【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
係呀,佢真係好鍾意天宇,只係佢悲觀自卑到唔敢顯露
譬如天宇講笑話叫海琳做「老闆娘」
都令海琳無限憧憬,但只係藏喺內心:

//我夢見過那咖啡廳,它坐落在寧靜的郊野,店外是柔軟的草地,冬天下雪時還能堆幾個雪人。店內客人從來不會多,但足夠應付兩口子的生活。你烹飪拿手,沖咖啡嘛卻原來不在行,最後我強逼自己學了拉花,成了駐場咖啡師。日子嘛,頗平淡卻不怕悶。有時你會因那些搭我訕的男生吃醋,有時我倆會為熱狗該否放粟米而爭吵,有時我會坐在角落端詳你下廚時的側臉。然後我會想著,這個糟糕的世界,原來還有你,就瞬間變得沒那麼遭了。//

天宇搞到一個女仔對佢沉曬船,雖然佢都心繫對方,但佢絕對估唔到單單十字路口件事,令海琳感動到咁
太傷心鳥,有讀者問我點解唔開TG Group,實情係......
阿夢係有個TG Group——「狩獵夢的群」㗎!
【立即加入:t.me/utopianhunterclub

只係連載期間太辛苦,

搞到落唔到力宣傳......

但阿夢一直好想建立TG Group。

就快完故,唔想後悔。

所以!阿夢決定懶有Gimmick咁,說服你入TG Group!

【問:點解要加入?】

(Hardsell時段倒數)TG限定福利——

1. 可以睇到《記憶信貸》特別外傳,呢篇只會喺TG獨家連載 [完故翌日出爐!]

2. 可以優先下載「記憶信貸☆搞笑日常」Stickers [今日出爐!]

3. 可以優先下載《記憶信貸》Wallpaper [完故當晚出爐!]

4. 地方的阿夢需要你喺文字創作觸及率被輾壓嘅困境下,作者讀者都好需要聚腳點,自由講故!

【問:點樣加入?】

方法1:阿夢TG Group:t.me/utopianhunterclub

方法2:點我IG Bio,獲得通往TG Group嘅鎖匙x1

方法3:點我最新IG Story嘅Link

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!

Stickers已喺TG發出,快啲去下載啦
今晚會提早9點出文

出文後,會停更三日
原因係故事效果上嘅考慮,今晚呢一話係需要時間消化嘅。希望你哋信任我,星期五會繼續出文,直路大結局!

等陣仲有個特別宣佈,今晚10點有份禮物送畀巴絲

畀多少少時間阿夢,包你哋意想不到

節目調動關係,今晚提早9點出文,
因為我同@yumicornnn @ctlamusic會送首歌畀大家,
到時YouTube 10點首播,你哋記得入場收聽!

首播Link:
https://youtu.be/7HIyki3b6wQ

《記憶信貸》係阿夢最認真嘅一次製作,
亦遇到最認真嘅創作人一齊合作。
見到大家非比尋常嘅付出,
我作為原創者,實在唔想辜負佢哋嘅努力。

所以,希望你哋今晚好好感受首歌,分享畀人聽,
畀你喜歡嘅人聽。

故事唱K嗰次,芊柔唱到某首歌停咗冇唱,後來莫名掉淚。
因為佢唔敢唱完首歌。
因為佢心知,唱完首歌就要離天宇而去。
但係點解?
明明首歌,係叫共同渡過啊。

//我想把整顆心都給你,哭著說這是你的責任,因為那裏面是你。//

今晚10點,YouTube首播見。
海琳身子陡地一震,看著信的眼神相當迷茫。鋼筆筆尖戳在紙上,墨水散落如花。

她被我抓的手臂,沾滿了我的血。

正如假海琳所說,或許我真的已屆極限,畢竟人類是難以承受開啟記憶這種操作。我感到體內一切盡被掏空,內臟都在燃燒。

但這都不要緊。

真正要緊的,是我知道了游海琳的真相。

「海琳。」

海琳似是聽見了我的輕喚,緩緩轉頭,望向跪在側旁的我。

出乎意料地,她並沒有驚訝,只是一臉悲慟。

「自從兩年前,我就一直喺度諗,妳點解離開我……係咪因為我唔夠好?明明承諾過陪妳一齊面對,最終又令妳孤獨……」我越說越激動,「但原來……妳離開我,只係妳怕會失去我?」

海琳別過臉,兩肩顫抖,說:「到咗呢一刻,你講呢啲嘢,仲有乜嘢意思?」

「……海琳……妳唔好走——」

海琳把我推跌地上,撲到我身上,鋒利的鋼筆筆尖抵住我的脖子。

一時之間,氣氛變得令人窒息。

她劇烈喘息,對我嘶喊:「你叫我唔好走?火災嗰陣時,你去咗邊?」

「海琳……」

「你咁想留我喺身邊,咁你有冇辦法對我承諾永遠?你答我,你答我!」

永遠?誰能承諾永遠?

「……對唔住……」

海琳卻丟下鋼筆,淚如雨下。

「『對唔住』?呢句話只有我有資格講。

因為,係我有不設實際嘅期望。

只要我哋唔開始,就唔會有期望,就唔會有傷害。」

「……」

再見喇,凡天宇。

海琳站起,往分行大門邁步。

「……海琳!」

我撐起身子,想捉緊她的手,卻只是抓到她披著的冷杉。

她離開了。

我撲到大門前,門已牢牢鎖上,不論我如何扭動門柄,如何以蠻力推撞,它還是不動分寸。

我挨在側旁的牆壁上,抓著冷杉,洩氣地敲著牆。

海琳……真的那麼想離開我嗎……

我不甘心,越來越用力地敲牆。

難道我要放棄嗎?難道——

我發現敲牆的手,沾滿了螢光藍色的液體——是記憶體。

牆上多了個凹坑,坑裏同樣正滲出記憶體。

對……這間「分行」並非真實的,而是這個虛構世界,以記憶體搭建而成的場景。

所以,這道並非水泥牆,它實際上可能要脆弱得多。

既然門鎖上了,我就從其他渠道離開這裏!

恍然大悟的我,下定決心,在分行內找尋著堅硬的重物。

最後,我捧著那原來置於櫃員機頂的黑膠唱片機,往牆壁的凹處重複砸!

我一次比一次使勁,牆壁亦逐漸破爛透光。

終於,我把牆砸出一個洞,讓自己跨了出去。

我回到了湖,卻想不到,會瞧見如此觸目驚心的景象。

湖水竟都不翼而飛,只剩光禿禿的乾涸土地。

儼如地獄。

數十米外的土地上,豎立起一棟火光紅紅的大廈。

我認出了,它是我住的那棟住宅,正在起火。

我只覺毛骨悚然。

我再一次,回到這個湖裏。

我眼前,就是那場幻覺裏的景象。
那時候,我就是把海琳留在這個地獄裏吧?

讓她再次,墮入孤寂的煎熬。

所以,她才決定離開我。

或許是神看穿了,卑劣的我根本配不上她。

所以,才以如此戲劇化的手段,從我命裏剝奪她的一切。

失去她,完全是我應得的。

因為我不明白她。

既然不明白,又憑什麼侵佔她的人生,為她帶來多餘的淚水?

真是愚蠢。

真是自私。

凡天宇,你終於明白了?

或許,我們忘記彼此,走上不同軌跡,她才會幸福。

她會遇上另一個人,一個明白她的人,一個不會傷害她的人。

我嘛,或許不習慣,但習慣終歸只是時間問題。

我倆看似不凡的邂逅,說穿了只是宇宙塵沙,一眨眼就被埋沒在浩瀚洪流裏。

渺物的消逝,有什麼值得惋惜?

若這是部愛情小說,那麼我倆在此時此刻畫下句點……

唯有這樣,才是最合理的安排吧。

妳說得對。

既然宿命如此,我能做的,就是……

就是,感謝妳曾經的存在。

感謝妳,游海琳。

這,就是故事的結局。

記憶,有什麼捨棄不了?

若它會焚毀幸福,你還要留它在身邊嗎?

從大樓起火那天起,湖水消失了,剩餘乾涸的天空。

湖中心是棟燃燒中的大樓。

沒一滴水,看似巨坑的——湖。

記憶,湖的記憶。

故事將於10月21日(五)繼續連載,
10月23日(日)大結局,
感謝你哋一路相伴!

為大家呈獻一首歌,若果你鍾意海琳,你一定會鍾意
用咗好多心機製作,只能靠巴絲幫手分享出去
請稍移玉步到Youtube,今晚10點首播!

https://www.youtube.com/watch?v=7HIyki3b6wQ&ab_channel=YUMICORNER
--------------------------------------
可以的話,我想把一切都給你。
在你煩惱時,坐你側旁,靜聽你傾訴。
在你愉快時,欺負你一下,往你嘴塞個雪糕筒。
在你悲傷時,溫柔地擁抱你,笑說,別哭啊傻瓜。
我想把整顆心都給你,哭著說這是你的責任,因為那裏面是你。

即使卑微如我,亦希冀著。
成為湖芊柔,與心愛的他在天湖間,數算幸福的餘額。
即使那是謝幕的序曲。

--------------------------------------
/𝑪𝒓𝒆𝒅𝒊𝒕𝒔/
原曲 - 谷村新司 / 張國榮
編曲 - CT Lam ( https://www.youtube.com/user/CTLam331 )
主唱 - Yumi ( https://www.instagram.com/yumicornnn/ )
MV插畫 - Yumi
原作插畫 - 亞連 ( https://www.instagram.com/a.w.2202/ )
小說作者 - 狩獵夢的人 ( https://www.instagram.com/utopian_hunter/ )

突然覺得有可能good end
忘記對方然後重新認識
點解正皮王巴打會咁諗,突然咁樂觀
當一切都忘記,又點可能會有good end
屌你老母凡天宇
首播!!!
https://www.youtube.com/watch?v=7HIyki3b6wQ&ab_channel=YUMICORNER

《共同渡過》,係芊柔送畀天宇嘅一首歌
鍾意芊柔嘅話,記得去收聽呀!

呢個真係好睇角度,
若果可以喺埋一齊,
但犧牲曬對以前所有共同渡過嘅記憶,
係咪值得呢?
又稱唔稱得上「快樂」呢
凡天宇接受命運,放棄海琳嗰一下,
落地獄呼聲應該高咗9927倍
衝啊凡膠!
凡膠到呢一刻,仲可以做啲咩

禮拜五揭曉~
我反而覺得如果冇咗回憶,佢哋都仲會相遇同再次愛上對方,就好似活多一次咁,好有緣
利申以上全部尻up,同埋佢好大機會未放棄
仲有2話,天宇就算唔放棄,都唔知可以做啲乜了
記憶信貸嘅規矩不可逆
仲可以追加條款

不過唔知要用咩記憶換
絲打記得聽埋用心製作嘅《共同渡過》
https://www.youtube.com/watch?v=7HIyki3b6wQ&ab_channel=YUMICORNER&loop=0

係海琳對天宇嘅心聲,稍後阿夢都會寫篇文,分享吓點解係揀《共同渡過》。

海琳因過去所受嘅傷害,畏懼失去,所以佢心知自己愛上一個人就返唔到轉頭,最後佢只能夠將自己最愛嘅男仔從人生送走。
追加條款嘅代價通常非常高昂,
譬如雨奈追加,代價就係自己嘅性命,
若果係咁,就算追加都換來唔到大團圓結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞