【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
新post 留名正皮
今日子絲打
大家記得到IG投票

十點啦
我身處極度驚恐中,內心卻明白一件事。

我必須把一切搞明白。

「冬……甩?」

我一鼓作氣,跑下樓梯直闖大門。

不知哪來的勇氣,我竟打算衝出馬路,把男人擒住。

機不可失!

然而我撞出大門之際,卻愣住了。

放眼望去,馬路沒有車。

更不用說,沒有男人。

剛才Tesla還在這裏的……難道是迅速駛走了?

我在靜謐中發呆,直到被身後尖銳的聲線嚇倒。

「點解會畀啲怪——人——入我屋企?」程雨愛兩手提著紙袋,在家門旁瞪著我。剛才我把門撞開之際,程雨愛應正準備開門,應被我嚇到躲開了。

我指著身後的馬路:「妳……有冇見到一架黑色Tesla,停泊喺出面馬路?」

「點解要問——」

「答我。」

程雨愛皺眉,然後不忿地道:「冇喎,我一路行過嚟嘅,馬路邊有乜鬼Tesla呀?」

詭異到極點。

難道……只是我的幻覺?

程雨愛一回家就衝進睡房,我和程雨奈則回到客廳,在飯桌並列而坐。此時伯父焦急地跑來,不得不說,他真的酷似劉青雲。

「真係吖!雨奈妳返咗嚟都唔講聲?」

伯父又大力拍我的肩膀,我忍不住道:「雨奈咪一早——」

我把話啃在喉嚨,因程雨奈在桌下緊握著我手,很用力。

「我返嚟喇。」她對伯父緩聲道。

「乖女,多啲返嚟啊嘛!我都就快唔記得妳個樣咯!仲帶埋男朋友返嚟!」

因為震驚的關係,我都懶得澄清,我不是她男朋友這回事了。

伯父明明在說程雨奈,卻又再次拍打我肩膀。然後他說人齊就去準備開飯,竄回廚房去了。

「Miss Ching,我宜家發現,妳絕對係妳屋企最正常嗰位。」我對程雨奈小聲道。

「冬甩。」程雨奈亦小聲道,「我有啲擔心你出唔到呢個門口。」

「……點解伯父頭先會以為你啱啱返嚟?」

程雨奈敲打手上的《挪威的森林》,好一會兒後才道:「佢幾年前開始,患上腦退化症,會間斷性、局部性失憶。」

「……」

「巧妙地,佢每次忘記嘅,幾乎都係我嘅嘢。」

「……」

「係咪巧合?我唔知道。

又或者,我嘅存在,一直對佢造成負擔。

所以佢嘅潛意識,選擇性捨棄我嘅記憶。」

我凝視著廚房裏,樂不可支地烹調菜餚的伯父,五味雜陳。

程雨奈低下頭,俯視手中的書:「其實,都未必係壞事。」

怎會不是壞事?

我迷茫之際,樓上傳來破碎的聲音。

是程雨愛搞砸了什麼吧?難道在發脾氣?

「我去睇睇。」程雨奈站起,我道:「需要幫手?」

「我怕樓上嗰位,煩惱緊點樣殺你。」程雨奈輕鬆地道,可她走上樓梯時,我瞥見她握緊的兩手。

她正焦心如焚。

對了,程雨愛不是要把Hell of Greenness帶給父親吃嗎?她到底準備得如何了——

樓上傳來碰撞及尖叫聲,肯定是有什麼不愉快了。

我站起,往樓梯上跑。

我跑至3樓走廊,聽見程雨愛的睡房傳來聲響。

我走進去,發現程雨奈跪倒地上。

地板滿佈白色瓷碟的碎片,還有半個被砸爛的綠色紙杯蛋糕。

是「人類服用版」Hell of Greenness。

「做咩事。」我蹲下想扶起程雨奈,她卻一動不動。

程雨愛一臉激動,站在雪櫃旁呆望著程雨奈。

程雨奈的右手掌心,插著一塊碎片,血流如注。

應該是跌倒後,被地上的瓷碎割破皮膚了。

「妖……要我講幾多次……唔好插手我嘅事……點解妳係都唔聽?」程雨愛淚流滿面。

這傢伙究竟是怎麼了,在哭什麼?

因為滿地是血,畏懼所以哭?

因為姊姊受傷,心疼所以哭?

因為姊姊打擾,厭煩所以哭?

我瞬即發現,程雨奈不只是被割傷那麼簡單。她的喘息不穩,身體劇抖。

她的情況宛如秋叔走失、跟程雨愛爭吵時那般。

「我去叫伯父嚟。」我才打算走開,程雨奈卻握住我手,猛地搖頭。

「唔……好……」

她的聲線薄弱,像動輒破裂的泡沫。

「千祈唔好……同佢講……」

我一愣,而程雨奈從口袋掏出Eclipse喉糖盒,拿出一粒塞進口中。

我想起哈士奇告訴我,有關Eclipse喉糖的事,心往下墜。

程雨奈,有事瞞著我,不,是瞞著很多人。

「……點解妳要咁……點解……」程雨愛不知所措,卻對狀況起不了作用。

我也是受夠了。

我大步走近程雨愛,手往她的臉頰揮,她甚至反應不過來。

但是,沒有「啪」的一聲。

我沒有打下去,只是把沾滿鮮血的手,停駐在她的臉前。

「我唔會傷害妳,因為妳家姐會心疼。」

程雨愛目瞪口呆,往後退卻撞到冰箱。

「呢啲,係妳家姐嘅血。我唔知妳個Hell of Greenness遇到咩阻滯,但如果妳覺得家姐好煩,我想講,我諗佢都有同感。好似妳咁嘅人,根本唔配得到任何援手。」

「……你點知道……我嘅嘢……」

「但係有咩辦法?偏偏妳係佢個妹,妳哋一齊經歷過咁多嘢,妳對佢嘅生命佔有幾多嘅比重,妳以為佢有得揀?如果有得揀去愛邊個,妳估仲有冇人想『煩』妳?」

接下來一分鐘,程雨愛站在原地,而我從口袋掏出急救包,為程雨奈的傷口止血及消毒,幸好傷處不深,很快完成。我掏出上次為芊柔包紮用的繃帶,為她包紮起手掌來。

「用……」程雨愛遞來一個冰袋,想必是從Hello Kitty冰箱拿出來的,平時用作蛋糕保溫用。

我沒有接過來,既然已止血及包紮,已沒有降溫的需要。

可我扶起程雨奈時,程雨奈在我耳際對我道:「冬甩……幫我……煩多一次。」

「……」

「就煩多一次咁多……」

她以微薄的聲線,跟我說了幾句話。
「嘻嘻嘻嘻!你哋搞乜呀,咁耐都未落嚟食飯?」

「我哋落去先,其他人……需要多15分鐘時間。」

「頭先做乜尖叫嘅?嗰隻馬騮返咗嚟?」

「……」

「……」

「爸爸,我陪你落去先。」

「……15分鐘唔落嚟,就同我躝!」

房門關掉,門外是伯父和程雨奈步下樓梯的聲音。

房內只剩程雨愛和我。

她盯著我,不知所措,不為所動。

「程馬騮。」我看著程雨愛。

「收爹啦怪人。」她瞪著我。

「妳嘅Hell of Greenness係整畀阿爸食,我有冇講錯?」

「……你點知道?」她驚詫地看著我。

「點解妳阿爸反對妳造甜品?」

「……嗰條友反唔反對,關我鬼事!」

「如果唔關妳事,點解妳今日要帶蛋糕畀佢食?」

「……係家姐要求……我根本唔稀罕——」

「妳唔肯坦率,咁就算。」

我拭抹手上的鮮血,邁步離去。

「心願……達成媽咪嘅心願。」

我轉身盯著,身軀劇抖的程雨愛。

「媽咪叫我長大後,要成為一位稱職嘅廚師……要代替佢,煮到好味嘅嘢畀嗰條友食……」

喔。千篇一律的親情故事呢。

可她接下來的話,使我的心往下墜。

「我一直夢想到東京做甜品師,媽咪係知道呢點,先咁樣激勵我……嗰條友好唔反對,想我好似家姐咁發奮讀書,讀大學搵份安穩嘅文職……但我唔想讀書,我只係想……我打緊工儲緊錢,理想嘅話幾年後可以去東京廚藝學院,學整甜品……」

東京廚藝學院。

這個名稱,再次在我內心掀起一場震盪。

「即使唔需要依靠屋企資助,即使我唔鍾意嗰條友,我仍然希望得到佢認同。就算家姐唔提議,我都要畀佢體驗我嘅努力成果……等佢心服口服,再冇理由反對我……媽咪講過,佢想呢個家齊齊整整。」

她的景況,跟我何其相似。

同樣擁有傑出得離譜的姊姊。

同樣以烹飪為夢想。

同樣因為夢想,遭到父親唾棄。

「……我唔想……唔想畀到負擔家姐……我唔係傻……我堅持靠自己努力學造甜品……一直唔想家姐插手……只係……只係想……避免再傷害到……」

是這樣嗎。果然是個白癡的MK妹。

我走近程雨愛,輕輕打了她的臉。

「……啊?」她摸著疼痛的臉,不知所措。

「我後悔喇,原來我都係好想打妳。」

「妖。」她面紅耳赤,我卻開始收拾桌上物事:「清醒啲未?」

「啊?」

「妳家姐幫妳爭取緊時間,最多15分鐘。之後難保伯父會衝入房,到時就唔知點收科。」我望向桌上的3件紙杯蛋糕,「妳頭先係試食咗其中一件Hell of Greenness,點知發現味道變咗,所以不知所措,一時發脾氣丟咗件Cake落地。我有冇講錯?」

「……你點知道?」她呆若木雞,似乎已放棄思考。

這是我早已預料到的。

「妳仲想唔想,得到妳老豆嘅認同?」

她遲疑片刻,含淚點頭。

我拉高兩手的手袖,深呼一口氣,「好,妳用1分鐘,將房間亂局收拾好。」

「1分鐘?執條毛呀?!」

「我哋傾計已經浪費咗2分鐘,妳用1分鐘收拾嘢差唔多。」我打開雪櫃,檢查裏面的材料,下定了決心。

「然後我哋用剩餘嘅12分鐘,拯救妳件Hell of Greenness,攻略妳老豆。」

「……你究竟,係邊個?」程雨愛目瞪口呆。

我把冰箱關閉,注視著她。

「我?怪人。就同妳一模一樣。」

想不到,繼湖芊柔之後,又被程雨奈逼使我打破「不下廚」的原則。

倒不如說,是她倆使我記起曾經。

曾經,那個令人討厭的自己。

【66.72932924】

今日係咁多先夠50正皮再加更希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊

究竟天宇會點樣幫雨愛整Hell of Greenness呢?
究竟程家嘅隔閡能唔能夠打破呢?
究竟天宇係咪真係姐控呢?
我哋下回分解

9月16日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 50
(2)【Penana本故】喜歡數達 1500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

歡迎奶皇喵絲打希望你喜歡接下來嘅故事旅程
雨奈想幫妹妹執碟搞成咁?
原來一直以嚟都係得凡膠自己一個睇到架ON0799

只有信貸用戶先睇到

天使與魔鬼...一邊救人另一邊殺人

呢啲只係表面嘅傷口
雨奈平時嘗試幫雨愛嘅時候
都受咗各式各樣嘅苦、委屈、傷害
始終雨愛係叛逆嘅青春期少女
比較難接受咁樣嘅親愛
有趣嘅猜測

即係0N0799係殺人機構代表嘅車……死神?

到底同雨奈嘅死有冇關係呢?!
同一間公司...只要最後任務成功就可以升層/避免退休...但救人/殺人只係司憶者自己選擇
12號講過人類係記憶嘅容器
會唔會當記憶過剩嘅時候
就需要適當「收割」吓
一個方法係收割記憶
另一個係……收割記憶嘅容器
但其實雨愛只係唔識表達自己
我走近程雨愛,輕輕打了她的臉。
正皮要人呀
係,好多人際問題,歸根到底都係唔識表達導致,而唔係價值觀嘅衝突

冇將話好好說,就未免太可惜遺憾了
雨愛當刻所受嘅衝擊,應該超大
幾可會俾人打
往50正皮加更進發!
凌晨一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞