【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
小惡魔真係好正
芊柔其中一個魅力就係,

好可以親近,冇距離感,

但我哋永遠唔知佢諗緊乜,突然間會整蠱你
我覺得佢距離感大過雨奈

感覺上好神秘咁
可能因為雨奈係「擺明有奇怪」

芊柔就表現得好似鄰家女孩咁,但其實有好多秘密,個對比更加凸顯咗出嚟

到結局,除咗雨奈,芊柔嘅秘密都會公諸於世
同埋雨奈雖然好多嘢唔講,但係雨奈俾人嘅感覺係好真嘅女仔
係!佢有好強嘅自我防衛意識,但一卸下防護網,其實就係個好pure嘅人,真到你驚

芊柔就非常口是心非,就算你睇穿佢講大話,都唔知佢嘅大話係咩,非常deep
我係入黎同夢巴打招呼的
葉開巴
司憶者唔係冇心跳咩,定係我記錯
巴打你冇記錯啊
第22話問答出爐,歡迎到IG Story投票

夢巴你係我留喺講故台嘅第1個原因, welcome back, 加油!!

《第23話:那個女孩會出什麼事》

[14] 我內心盼望著,你會捉緊我的手。

[2021年12月25日]

聖誕節早晨,傾盆大雨。

咖啡店三面牆全是落地玻璃,坐在窗邊,只覺寒意。

「凡膠,你做乜著到成個粽咁?」Wiki左手敲打著MacBook鍵盤,右手執刀在盛著白咖啡的瓷杯中攪動著。先不追究,用刀攪拌的人腦子有什麼問題這回事。

我端著熱茶杯,打了個冷震:「攝氏3度,點解今年天氣咁痴線……」

「天降異象。」Wiki的敲鍵盤如彈奏莫札特Sonata般,「睇嚟離凡膠擺脫A0嘅日子唔遠了。」

「廢話少講。」我瞥他一眼,「你約我出嚟,係想講關於墨鏡男嘅事?」

所謂「墨鏡男」,就是駕駛「0N0799」黑色Tesla,戴墨鏡、咬煙頭的男人。

我委託Wiki幫忙調查墨鏡男時,只是說跟程雨奈有關,沒有把「記憶借貸」的來龍去脈告訴Wiki。所以,他不會知道程雨奈在原定未來會被殺掉。再相熟的朋友,聽了大概都會把我當作神經病吧。

Wiki道:「我已經查到。」

我放下熱茶杯,捏緊拳頭。

我懷疑,他就是在原定未來殺害程雨奈的兇手。

線索1,他屢次在程雨奈附近出現,而程雨奈似乎不認識這個人。

線索2,他在未來記憶中,跟蹤程雨奈更疑似把她從天台推下。

線索3,他的外表特徵,跟報導中的太浦連環謀殺犯吻合。

如果假設成立,程雨奈在原定未來,就是被他謀殺的。

然而,我尚未掌握關鍵證據,所以不敢斷言。

我必須去查證。

10月的最後一天,我在語大目睹「墨鏡男」後,決定委託Wiki調查他的底細。Wiki作為IT奇才,具備超群絕倫的網絡搜尋能力,由他出手說不定能查出個什麼來。

「咁,墨鏡男係乜嘢人?」

「唔知。」

「你唔係調查完佢咩?」

「係呀。」

我傻眼,那究竟Wiki查到了什麼?

「我只係鎖定咗佢嘅位置,就喺隔離嗰間舖。」

什麼。

我瞧著側旁的水果店,打一個寒顫。

「佢逢星期二,早上9點至9點半之間,都會揸Tesla嚟呢間水果店停留幾分鐘。」

我瞄著咖啡店內的古董掛鐘:「宜家9點03分,咁咪即係佢隨時都會……」

「冇錯,我哋可以隔住呢塊玻璃,等佢出現。」

「Wiki,你係點樣追蹤到佢嘅行蹤?」

「凡膠,細節就唔好深究太多。」Wiki淡然道。

這傢伙採用了哪些手段,大概都不會告訴我吧,以前他每次都是這樣。

「……咁你知唔知,佢定期去水果店做咩?」

觀看過無數犯罪片的我,腦子生起各種念頭。那平凡不過的水果店,會否是進行不可告人勾當的巢穴?毒品?槍械?人口販賣?是我想多了嗎?

「唔知。」Wiki道,「你上次話,搵到墨鏡男之後要跟蹤佢?」

對,我正有這個打算。

「係。」我嚴肅道,「我要摸清佢嘅底細。」

Wiki靜了幾秒,似在盤算什麼後道:「我諗住你個腦比隻蠢狗正常啲,但你真係太白癡。」

「點解?」

「如果男人等陣坐Tesla離開,你點跟得上?」Wiki道,「嗰架係最新型號,有心擺脫你嘅話,你搭的士都冇可能跟得上。」

Wiki是Tesla狂熱粉絲,對每輛電動車的性能瞭如指掌。

「咁你有咩提議?」

「等陣你就知。」

「吓。」

Wiki似乎自把自為安排了什麼,但我毫無頭緒。

我只是道:「你連同上次幫我訂橙味可樂,已經幫咗我兩次,我要點答謝你?」

「答謝?」

「你之前買乜鬼美股……嗰隻乜嘢TOOO,唔係炒窿曬?」

他只是淡笑:「錢輸咗咪再搵,稀鬆平常。」

「係型嘅。」我調侃道。

Wiki停止敲打鍵盤:「既然你要回報我,就老實回答一個問題。」

「……乜嘢問題?」

「嗰個女仔會出乜嘢事?」
Wiki高速攪拌著瓷杯,白咖啡幾乎瀉出。

Wiki大概是在意,墨鏡男跟程雨奈有何關係吧。

我只是道:「我懷疑墨鏡男對程雨奈計劃緊某啲嘢——」

刀飛脫,彈到玻璃窗旁的地上,鏗鏘一聲。

「凡膠,我所講嘅『女仔』,唔係指助教。」Wiki慢條斯理道,「而係萬聖節嗰位。」

「……萬聖節?」

「芊柔小姐。」

對,Wiki認識芊柔,他和哈士奇在萬聖節那一晚,跟芊柔一起吃了頓宵夜。

「點解無啦啦講起佢?話時話,你刻意尊稱佢『小姐』,咁有禮貌真係少見喎。」

「氣質智慧並重嘅靚女,又唔係你哋班猥瑣佬,點解唔尊重?」Wiki淡然道。

這傢伙不是迷上了芊柔吧?!

「我Sponsor你驗眼,Thanks!」我傻眼,「如果我同你講,芊柔根本唔係正常嘅人——」

「我一早知道。」

「……吓?」我驚呆了。

「芊柔小姐根本唔係你學徒。有冇講錯?」

原來一早被拆穿了,Wiki果然是無所不知。

Wiki續道:「以你咁孤僻嘅性格,連朋友都懶得認識,仲點會願意收乜鬼學徒?而且芊柔小姐已經講咗我知。」

「……芊柔同你講咗乜嘢?」我訝異不已。

Wiki端起白咖啡,咕嚕喝了一大口。

「佢叫我守秘密,但係我一向係冇道義嘅人。」

「嗯,你直頭係道德淪亡。」我點頭。

Wiki把白咖啡喝光,道:「嗰晚,你俾哈士奇扶咗入房嘅時候,芊柔小姐突然衝咗入洗手間,門半掩冇鎖上。」

我一愣,原來當時發生過這回事?

「因為洗手間傳來咳聲,我去睇睇情況。」Wiki道,「然後,我見到嘅係——」

一灘血。

芊柔趴倒洗手盤前,肩膀顫抖,喘息急促。

洗手盆內滿佈鮮血,有些更濺到四周的鏡子、牆壁、地板。

Wiki出手攙扶,芊柔卻抓住Wiki的手。

芊柔臉色蒼白,嘴巴下巴都是血。

「保守秘密。」她小聲道,拭乾臉上的鮮血。

「叫救護車?」Wiki冷靜問。

芊柔搖頭:「唔係佢哋可以醫治嘅病。」

「點解唔想凡膠知?」

「冇得解。」

「妳唔坦白,我唔幫妳。」

「……佢知道咗,一定會阻止我嘅計畫。」

「妳唔係佢嘅學徒,妳係邊個?」Wiki追問。

「一言難盡。」

「妳嘅計畫係乜?想利用凡膠做乜?」

「……」

「妳最好坦白。」

芊柔想了一會,扭開水喉:「唔洗擔心喎,我哋只係互相利用,只不過我會剝奪佢嘅一件事物。」

「乜嘢事物。」

「一樣佢自以為好重要嘅事物,但佢到時會明白,嗰件事物一啲都唔重要。」

我聽罷Wiki的憶述,一頭霧水。

她為何會流那麼多血?說起上來,她過去亦兩度流血,她說是慣性流鼻血,可不像是真話。

她的工作不就是達成交易嗎?背後還會有什麼計畫?

她口中要剝奪我自以為最重要的事物,究竟是什麼?

Wiki是我最信任的朋友,他不像在撒謊,那麼芊柔有什麼隱瞞著我?

我自以為,好不容易才了解了她多一點,此刻她卻再次變得陌生。

我可以信任她嗎?

我還未解開程雨奈的疑團,就要面對湖芊柔這一謎題。

「凡膠。」Wiki道,「芊柔小姐到底係邊個?你女朋友?定係佢單戀你?」

「……咪癲拉,點可能呀?」

「但係,嗰晚佢不斷挑逗你。」

我急口否認:「佢唔係一般人,唔會有呢種情感需要——」

才不是。

芊柔說過,司憶者擁有人類的欲望,而那當然包括情慾。

那麼,她絕對有機會對人類產生感情。

我回想起昨夜的畫面,芊柔伏在我身上,輕喚我的名字——不,她只是要惡作劇我而已!

但是,當時她整個人都……悸動不已。

那不穩的喘息,那輕柔的聲線,那急促的心跳……

……心跳?

「司憶者除咗心臟停頓,唔會成長老化外,人類擁有嘅生理機能、情緒、欲望,我哋都會擁有。」

我立刻愣住。

芊柔……怎麼會有……心跳?

她在欺騙我?為什麼?

Wiki突然道:「唉,你真係冇辦法令人放心。」

「……啊?」

「你有太多嘢隱瞞我哋。」

「……你一早睇穿曬。」

「好明顯,你所面臨嘅困境,單靠自己係唔會解決到。」

「……」

「凡膠,你唔好掛住做老好人,得閒都要俾機會人扶一把。」

我迷茫之際,Wiki指著玻璃外:「凡膠,你女朋友嘅話題擱置先。」

一個身穿黑色西裝的高大男人走進水果店內。

他戴著墨鏡,口咬著煙,鼻子高挺。

是他。

這個疑似要加害程雨奈的傢伙。

我還在思忖如何行動,男人已提著一個密封黑色袋,走出水果店。

那個黑色袋裏頭是什麼?

男人走近停泊路邊的一輛黑色車,正是那輛黑色Tesla。

0N0799

他要離開了!

「你宜家出門口,見到架電單車就坐上去。」

「吓?」

Wiki塞了什麼進我口袋,就推我出店外,我目睹Wiki所指的那輛外賣電單車。電單車手戴著頭盔,卻披著醫生袍。

「嘿!凡膠,仲唔上車!Wiki已經講曬畀朕聽喇!」

從那語氣,從那身穿著,我已辨別到他是誰了。

Wiki竟找了炒車天王哈士奇幫忙!對,我忘了他考了考電單車牌!但我不相信他路試會及格!

幾年前,他借了我的單車,差點失控撞燈柱時急轉彎,最後鏟中旁邊的我。他及後還解釋,他是為免單車撞柱崩掉,才寧願撞我的。

坐他的車,等於賭上了性命!死亡率50%!

可是,我盯著急速駛遠的0N0799,心知沒有其他選擇了!

呀……呀……呀呀呀!怕什麼!

「怕咩!怕你條命!靠你喇哈士奇!」我跳上後座。

「嘿嘿嘿,就等朕哋離開之前,做一件轟轟烈烈嘅事!」

「乜鬼?」

「溝你阿嫂!啊唔係,係幫你溝阿嫂!」

究竟Wiki跟哈士奇說了什麼幹話?

算了……看哈士奇如斯亢奮的模樣,不論他是讀醫壓力爆煲,抑或是想溝阿嫂,我都懶得辯解了。

我這時發現,Wiki塞進我口袋的,是一部針孔攝錄機。
就快夠75正皮嘅加更位!
巴絲肯定已經發覺,就係劇情轉入大直路!接下來只會更精彩刺激!
希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊

9月22日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 75
(2)【Penana本故】喜歡數達 1500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

巴打你哋都係我留喺講故台嘅第1個原因!

長故寫文超耗時,不過會努力繼續帶新故畀你哋!
懷疑小芊只係12號嘅人類協力者
佢唔係司憶者
有可能

但點解12號需要一個人類身份嘅協力者,而非常規司憶者呢?
劇情開始180度反轉

接落嚟劇情更加會估唔到
睇嚟佢想做單大嘅
溝你阿嫂
究竟芊柔嘅計畫係咩呢,點解要利用天宇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞