【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
唔駛寄刀片
寫感想同時,
亦期待巴絲嘅讀後感
終於大結局
諗到自己都同凡天宇一樣有個忘記唔到嘅人
但係由於各種原因都係分開咗
如果將來有一日可以撞返佢
可以好似凡天宇同游海琳咁重新擁有未來就好
好甜估唔到happy ending到
煩膠終於都有腦唔再做啲睇到人炆嘅野
Btw多謝夢巴咁有心寫個故出黎仲要有埋cover
好浪漫
出書提我買

《後記:謝謝你們活在我虛渺的命裏。》

你好啊,我係狩獵夢的人,阿夢。
《墮樂園》完結時,與你許下嘅歸來之約,雖然遲到,總算信守。

終於又到結局,傳統上阿夢都會寫篇後記。
明明有咁多嘢欲言說,落筆之際竟然通通卡曬喺腦海。
要從邊度開始寫好呢?

你哋定必留意到,阿夢寫嘅故事,同以前有所不同。
《記憶信貸》,於我有特別意義。
我講過,呢23萬字,係我寫畀你哋嘅一封信。

本來,我想寫另一個結局。
天宇與海琳,遺忘對方,從對方人生消失。
聽落殘忍,但你我嘅命途何嘗唔係。

你我,係由過去塑成嘅。
因為擁有經歷,此刻嘅自己先能夠成立。
而記憶,就係承載經歷嘅容器。
換句話說,記憶係生命嘅載體。

生命,原來唔容易。
過去,阿夢同你哋一樣,承接咗好多唔容易嘅記憶。
唔容易到,竟然習慣以「唔容易」咁婉轉嘅言辭形容,真係好笑。
明明錐心。

錐心,我諗起好耐以前嘅某日,傍晚6點。
我坐喺佢隔離。
盛夏,窗外好涼。
我靠喺佢肩膀,好暖。
我不受控咁,喊咗半個鐘。
彷彿,要將內心悲傷全數傾瀉。

如果可以將呢段記憶,好似銀行匯款咁匯走,
人生呢個戶口,好用好多。
現實中,我哋冇辦法消除記憶,
但故事裏有記憶信貸,
所以程雨奈、游海琳選擇咗。
選擇與過去嘅鬱結與淚水決裂。

卑唔卑鄙?
我唔知。
我只係知,咁樣,似乎令自己好過啲。
人生已經難,有冇必要再俾記憶折磨自己?

但係,如你所見。
阿夢冇將嗰個結局寫出嚟。
非因怕你哋失望。
非因我唔夠殘忍。

而係,天宇海琳,鼓起勇氣面對自己嘅過去。
好似天宇所講,佢從來冇得選擇在唔在乎海琳。
因為佢係由記憶所構成,記憶嘅每個角落,都係游海琳嘅痕跡。
佢哋已經,係彼此心嘅一部分。

佢哋,同我哋一樣。
嗰日,我望見緊擁嘅人們,
我意識到,你我總有一日離別。
但你知道嘛?
我哋喺彼此心裏,劃下嘅每道痕跡,唔會隨住離別而消失,
而會成為生命嘅一部分。

所以,阿夢先寫《記憶信貸》。
透過呢一封信,講出我想對你哋講嘅說話。

我哋嘅過去,我都想一一保存。
機場飛機升降嘅軌跡。
葵廣珍奶雪糕嘅甜膩。
冒險樂園嘈雜嘅笑聲。
K房喇叭粗糙嘅音韻。
無論討好嘅討厭嘅,
無論開心嘅悲傷嘅,
我都要存留心裏。

因為,我從來冇得選擇。
因為,你哋係我生命嘅一部分。
因為,你哋係我屋企人啊。

【特別鳴謝】(排名不分先後)
用心製作好歌嘅Yumi、CT、金昔
為故事繪製超靚插圖嘅亞連
供應無限鼓勵、無敵建議嘅牧草巴打
給予好多建議與支持嘅阿水前輩
畫咗芊柔雨奈圖打氣嘅1679絲打
兩年來一直相伴嘅顧問妹妹
與我相遇嘅文字
留言支持嘅巴打絲打
願意於故事與阿夢再遇嘅你

我哋,下個夢再見。

謝謝你們活在我虛渺的命裏,帶來歡笑與眼淚。
但願到了最後,我都能把你們的笑容存在心裏。

狩獵夢的人
2022年10月23日,10:19,溫哥華

【感謝Yumi嘅繪圖,超級超級靚
《記憶信貸》主題曲不日推出,
敬請期待!!!】
青絲
答案:0張!

一路寫一路出,係好刺激嘅事

因為喺讀者追緊同時,故事根本未寫完,仲有無限可能性,

好似真係進行緊嘅時空咁

而代價都係非常大,一路寫一路出懸疑故事,仲要做到鋪墊解謎精密,節奏啱啱好,係可行不過好易出錯
天宇唔洗落地獄俾油煮了

可以開Cafe日日煮粟米畀海琳食
目前為止,寫過最Happy嘅Ending
Surprise!
明白

期待下次同夢巴一齊live
雖然可惜,
不過生命裏有重視過嘅人,
於命裏佔一席位,
劃下過痕跡,
已經係件幸福美好嘅事啊
未來有無限可能!
我哋一齊同行

12號嘅故事啱啱先開始,下個故會再見到佢啊
多謝你哋賞面
有你哋先有阿夢

天宇海琳有咁甜嘅結局,我作為作者起初都意外,但同時又合理

Cover之後,仲會有主題曲㖭!
好快會出爐,敬請期待啊!
多謝你,

暫時未有出書計畫

不過聽晚會推出Penana月訂計畫,巴絲鍾意嘅可以訂吓,有《記憶信貸》外傳系列睇

詳情聽晚再講
希望係好快嘅事
下個故事會延續呢個世界觀,係驚悚奇幻冒險故,希望你哋鍾意!
非常期待
終於完,就算佢哋最終會慢慢忘記回憶,但都存在過,仲可以繼續創造未來,都叫完滿結局
期待夢巴可以出書,等你下個故
題外話,當初玩咗100幾粒鐘H game 係邊個
好似芊柔好早同天宇講過,「我哋,仲有未來啊。」
只要有明天,我哋就就可以一齊創造,唔怕走散

出書就視乎情況,宜家唔係咁容易了

如果想支持小弟,可以考慮今晚發佈嘅外傳,訂閱Penana計劃會有額外內容睇㗎

至於H Game 100幾粒鐘,你估吓哈士奇、Wiki邊個機會大啲
重點係,玩100幾粒鐘,都過唔到第一關
好感動
好精細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞