Wiki叫醒了我,此時程雨奈已不知所蹤。

下午11時17分。

【3█.██████████】

希望今個Post可以上到100正皮,巴絲幫幫手
希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊
https://www.penana.com/story/109261

10月3日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 100
(2)【Penana本故】喜歡數達 2500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

正皮巴意思係雨奈得救,而芊柔得到嘅係不幸嘅結局?
係乜嘢令你咁諗?
「媽咪」係推動雨奈生活嘅關鍵因素,令佢快樂同時痛苦
其實公司搵客戶有冇咩準則?
例如點解搵天宇而唔係搵雨愛去交易救雨奈?
同埋每日都發生好多重大事故,點先會當案件處理,點會咁好心幫你改變未來。收返記憶對佢哋有咩好處?
雨奈bb連電槍都出埋
molamola
問得好,
天宇之前都問過芊柔,不過被耍走咗
下文會進一步暗示,
你講得好啱嘅係,其實記憶信貸係冇必要關心人類嘅福祉,佢「做好人」背後嘅用心如何,令人不安
雨奈已經起碼2次暗示過佢有電擊棒,
唔攞出嚟,想當我病貓?

已經冇人阻止到雨奈,尤其係情緒激動嘅雨奈
唔通程雨奈係因為記憶缺失症而死
唔通呢個就係真相
巴打咁激動
越後越精彩
我相信wiki
多謝同塵巴打
的確,對比前面嘅青春戀愛喜劇向日常,後段解謎精彩得多,
不過後段嘅震撼、悲傷、感動,係要有前面做鋪墊先會凸顯到出黎嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞