【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
未必凡膠一個人錯哂...但綜合所有環境因素...只有推佢出嚟受...

雨奈好大機會係信貸用戶...而佢可能違反一啲規矩...要還更多利息...令到凡膠唔記得左雨奈...

可能最後凡膠因為想救芊柔加上唔記得左雨奈...以為係雨奈害死芊柔而動殺機
利申:9up
有趣嘅猜測亦都好sad

有一個位比較複雜,就係多重未來,

宜家故事起碼有「原定未來」、「新版未來」,

呢兩個未來本來源自同一過去,係因為「記憶信貸邀請天宇進行交易」而產生咗分支點,「新版未來」因而形成。

所以喺「原定未來」,好可能天宇唔認識作為記憶信貸司憶者嘅芊柔,而佢同雨奈係咪互相熟悉,抑或純碎係師生嘅關係呢?「原定未來」嘅狀態係點,係非常有趣。

(寫呢個故,最複雜就係呢啲邏輯位
唔係就係因為可以見到未來...先解釋點解會有有兩個未來...因為要補救一啲遺憾...從而去改變原定未來

就係因為有記憶信貸依間痴撚線公司
有趣嘅係,根據12號、芊柔嘅說明,記憶信貸係幫客戶「避免並未發生嘅遺憾」,到底產生新嘅未來後,時間線到底係一條線向前行,即係原定未來已經被新版未來取代;抑或其實係存在平行時空,即係原定未來(雨奈於除夕死亡)依然存在?

凌晨一推
凡膠連自己都信唔過
凡膠叫唔好,似係想阻止雨奈交易多啲
不過究竟係雨奈主動跳落去定比凡膠錯手推落去
就算撇除凡膠謀殺嘅可能性,
無論係雨奈意外墮樓,抑或凡膠誤殺,
想像吓凡膠事後嘅狀態,都感到非常糟糕
「雪糕筒……點解要存在?」我一愣。

這是我們初見那天,她對我說的第一句話。

我俯視地上的鮮血,頭腦彷彿被掏空。

同一時間,芊柔終於第一次回過來,正面看我。

她的鼻子及嘴巴流淌著血。

她的兩眼,擒滿淚水。

但她死不讓眼淚滴落,滴落的只有鮮血。

她……為什麼……重傷了?

她上次帶我去憶界後,都出現了流血情況……難道……

我立馬退後至唱片架,回想剛才對芊柔失控的唾罵侮辱,再凝視她那悲傷又乏力的臉容。

我到底對她幹了什麼。

「凡天宇,你可唔可以答我?雪糕筒,點解要存在喺世上?」

芊柔是苦笑著的,眼淚滑落白皙的臉頰。

為什麼,她流這麼多血?

因為,她在體弱情況下進入憶界。

為什麼,她要在體弱情況下進入憶界?

因為,我逼使她這樣做。

為什麼,你要逼使她這樣做?

因為,我不信任她,就因為一些未經證實的疑點。

因為,我被謎團弄得透不過氣,情緒頻臨崩潰。

因為,我就只是,亟欲終結自己的痛苦而已。

從頭到尾,我都只是想到了自己。

就跟兩年前那個卑劣的自己,一模一樣。

我走近她,向她伸出手,「芊……芊——」

芊柔狠狠撇開我手,退後幾步。

「凡天宇,你仲想點樣傷害我?」

「我……」

芊柔淚流如泉,宛若要把體內水份都掏空。

「你講得啱,我當初唔應該逼你答應交易,一切只係我一廂情願。」芊柔笑著,臉頰沾滿淚與血。

「……」

「冇錯呀,本小姐嘅計劃,就係要奪走你嘅嗰樣嘢。但係你知道嘛,你完全唔會有損失。」

「……」

「因為嗰樣嘢,就同雪糕筒一樣,一啲存在價值都冇。」

我不知在原地站了多久。

她離開了。

我似乎是知道的,但我卻站在原地。

就像個活的垃圾一樣。

但為何垃圾會活著呢。

「芊柔!芊柔!」

我在暴雨中奔跑。

雨中不見半個人影,路上只有以鮮血鋪成的線,那是她邊走邊淌血所致。

「芊柔!芊柔!」

我沿著血找尋她的身影,走了很久。

直到在一個十字路口,聚集著人群,血正是延伸至那處。

我把人們一個個推開,卻目睹一輛緩緩駛走的救護車。

「佢……佢……」我跪倒在一灘血前。

先生,你是誰?是那個女孩的誰?

背後一把聲問道。

我不敢回眸,甚至不敢嘗試回答。

對,我是那個女孩的誰?

我是誰?
醫院走廊,蒼白,空無一人。

我坐在某間病房外,某張冷冰冰的椅子上,而我是某個人。

病房內,沒有人。

一個睡眼惺忪的男孩,從我側旁坐下。

芊柔因為失血過多,在路上昏迷倒地,被路人召喚救護車送了去醫院。然而我聞訊趕到病房時,病房已空空如也。

「公司帶走咗159號。」12號瞧著蒼白的牆壁,「佢所受嘅創傷,唔係人類有能力醫治。嗝。」

「……芊柔會點?」

「與你無關。」

對,與我無關。

「……點解,芊柔會有心跳?明明佢講過司憶者唔會有心跳……」我結結巴巴,「點解,佢會流咁多血?」

12號不予回答,只是道:「交易方面,你唔洗擔心,公司自然會處理——」

「我唔關心乜嘢交易。」我抓著他幼小的手,「你如實話我知,到底芊柔係發生乜事——」

12號輕輕撥開我的手。

然後重重的一槌擊中我的臉頰。

「你唔關心?你、唔、關、心?你有乜嘢係關心?」

我往數米外直飛,狠狠撞到一張桌上,跌倒地上。

那絕非小孩的力度,但他是第九層,實在見怪不怪。

「我講過,試吓傷害159號一條頭髮,我就會殺咗你。嗝。」

12號浮誇的笑容背後,彷彿是無法言喻的怒火。

「世界上,大概只有159號比你更愚蠢。只有最愚蠢嘅佢,先會決定執行咁嘅計畫。」

什麼……計劃……

「我果然冇叫錯你。FTY。」

我倒在蒼白的走廊間。

這次,真的剩我一人。

踏出醫院大門後,我停止了腳步。

雨涔涔而下,前路什麼也沒有。

我乏力地跪坐地上,任由心房被雨水填滿。

不知不覺,我紅腫的臉頰都浸漫在淚水裏。

我已經不知道,自己因什麼而哭。

我已經不知道,自己要前往哪裏。

我只是乾脆地,把一切搞砸了。

殺掉程雨奈的是我。

重傷湖芊柔的是我。

世界的所有愚蠢,盡歸於我。

哭吧,繼續哭吧。

假若不哭,如何掩飾自己的卑鄙?

我狠哭著,想把心臟都哭出來。

直到雨停的時候。

「終於搵到你。」

不,雨沒有停,只是我頭頂出現一把黑色的傘。

熟悉的聲線,緩慢微細。

「你真係冇辦法令人放心。」

Wiki撐著長傘,對我慢條斯理地道。

【41.92349239】

希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊

9月28日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 100
(2)【Penana本故】喜歡數達 1500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

Wiki又知道咩好峰迴路轉快啲加更加更
Wiki:真正嘅故事宜家先正式開始

由程雨奈「消失」開始到結局為止,劇情就進入超展開時段,巴絲綁好安全帶
撳錯負評sor
究竟fty咩嚟?
「Fucking Trash Yogurt。」

(12號,2021)

係apa style
好懷念
天宇表示見到apa就諗起雨奈地獄天台tutorial
正喎
我都想同大姐姐瘋狂補習
咁你唯有祈求雨奈老師平安無事喇
凶多吉少
希望佢同小芊都冇事
好難,天宇宜家對雨奈嘅謎題都未有頭緒,而芊柔又有新謎題畀佢,佢handle唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞