【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
值得
雨奈世一
小芊世二
凡膠wfc

不過天宇死咗,又有可能會對芊柔造成衝擊,視乎芊柔嘅「計畫」究竟要達成啲乜
都真
圓滿結局幾乎不可能

就好似雨奈咁,雖然生還、攞返笑容,但失去咗屋企人
唔緊要,凡膠無咩人品,平時又唔扶老婆婆過馬路,個個都想睇佢pk
雨奈爸爸係咪仲記得佢
睇嚟去推跌芊柔嗰吓,好傷讀者對佢嘅好感度

可能好多讀者期待嘅結局,係天宇死,芊柔雨奈成為好朋友
呢個係好問題

根據12號、芊柔嘅解畫,「記憶殘留」現象短期內會消失,所以雨奈老豆最終都會忘記佢

所以結果而言,雨奈與家人會真正忘記對方
根據韓劇嘅方程式,芊柔唔通已經身患絕症
唔通芊柔成日流血就係因為咁樣
第34話投票大家覺得天宇芊柔嘅下場會係點?留言話我知

Pish

《第35話:是不是這樣就可以了?》

「凡天宇。」

天花的時鐘,牆邊的貨物架,中央的櫃員機。

我驚覺,自己回到了159號分行。

呼喚我名字的,是站在正前方的她。

深啡及肩短髮。

披在兩肩的米色冷衫。

連身短裙、捲摺白襪、啡色波鞋。

頭戴藍色貝雷帽。

是湖芊柔——不,是游海琳。

她兩手擺後,晶瑩雙眸泛著漣漪。

海琳……是妳嗎?

雖然我受條款保障的記憶中,海琳並非這個模樣,她於我而言是自稱「湖芊柔」的女孩。

然而事實是如此,她就是海琳。

內心激動的我,亟欲吐出句話來,是什麼也好。

宛若我過去兩年間,排練了無數次那般。

但是,此際我竟說不出半句話,而這並非緊張所致。

我的身體……怎麼不受控制?

海琳再次開口。

「凡天宇,你唔需要質疑我嘅動機。

本小姐積極同你交易,

只係為咗自己。」

……什麼?只是為了自己?

「只要達成一筆交易,

本小姐就可以晉升成為第二層,

避過被『退休』嘅命運。

呢個,就係我嘅計畫。」

「計畫」?

海琳一直對我隱瞞的「計畫」,就是如此單純而已?

怎麼可能。

「所以,」海琳深吸一口氣,「請你放心接受交易。」

……接受交易?明明我倆的交易已接近完成了,她怎麼說得好像……

這時,我察覺到天花的時鐘,指針全都指向「12:05」。

剛才離開分行時,時間還未到下午5時。我在白色建築,絕不可能逗留了如此之久。

此時,我察覺到自己手裏,捧著一個玻璃杯。

杯裏盛著可樂及橙汁。

「……你覺得點?」海琳轉過身,背著我問道。

我突然吐出一句話,卻不是出於自己的意願,更不是用自己的聲線。

是小孩稚嫩的高音。

「嗝——個說法聽起上嚟好蠢,但係足夠呃到FTY。妳再練習都冇意思,柴已經帶緊佢嚟159號分行,仲有10分鐘就會到。」

真相大白,現在的我,在體驗12號的記憶。

但這恐怕不是「未來記憶」,而是「過去記憶」。

是去年10月11日,我第一次來到分行之前的,12號的「過去記憶」。

「我去超市先。」12號準備打開分行的門,「記得,妳係159號,唔係游海琳。妳唔會想俾佢識破身份。」

「佢記憶中,『游海琳』……唔係已經變成咗另一個人喇咩?」

「的確。」

海琳兩拳握緊。

「……我……唔想佢當我係一組數字。我……想佢以名字稱呼我……哪怕唔係我嘅真名。」

「隨妳。嗝。」

12號要離開時,卻被海琳叫住。

「可汁,我係咪同佢講呢番話,就可以喇?」

海琳轉身,綻出蘋果雪糕般的微笑。

「一直對佢隱瞞,直到交易完成後,從佢嘅人生中消失。

係咪咁樣就可以喇?」

寂靜的分行內,只剩什麼傾瀉的微響。
小芊嘅計畫就係想凡膠忘記佢?
我才一晃眼,已轉移到一間醫院病房內。

大概是12號讓我看的,第2段「過去記憶」吧。

12號拿著紅色硬皮書,步至床前,盯著床上傷痕累累的海琳。

海琳的脖子被繃帶包紮著,臉色蒼白,眼神空洞。

她的神緒裏,毫無「生」的氣息。

……她為何受傷入院了?是什麼時候的事?

「正太,你係咪孤兒院嘅?」海琳對12號道,聲音沙啞而冰冷。

「係。」

「……同佢哋講,我唔需要可憐,唔好再派人嚟。」

「我唔打算可憐妳。」12號掏出鑰匙串把玩著,「我打算同妳做個交易。」

海琳露出不解的眼神:「……乜嘢交易。」

「人類,睇妳咁淪落嘅狀況,妳大概都厭倦咗做『游海琳』?有冇興趣去吓旅行?」

「……旅行?」

12號彎低身,在海琳耳邊小聲道:「妳暫時借『游海琳』嘅身份畀我,我暫時俾妳過一段放下『游海琳』身份嘅日子。呢段日子,世上冇人類會記得妳。」

「……咁我會成為乜嘢人?」

「妳唔會係人。」

12號向她說明了條款的細節,海琳目瞪口呆,然後生硬地乾笑。

「乜孤兒院宜家有開話劇班啊?正太你好可愛喔。好啊,反正姐姐已經厭倦咗做自己喇。」

「根據妳嘅說辭,我理解為妳同意交易。」

「嗯。」

「交易前,妳冇任何疑問?」

「冇。」海琳笑道,「話說你係飾演天使?魔鬼?」

12號收起鑰匙串,對海琳燦爛地笑。

「魔鬼。我係飾演魔鬼嘅,司憶者。」

他右手觸碰海琳胸口的一瞬間,交易就達成了。

這一天,12號批准了下屬159號的「身份借貸」申請。

跟159號暫時交換身份的,是人類游海琳。

游海琳,正式成為記憶借貸的客戶。

第3段過去記憶,我回到了159號分行。

「喂喂喂!你同本小姐解釋清楚呀!」

分行內,海琳抓著12號的手臂,搖曳著他。

「人類,有乜嘢好解釋?」12號以死魚眼盯著海琳,「又係妳自己,親口同意交易。」

「乜……乜乜乜鬼交易呀?」海琳臉紅耳赤,「點解我條頸嘅傷口癒合咗㗎?!點解頭先病床上訓咗另一個女仔㗎?!點解病房道門穿梭咗嚟呢個唔知乜鬼地方㗎?!天天天花板點解有咁多個鐘㗎?!點解櫃員機頂有部黑膠唱片機㗎?點解有咁多唱片㗎——噢係Leslie嘅珍藏唱片呀?!嗚嗚嗚……」

海琳撲向唱片,興高采烈地尖叫,12號不以為然:「嘈吵嘅人類,妳都係訓喺床上面可愛啲。」

海琳抱著幾張張國榮的唱片,瞬間又恢復疑心,對12號皺眉:「正太,究竟發生乜事。」

「我討厭長篇大論。」12號再次把右拳湊向海琳胸口,「直接畀司憶者入職手冊妳。」

拳頭閃耀藍光,海琳隨即陡然一震,然後跌坐貨品架前。

海琳的目光呆滯,好幾分鐘後才望向12號,那是知悉了什麼真相的眼神。

「我……個腦湧入咗好多好多資訊……記憶信貸……司憶者……未來記憶……容器……記憶借貸……身份借貸……我……明白喇。」

海琳目光銳利,不再蘊含一絲疑色。

她在一瞬間,瞭解了凡人需數以月計才能明白的,有關記憶信貸這所公司的事情。

客戶姓名:游海琳

交易類型:身份借貸

交易目標:159號司憶者與游海琳交換身份

特定期限:7/1/2022

「159號進行咗身份借貸,同我交換身份4個月,直到下年1月7號。」

12號道:「妳有冇腦震盪?心絞痛?肝臟啫喱化?」

「……吓?點會有?乜嘢啫喱化?」

「咁睇嚟,入職手冊設計得唔錯。」

「……喂!原來你條友係冒住咁嘅風險對我灌輸資訊㗎?!」海琳瞪著他,「你……沖緊乜嘢?」

「橙樂。」12號把橙汁和可樂,在玻璃杯內攪拌在一起。

「噁。可汁。」

「乜嘢係『可汁』。」

「所以,正太你都係司憶者?」

「我係12號,係159號——即係你——嘅上司喔。」12號微笑,「所以如果再聽到妳叫我一聲『正太』,我就帶妳到Hell去郊遊喔。」

159號對12號皺眉。

然後她手指捲著髮尾,嘟嘴道:「正——太。」

第4段過去記憶,是1分鐘後的分行,他們大概已從「Hell」回來了。

所謂的Hell,不知是隱喻抑或真實存在。

但這不重要。

重要是,海琳以後沒再叫過他一聲「正太」了。

12號挽著海琳冰冷的手,燦爛笑道:「如果妳後悔,根據『身份借貸』條款,妳一星期內可以毀約喔,咁妳就可以做返人類『游海琳』。」

海琳臉色蒼白,兩腳還在顫,那「Hell」想必不是什麼好地方。

12號不知從何挪來一頂藍色貝雷帽,隨便蓋在海琳頭上。

「雖然妳係人類,但目前妳嘅身份係159號,所以妳有權擁有公司嘅制服——記憶帽。

第一,記憶帽係『燈塔』嘅通行證。

第二,妳戴上帽嘅一刻,帽就會儲存妳嘅記憶,而妳隨時可以進入儲存空間翻看記憶,直到記憶被雪暴清除。

第三,妳戴上帽嘅一刻,妳會睇到部份人類嘅『重大事故』畫面。」

12號領著一頭霧水的海琳走訪分行每個角落,講解大門、櫃員機、休息室等設備的性能及用法。

但是,海琳的視線一直停駐在廚房。

「159號分行……點解就係咁嘅樣?」她問。

「分行會根據主人意願塑造自己。因為妳係呢間分行嘅新主人,妳宜家見到嘅型態,係由妳踏入分行嘅一刻先至形成嘅。」

「……根據我嘅意願?」

「根據妳對『理想生活空間』嘅想像所塑造。」

海琳環視分行,看得入神,眼神卻摻雜悲色。

「唱片櫃……開放式廚房……黑膠唱片機……

呢度……係我同佢約定要去嘅地方。」

什……麼。

12號沒有理會:「記住一點。雖然妳擁有159號嘅身份,但身體依然係人類。人類難以承受開啟記憶嘅過程,所以『身份借貸』期間,妳享有159號嘅任何福利,但係,唔可以同任何人類交易。」

第5段過去記憶,在新記串燒外。

海琳站在店外,透過玻璃注視裏頭。

「159號,做乜。」12號在旁問道。

海琳呆若木雞,兩手拳頭緊握又放鬆。

「妳留意嗰個人類,做乜。」12號淡然問。

「只係一個討厭嘅人。」

12號看著邁步離去的海琳,不語。
結局即將揭曉
[/b]
10月12日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 125
(2)【Penana本故】喜歡數達 2500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1300 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

[/quote]
睇怕海琳凶多吉少
佢無事嘅
係凡膠危險啲
【預告】【每日推出新圖!】《記憶信貸》STICKERS系列
冇記錯正皮巴估中咗唔少

點解咁悲觀?係咪預視到會發生咩不幸嘅事?
有趣嘅諗法,芊柔嘅「計畫」唔一定係要傷害人,

如果係,究竟係點解要咁做呢
可能有急病
唔想俾天宇知道自己會死,導致受傷?
宣傳一下,禮拜日晚10點有IG Live,巴絲記得一齊嚟吹水

我覺得呢個最有可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞