【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
仲有幾話就結局

好快就開估
凌晨一推
海琳未身份借貸前已經喺醫院,咁天宇就算追加條款唔忘記佢都未必救到佢
仲有最重要夢巴一定會虐下讀者
新讀者啱啱一晚追哂
點解主角可以咁蠢
唔錯嘅推測
值得留意嘅係,海琳留院嘅時候包紮嘅地方,又可能畀到啟示:

//脖子被繃帶包紮著,臉色蒼白,眼神空洞//
睇得咁快

好奇巴打話主角蠢係指邊一方面
芊柔話好攰嗰刻 同埋有心跳果下 點解可以咁都get唔到 仲要覺得係人哋搞鳩佢 發撚神經
嘻嘻嘻,天宇無論點樣都抵鬧㗎喇

不過我會寬恕佢,畢竟佢身在局中,冇辦法好似我哋咁清晰思考

譬如芊柔話好攰拒絕進入憶界嘅時候,天宇經歷緊雨奈消失、世界記憶被篡改、杯麵女疑點等等嘅心理衝擊,親身體會真係隨時癲,嗰時天宇一心剩係諗住要借記憶搵真相,理智瀕臨崩潰,從後來推跌芊柔就可見佢痴緊線

譬如心跳果下,其實芊柔、12號只係喺10月輕輕提過司憶者冇心跳嘅資訊,表面上冇咩值得注意。平安夜嘅篇章,細心嘅讀者會發現芊柔有心跳唔妥,而天宇因為親身經歷,實在太多新資訊好容易忽略咗呢一點。而更重點係,平安夜嗰一晚天宇根本思考不能,情到濃時自然
果下都唔咀埋去又係抵鬧
第6段過去記憶,在新記串燒外。

「159號,妳經常嚟呢度,觀察嗰個人類。」12號對海琳道,「妳最好冇任何奇怪企圖。」

「可汁,坐喺餐廳盡頭嘅卡位,嗰個人類嘅『重大事故』,你係咪都睇到?」

「睇唔到。」12號不以為然,「我唔係『可汁』。」

「我睇到嘅『重大事故』,係一定會發生?」

「原定係一定會發生。」

海琳拉開新記串燒的門,卻穿梭到了「燈塔」。

12號隨她轉移到他的霧社。

海琳坐在韆鞦的一個座位,12號坐在另一位置上。

「可汁,呢度究竟係邊度?」

「呢件事唔重要。」

「……你應該知道,本小姐係孤兒,就係喺嗰間寄宿小學長大。」海琳望著遠處的白色建築,「當時我係住13號房。」

「唔關我事。」

「但係,呢度明明唔係人類世界。12號,點解你要複製呢間寄宿小學出嚟?」

他倆沉默了一會,海琳別過臉:「凡天宇,真係……真係會……」

「……」

「……我……唔接受。」

司憶者只要戴上記憶帽,就能查看某些人類的「重大事故」畫面,這些畫面將於原定未來發生在該人類身上,它們都是對其人生帶來最大程度衝擊的事件。根據【預示】條款,司憶者可向這些人類透露他們的「重大事故」畫面,作為鼓勵他們答應交易的促銷手段。

「我睇到好多零碎嘅畫面……睇到一個大學助教捲縮地上血流不止……然後凡天宇……會被控殺死助教……從李煘徐樓天台將佢推跌導致墮樓?初步罪名成立……最後佢……罪咎自殘……導致右手殘廢?」

12號漠然道:「既然佢真係殺咗人,就——」

「冇、可、能。」

海琳的雙手掩臉,彎下身來。

「凡……天宇……絕對絕對,冇可能會……做出傷害人嘅事。」

「人類最可悲就係缺乏理性。」12號道,「妳唔好忘記,係邊個令妳人生蒙上陰影。」

「……」

「唔好插手凡天宇嘅事。無論嗰個人類未來幾淒慘,都係佢自己要承擔嘅。」

「……佢嘅未來,本小姐有責任。」

「我唔會陪妳癲。」

12號走遠。

「點解要逼我陪妳癲。」12號悶哼。

「冇人逼你嚟。」海琳對他吐舌頭。

「我只係提防妳呢個癲婆搞出麻煩,搞到我有手尾。」

第7段過去記憶,在李煘徐樓的Lecture Hall 1。

12號和海琳,坐在不起眼的位置,盯著最後一排的三個傢伙。

凡天宇和他的兩個夥伴。

整個課堂,凡天宇都在暗地觀察著程雨奈。

那個即將被凡天宇推下樓的助教。

下課後,海琳到了天台,12號跟隨。

「妳咁做係冇意義。雖然喺呢個時間點,凡天宇同程雨奈根本尚未相識,但妳冇辦法阻止『佢哋相識』呢件事發生。同樣地,『程雨奈嘅死』妳都唔會阻止到。」

「……點解……」

「因為妳所睇見嘅『重大事故』,係注定會發生,即使司憶者都冇可能阻止到。」

「……只要進行『記憶借貸』就得。」海琳恍然大悟。

記憶借貸,是改變「原定未來」的唯一手段。

只要與凡天宇交易,讓他體驗未來記憶,或許就能創造「程雨奈沒死」的新版未來。

只要程雨奈生存下去,凡天宇就能避開成為謀殺犯的厄運。

但是,海琳的想法立刻被12號推翻。

「司憶者係冇權自行選擇同邊個人類交易,人選由公司決定。」

「……點決定?」

「係高度機密,總之只有睇到嗰個人類『重大事故』畫面嘅司憶者,先有權限同佢交易。」

「……所以可汁你唔得?」

「我唔得。我唔係可——」

「咁你搵其他司憶者幫手得唔得?」

「唔得。」

「……點解?」

「與任何一位人類匹配嘅司憶者,只有一個。」

「……我睇到凡天宇嘅『重大事故』……所以我可以同佢交易——」

「唔得。」

「……」

「我已經講過,妳作為人類,難以承受交易過程。」

「……我睇到佢嘅『重大事故』,證明公司賦予我使命。」

「妳諗多咗,妳只係159號嘅臨時替身——」

「所以我就係159號!我有權同佢進行交易!」

海琳兩肩顫抖。

12號冷眼看海琳,海琳卻凝住眼淚,回瞪著他。

「愚蠢嘅人類。妳身為人類,開啟任何記憶都會受傷。

妳有冇試過,一日流半公升嘅血?」

海琳先是一愣,然後摸著滿佈傷疤的脖子,苦笑:「乜你以為我未慣咩?」

「你慣咗做白癡?嗰個人類有咩值得你救?」

12號扯著海琳的衣領,冷眼瞪她。

「2年前嘅事,妳忘記咗?

係邊個撞破妳嘅頭?

係邊個疏忽導致火災發生?

係邊個將妳遺留喺現場?

呢啲人,會殺人有乜嘢咁出奇?

呢啲人,唔係Fucking Trash Yogurt係乜?答我。」

海琳呆了半晌,仰望天空飄蕩的雲朵。

然後輕輕撥開12號的手,微聲道。

「可汁,你係咪曾經都係人類?」

12號不語。

「你有冇一個忘記唔到嘅人?」

12號轉身,遠眺天台外的向霧港。

「可汁,我睇過一本愛情小說,裏面嘅女主角寫咗一首詩,首詩講一個寓言故事。從前有個『湖』,佢本身係一潭死水,但有一日佢邂逅咗『天』,『湖』因為擁有『天』美麗嘅五顏六色,而令自己都變得美麗。但係某日『天』不辭而別,『湖』再無法倒映出日月星辰,變回一潭死水。最後『湖』驚覺,自己已經依賴咗『天』嘅色彩,無法承受自己變回昔日嘅死氣沉沉。我覺得,自己就好似嗰個『湖』。」

「……」

「與人邂逅係好危險嘅事。

當你意識到對方住進你嘅心裏面,

你已經冇辦法擺脫對方。

而當對方要離開,你嘅心只會永遠缺一塊。

由你在乎嗰個人嘅一刻起,就注定孤單。

你知唔知,孤單嘅感覺係點?」

12號轉過身來,看見海琳跪坐地上,捏著胸口的襯衫,淚水往大腿滴落。

「呢兩年……我……自從離開佢之後,我好痛苦……心就好似被撕破一樣……我嘗試忘記佢,但係如何做到……佢同我共渡咗咁多個晝夜,已經係我個心嘅一部分……我冇辦法唔在乎佢……如果佢被控殺人,一定係被誤會……佢絕對冇可能會蓄意傷害人……」

12號一臉木然,沒作反駁。

「如果同佢交易,佢唯一能夠支付嘅利息,係咪就係佢同我嘅記憶?」

「冇錯,係公司指定咗嘅,冇第二段記憶可以揀。」

海琳沉默片刻。

「可汁,請你准許我同佢進行交易。一切風險我會自行承擔。我救返佢,然後就會同佢斷絕關係。」

「斷絕關係?」12號皺眉。

「呢單交易以我同佢嘅記憶作為利息。拯救程雨奈之後,我哋會忘記對方。我會告別呢一切,而佢……亦會得到幸福。呢個就係我嘅計畫。」
第八段過去記憶,我回到白色建築內的大堂。

1月7日的晚上。

「我頂帽,放咗喺我以前住嗰間房。」海琳兩手抓著一個牛皮信封。

12號沒理會,只是淡然道:「妳今日已經恢復人類身份,仲有7日觀察期。」

「嗯。交易總算完成。」

「妳最後,點解唔同FTY道別?」

海琳微笑:「我本來約咗佢去食宵夜,打算食到佢破產。」

「點解改變主意?」

海琳手中的牛皮信封已被捏皺。

「我覺得……都係就咁。

就咁靜靜哋完結,就好。

反正到咗聽日,我哋都會忘記對方,

再見面又有咩意思呢。

我怕見到佢,會好似……平安夜嗰次咁。

我怕……怕……會唔捨得佢。」

12號不語,海琳又苦笑:「用咁多時間寫嘅信,真係浪費曬。」

過去記憶完結。

我跌坐白色建築的大堂,渾身冒汗。

海琳的過去,她一直對我透露不多,我亦不敢過問,怕戳痛她。

我知道她是孤兒,但不知道她就讀的寄宿小學就是這一間。

「我原定未來……係殺死程雨奈嘅犯人……仲自殘令右手殘廢?」

對……我一早應該想到的……在原定未來裏,程雨奈是因為追加條款,導致心臟震盪失去平衡而墮樓。然而在外人看來,更似是被我推下樓的。

我回想起海琳,當初如何竭斯底里逼使我進行交易,導致被我辱罵。

我當時竟誤以為,她是為了私利,甚或要加害我,才如此積極促成交易。

我完全搞錯了。

當時,我一定傷透她了吧?

她在每次交易後,頻頻受傷出血,是因為人體無法承受開啟記憶的緣故吧?她還打算隱瞞……

她這樣做,是為了扭轉我黯淡的宿命,然後與我忘記彼此?

為什麼?

既然海琳在乎我,為何不惜一切,都要離我而去?

「嗰條女已經同你斷絕來往,你哋嘅關係已經完結咗,你仲保留段記憶做乜?」

「又提起嗰條女?你人生係咪圍住嗰條女轉?核唔核突?」

「已經離你而去嘅人,仲記住嚟做乜?丟入垃圾桶就得啦!」

為什麼……要一直說服我離開妳?

妳對Wiki所說的,從我手中剝奪「我自以為最重要的東西」,就是指有關妳的記憶?

「海琳……佢話……只要我哋忘記彼此,我就會……幸福?」

「你自己聽唔到?」12號冷道。

腦海縈繞著,海琳在憶界推開我時,我從她嘴唇讀到的話。

一定要救到你。

要幸福啊。

我以為,她這句話指的「你」,是程雨奈。

原來,是我。

原來她的眼裏,從頭到尾都是我啊。

怎麼我那麼愚笨,一直意識不到?

我好一會兒,才察覺到臉頰是止不住的淚水。

「FTY,人情還咗畀你。」12號離我而去,「雖然我討厭你,好想非人道毀滅你,但下屬嘅意願我都要權衡。既然呢個係佢所期盼嘅結果,我冇意見。」

體驗過12號的過去記憶後,我搞清了海琳的計畫。

但是,我搞不懂為什麼。

海琳,我不明白妳計劃的用意。

把我倆從彼此生命軌跡中抹走,當作那烙印心扉的時光從沒發生。

這算是哪門子的幸福?

失去了妳,我的命途還剩下什麼?

不甘心。

我們的旅途,不應該是這樣結束的。

「12號,我仲有最後一個提問。」

12號死氣沉沉的眼眸,朝我看。

我得到回答後,狂奔向13號房。

我甚至沒想過,12號會否阻止我,若果會,我根本無法抵抗。

大概會被他砸得粉身碎骨吧。

但是,我必須一試。

我要從她的記憶中,找出原因。

她選擇和我忘記彼此的原因。

哪怕真相是傷人的。
海琳
即將踏入結局篇
[/b]
10月13日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 125
(2)【Penana本故】喜歡數達 2500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1300 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

海琳串嘴嘅背後,原來係有咁辛酸嘅過去
換個角度講,串嘴只係內心脆弱嘅一種自我防衛機制
多數寸嘴嘅人都係咁
12號心情一定好複雜
一方面覺得天宇傷害海琳,宜家比佢哋交易又再傷害海琳多一次,憎天宇都正常,但另一方面又想尊重海琳意願
同埋佢咁快就升到上第九層,一定經歷咗好多嘢,佢升到第九層係為咗保留記憶?不過海琳都唔記得佢了
【預告】【每日推出新圖!】《記憶信貸》STICKERS系列
海琳咁嘴硬,有時好容易將人拒於門外,寄宿學校嗰時係,遇到天宇又係,佢嘅心聲只能永遠被卡在心裏,不能言說。真係好傻。

但唔講出口,對方可能永遠都唔會知道你嘅情感
佢一心以為一定係真,所以等芊柔自己咀埋落嚟

點知係headshot,惡作劇之鬼芊柔邊有咁順攤
FTY既真相
如果如你所講,其實12號都好慘,
一直喺心愛嘅人身邊(無論對海琳感情係親情、友情抑或愛情),
但一直壓抑情感,
以咁含蓄婉轉嘅方式守護對方嘅人生,
自己彷彿又唔會得到任何嘢,
最後淡然離場。

哩啲真係笨拙
但好可愛
係真正嘅secret Angel
就係12號對天宇無盡嘅惡念

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞