【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
事實上,唔係Wiki喺醫院接天宇,天宇拯救雨奈嘅計劃好可能已經收皮
wiki唔係嗌醒咗凡膠咩?
同一時間,雨奈已經不知所蹤,就算Wiki都未必估到佢去咗邊,
時間已經非常緊張
可能哈士奇就係呢個時候發揮作用!

關鍵係,搞清楚雨奈究竟打算做咩,
否則要阻止佢嘅行動,根本無從入手,
就算宜家解開咁多謎團,依然係唔知佢有咩行動要採取
睇個款佢唔似係自殺
點解呢
因為感覺上佢太積極
咁好視乎佢想達致嘅目標係乜,好多線索
清晨一推
12號果次話芊柔唔識為自己著想,不惜一切磨耗自己。再加埋芊柔成日都流血,唔肯定係因為喺憶界太耐定佢唔具備特質,最後可能精神肉體消耗到殆盡
唔記得比12號果條鑰匙仲有冇出過場,如果冇可能係最後搵芊柔秘密嘅關鍵
會唔會雨奈跳落去只係為咗滿足追加條款時司憶者同客戶位置相同嘅條件
不過都解釋唔到佢做咩跑上天台,都可以地面交易
芊柔屢次流血,的確係值得注意嘅細節,
因為佢表現得似係承受一方,容易惹人憐愛,
令好多讀者唔願意相信,佢有一個「利用凡天宇嘅計劃」。
當然,所謂「計劃」唔一定等於會陷害凡天宇,
但究竟係乜嘢計劃呢?

放心,到結局,除咗雨奈、天宇,芊柔嘅秘密都會一一揭開
若果針對「位置相同」嘅條件,即係原定交易嘅位置係喺地面?
非常有趣
燈燈燈凳阿夢推出《BGM系列》,為特定篇章精選背景音樂,希望讀者睇完嗰章可以聽埋,更加沉浸喺故事氛圍中,感受更深

為大家獻上第29話嘅BGM

擁抱 - 五月天
https://www.youtube.com/watch?v=lvDa3r1pNuE&ab_channel=%E6%BB%BE%E7%9F%B3%E5%94%B1%E7%89%87ROCKRECORDS

《第30話:一定要救到你》

[8] 或許我愛上的是讓你嚐甜,彷彿我這種不幸的人,都曾經能讓你笑。

還有32分鐘,就到程雨奈原定的死亡時間。

「凡膠,你有冇事。」Wiki扶起我道。

「電……電擊……」我按著疼痛的小腹,從橫凳勉強坐起來。

海風比方才更烈,濕冷的空氣沖刷氣管,害我呼吸困難。

我喘著氣道:「程雨奈……果然係……進行咗記憶借貸……」

Wiki脫下耳機:「嗯,你手機一直開住通話,我大致聽到你哋嘅對話。」

是的,剛才以防萬一,我在與程雨奈對話期間,手機同時致電Wiki,讓他同步竊聽對話內容。為了增加拯救程雨奈的機會,這是沒辦法的事。

「但係……冇用。」我一臉驚惶,「佢已經走咗,我哋根本唔知佢去咗邊……」

「佢宜家去做咩?」

「離開呢個充滿束縛嘅世界。」

我回想起程雨奈的話,按著發抖的右手:「佢為伯父心臟病發一事深感罪咎,歸咎曬所有責任在於自己,斷定係因為自己進行記憶借貸,先會搞到伯父嘅心臟因為『記憶缺失症』而受創……」

「所以,你認為佢係罪咎自殺。」

「……係。」

程雨奈剛才說,她是在10月11日進行記憶借貸的,比我更早。所以原定未來的程雨奈,肯定是進行了一模一樣的記憶借貸。

那麼,原定未來中,伯父很可能同樣因「記憶缺失症」而心臟病發。

原定未來中,難道程雨奈同樣是罪咎自殺?

「如果程雨奈真係罪咎自殺,咁佢必須喺午夜前做。」Wiki補充道,「因為到1月1日,佢嘅『觀察期』就會結束,到時佢會正式忘記『程雨奈屬於程家』嘅事實,亦會忘記自己嘅罪咎。」

「如果係自殺,佢可以選擇嘅方式、時間、地點太多……佢今次唔一定要選擇喺11點59分,從李煘徐樓天台跳樓……」我抓著Wiki的衣領,眼眶積淚,「何況我向佢透露咗,佢喺原定未來係喺李煘徐樓天台墮樓。佢一定意料到我會阻止佢,所以佢好可能會避開李煘徐樓天台……我根本冇可能知道,佢宜家去咗邊!」

Wiki沒補充,任由我垂頭喪氣。

我失敗了嗎,失敗了嗎?

這兩個月來的努力,難道只是撲得一場空嗎?

「企起身。」

一把熟悉的女聲,使我從絕望中回過神。

我抬頭瞧著她。

湖芊柔,妳怎麼來了。

「你剩低26分鐘,仲喺度懶懶閒做乜。」

她不再是那副客氣態度,恢復了過往的模樣。

「……26分鐘?」我瞧著手機顯示的下午11時33分,苦笑著,「咁你就錯喇,程雨奈根本唔一定要11時59分自殺,佢隨時都可以,而我哋係唔會知,更加唔會阻止到——」

一頂貝雷帽,往我臉上狠狠地砸。

一如既往地痛。

「我冇辦法接受,我嘅客戶係一隻毒撚。」

……這關「毒撚」什麼事呢。

「呢一刻,遠遠未係你放棄嘅時候。」

我還未回話,她就道:「你係咪唔記得咗,我同你講過嘅嗰件事?」

什……麼——

我恍然大悟,記起芊柔上次在分行說的話。

「你所講嘅杯麵女,係『記憶借貸』嘅司憶者。」

「咩……咩話?」

「你冇聽錯。」

「芊柔,點解妳冇一早話我知?」

「上次進入憶界嘅時候,我調查過你曾體驗記憶嘅路人,即係杯麵女。

我就發現佢係司憶者之一,937號。」

「……果然係咁。」

「理論上我係唔應該透露畀你知。

第一,公司守則嚴禁對人類透露個別司憶者嘅身分。

第二,我本來唔覺得,呢件事與呢單交易有乜關係。

但係宜家我知道咗,杯麵女可能牽涉程雨奈嘅死。

我理應站在公司立場,繼續隱瞞。

但係我唔想。

我想你救到程雨奈。」

芊柔的話,簡直是當頭棒喝。

其實就算芊柔不說,Wiki一直已懷疑杯麵女的身份。

第一,據程雨愛早前說,程雨奈這段時間抗拒與人交流,唯獨願意跟我和杯麵女保持來往。為何她要跟杯麵女保持聯絡?她們是什麼關係?

第二,杯麵女出現在程雨奈的死亡現場,程雨奈墮地後她更走上前,似乎有所舉動。

Wiki細心分析這兩點後,提出一個猜測。

杯麵女是司憶者,而且是跟程雨奈交易的司憶者。

就是她,借出某段未來記憶給程雨奈,收回「程雨奈屬於程家」的過去記憶。

「原定未來嘅12月31日,係程雨奈記憶借貸嘅『觀察期』最後一日。當時『程雨奈屬於程家』嘅記憶已被收回,司憶者與客戶一般情況下唔會再聯絡。」我推敲著,「若然程雨奈係自殺而死,呢件事根本與司憶者無關,但係點解杯麵女會出現喺李煘徐樓範圍?」

「所以,原定未來中,程雨奈前往李煘徐樓天台,可能根本唔係要自殺,而係處理同杯麵女有關嘅嘢。」Wiki道,「即係同『記憶借貸』有關嘅嘢。」

「到觀察期嘅最後一個小時,仲有乜嘢要同杯麵女處理?」我苦思著,忽然靈機一觸。

我想起12號找我餵食秋叔的那晚,跟我作出有關記憶借貸的說明。

「如果收取利息之後,有任何需要,客戶可以喺『觀察期』期間提出追加條款要求。不過提提你,代價一般非常高昂,最嚴重可以收取客戶畢生嘅記憶,一滴不漏喔。」
追加條款。

怎麼我之前沒想到?!

我高呼一聲:「唔通程雨奈今晚到李煘徐樓,就係要進行『追加條款』?!」

「冇辦法確定,司憶者之間嘅客戶資訊係完全保密,不過可能性唔低。」芊柔豎起手指,「第一,根據【觀察】條款,『觀察期』嘅唯一功能就係容許客戶提出追加條款。第二,根據【見證】條款,立約及追加條款期間,司憶者及客戶位置必須相同。」

同一位置?

程雨奈說她是在10月11日立約的,我清楚記得,當天我在抵達李煘徐樓Lecture Hall 1前,分別目睹了她們倆。

杯麵女站在大樓底層。

程雨奈站在大樓天台。

就跟未來記憶裏,她倆的位置一模一樣。

天,怎麼我一直沒留意到!當天那時候,程雨奈可能正是在跟杯麵女立約!

若然果真如此,謎團已被解開。

原訂未來的12月31日晚,程雨奈闖進李煘徐樓天台,既不是為了自殺,亦不是為了躲避追殺!

而是為了站在跟立約時相同的位置,跟司憶者——杯麵女進行追加條款!

「亦即係話,程雨奈如果宜家想追加條款,佢係必須前往李煘徐樓天台!」我喊道,「我哋已經鎖定到佢嘅位置!」

「原來閣下有腦。」芊柔微笑。

謎題迎刃而解,我不能再呆在這裏了。

情況非常緊急。

「Wiki,我哋嘅計劃係咪順利進行?」

「嗯,雨愛小姐、管家先生一小時前,已經駕駛Tesla到咗李煘徐樓後樓梯門外,唔會俾程雨奈進入。」

她……竟然願意幫忙?之前不是咬定,自己有姊姊這回事是天方夜譚嗎?

Wiki像是會讀心術般,為我解惑:「係佢主動提出想幫手。」

「雖然我冇可能信曬你哋……但如果嗰位『程雨奈』係冒充媽咪資助我學廚嘅人……我冇理由俾佢就咁死咗……無論點我都過唔到自己嗰關……我有咩幫到手?」

Wiki複述了程雨愛的話,我點一點頭,續問道:「咁後門呢?」

「有蠢狗守住,如果有任何消息會通知我哋。」

「……又關佢事?」我傻眼。

「佢話去外國前一定要溝到——幫你溝到阿嫂。」Wiki道,「同埋點解唔關佢事?我哋從來都準備好,向你伸出援手。」

我聽罷,有點難堪。

「老細,你嘅夥伴明顯比你能幹。」芊柔嘲道,「1824倍。」

這次我沒反駁芊柔,事實上,若非有他們的傾力協助,我根本寸步難行。

是我太自以為是了。

「芊柔,我同妳嘅合約,係咪到今晚午夜前?」

「係,嚴格而言,仲有19分鐘。」

「咁我同程雨奈嘅心靈距離,宜家係幾多?」

芊柔一愣,給出一個驚人的數字。

「32.29374273。」

終於突破33.33333333的限制了。

那就是說,我已能體驗程雨奈最清晰的未來記憶。

這意味著,剛才與程雨奈的會面,雖然她最後選擇電暈我,我倆的距離卻已進一步拉近。

「冬甩,我冇諗過,你為咗保護我默默做咗咁多。

到咗呢一刻,全世界大概只有你。

只有你,明白我嘅痛苦。」

「冬甩,我鍾意你呢個人。

如果你願意理解我,我接下嚟要做嘅事,請你唔好阻止。」

程雨奈……

我深吸一口氣,對芊柔道:

「芊柔,我要最後一次借用『未來記憶』。我要搞清楚,程雨奈到底要追加乜嘢條款,咁我先有辦法拯救佢。拜託妳喇。」

我誠懇地雙手合十,芊柔卻只是「哼」了一聲,轉身離去。

當我以為,她又要耍任性要拒絕我時,她卻走到那冬甩專賣店門前。

專賣店已經關門了,芊柔卻拉開店門,對我不耐煩道。

「我咪正正為咗呢件事而嚟囉。你仲唔行快啲?」

店門的另一邊,是通往世界任何一處的「燈塔」。

23:43。

還有16分鐘,就是原定未來的程雨奈死亡時間。

現在的程雨奈,想必跟原定未來的她一樣,正趕往李煘徐樓天台——她立約的地方。

一方面,我安排夥伴,阻止程雨奈抵達李煘徐樓天台。

一方面,我要進入憶界,發掘最終的真相。

【藍色的草地。】

我和芊柔,把手指移離櫃員機的金屬板。

這大概是我最後一遍,來到憶界了。

「芊柔,我哋喺憶界逗留幾耐,喺現實世界都只係一瞬間嘅事?」

「係,你等陣出返去,時間仍然會係23:43。」芊柔道,「然後我哋可以用『燈塔』,直接轉移去李煘徐樓天台,咁你就趕得徹阻止程雨奈。」

「……係,若果用正常方法,肯定冇辦法喺午夜前抵達語大。」

「程雨奈約你喺咁夜嘅時間見面,相信都係預計到你想阻止佢啦。」

我驚覺嘆氣:「好可能係……如果唔係Wiki叫醒我,我被電擊之後,好可能會昏迷到午夜之後。」

「到時,程雨奈一早死咗。」

我環視周遭的藍色,咀嚼著她的話。

「芊柔,我得知妳有個計劃隱瞞住我嘅時候,我係非常懷疑妳。但係上次同妳鬧交嘅時候,我從妳嘅眼神,直覺覺得妳唔會傷害我。」

芊柔背著我不語。

「芊柔,我相信妳,亦請妳相信我。我想更加認識妳。」

「……認你條命呀?」芊柔喊道,「認識我對你有乜好處?」

「喺呢件事結束之後,妳可唔可以話我知所有事?」

芊柔轉過身看我。

她想以凌厲的眼神擊退我,我卻不為所動,只是誠懇地與她對視。

最後,她的眼神軟了下來。

「新記串燒。」她說。

「嗯?」

「你拯救完程雨奈嘅第二日夜晚8點,我哋就喺嗰度等。你仲差我好多餐飯。」

「……嗯,妳唔嗌粟米嘅話,請妳食十餐又點話。」

「我係要嗌喎。」

「咁妳自己畀返。」

「你咁得閒,不如去死一死。」

芊柔綻出熟悉的笑容,像蘋果雪糕一般。
希望今個Post可以上到100正皮,巴絲幫幫手
希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊
https://www.penana.com/story/109261

10月4日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 100
(2)【Penana本故】喜歡數達 2500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

立flag唔通湖芊柔會死?
新記死亡Flag
即係天宇第一話見到杯麵女同程雨奈果幕就係用緊電話立約
我仲以為要司憶者指心口簽約果陣先算
大家總係覺得我會傷害芊柔
明明阿夢係世上最仁慈嘅作者
如果救到雨奈,芊柔收皮,收唔收貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞