【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
期待鐵拳巴感想
我都覺,係插畫師亞連畫咗好耐嘅
細心一睇,呢幅畫嘅主體其實係倒影,左下角先係真嘅吉普車
因為「湖」象徵海琳內心,「倒影」象徵海琳終於敞開心扉,俾天宇進入心裏

記得Follow亞連巴打,佢仲有好多靚畫作!
IG:a.w.2202

阿夢會將繪圖製成桌布,喺Telegram Group放送,大家記得Join啊!
https://t.me/utopianhunterclub
支持夢巴
追到一半先留名
等有時間會一次過追返
期待精采結局
竟然係happy ending
多謝夢巴
【重要宣佈】
【1號記憶】:《後傳:某個未來的某座城市的某座咖啡廳》

將於今晚10點,喺阿夢TG Group連載!
唔捨得故事完結?就快啲入Group追文啦
https://t.me/utopianhunterclub

簡介:結局後,天宇於海外開設咖啡廳,與海琳再遇嘅後續故事,可視為第40話。
適合:鍾意天宇與海琳,想見證佢哋結局嘅你!

過TG Group追啦大家
原來夢巴喺溫哥華,怪唔得可以覆到我

【夢信託】Penana月訂計劃

有賴你嘅支持,月訂計畫出爐喇!
阿夢將重點歸納曬喺圖,明白大家想支持之餘,一定有好多疑問,所以喺度整咗Q&A,希望有幫助!

訂閱支持:https://www.penana.com/user/5016

【Q1:點解推月訂計畫?】

阿夢同好多作者一樣,盼望有更多條件投身創作。寫咗6年小說,坦白講,一直猶豫開唔開月訂。既然寫作係為興趣,月訂會否偏離初心,令讀者失望?但喺寫《記憶信貸》嘅2年間,我體會到咁諗只係自我設限。每次出書你哋都咁用心支持,明顯地,你哋從來唔介意支持我,只係我未有好好表達自己嘅需要。創作越來越難,未來唔知仲有幾多出書機會,就算出書主要都係想做好件事,唔係為收入。與其放棄,阿夢想踏出一步,畀你哋一個更直接支持到小弟寫落去嘅選項。

【Q2:我訂閱嘅錢錢會去咗邊?】

錢錢主要用於應付現在、未來嘅創作成本,譬如《記憶信貸》插圖、歌曲、影片等等,仲有廣告費用等等。如果有剩,會作為阿夢趕文期間嘅咖啡及餅乾儲備基金❤️

【Q3:訂閱有咩專享內容?】

阿夢想坦承話你哋知道,因為讀書進修比較吃力,下個故事未知幾時出爐,所以我係未有辦法定期提供專享內容嘅。你哋可以視計畫為「月租」,訂閱就可以睇曬《記憶信貸》外傳合共8篇,我承諾會喺1個月內連載曬。你哋睇曬外傳後,可以選擇唔續訂,未來阿夢有新內容可以訂返。當然,如果你哋願意續訂支持,我都會好感動的!

【Q4:我想訂閱,要點樣訂㗎?】

到小弟Penana頁面,就會見到【夢信託】嘅3個計畫,詳情可以睇圖5,亦可以問阿夢!

【Q5:仲有冇其他方法支持?】

方法一:每篇外傳會喺Penana分開4章分佈,4章為1篇,每篇250 Pena幣,用幣買完就之後唔洗再畀錢。
同月訂有咩唔同?月訂嘅話可以喺訂閱期間一口氣睇晒,但要月度畀錢先可以繼續睇,可選擇每月$28、$58、$88。

方法二:如果想用PayMe支持,傳送門可以喺小弟bio搵到

雖然倒米,阿夢想強調,
支持我係唔一定要月訂,
從來從來,你嘅Like、Share,甚或一句加油,
已經係我寫落去嘅理由!

願你交託夢想畀我,續寫你我未了嘅故事。
我最主要係覺得男女主角得以衝破過去嘅傷痛同枷鎖,有勇氣承載著痛苦,而選擇共同前行

係非常難得嘅事

另一方面,我又覺得成件事好現實

畢竟現實世界裡面,我哋都係一路忘記過往,而一直產生未來
只係無咁明確嘅界線去忘記

但當然某啲更標誌性嘅事件,我地會記得,但都係會越嚟越模糊
胸巴!等你感想呀!
傷害咗咁多次讀者
終於有一次甜到漏
已經喺TG Group出咗【1號記憶】,係天宇海琳嘅後續故事,
想睇佢哋點胡鬧、派閃光彈,就唔好錯過喇
每日朝早6點起身準備出文
除咗香港時間下午至傍晚,其他時間基本上我都覆到巴絲

要成為對方心中無可取代嘅存在,
必須要擁抱過去,
就算充滿悲傷,呢啲傷痕淚水,都係你在乎對方嘅憑證,
只要用心經歷,就會成為彼此重要嘅一部分。

希望現實中嘅我哋,都可以好似天宇海琳咁,面對過去,走向未來

《記憶信貸》電腦桌布系列🌌

要你哋久等喇,桌布正式上架!🧡全套四款,全部有16:9、16:10選擇,阿夢試過效果全都好正!😍

快啲嚟TG Group帶佢哋返屋企啦!

今次寫故,有幸與眾多優秀嘅創作人合作,為增強小說視覺效果,阿夢請插畫師繪製咗無數插圖。因為實在太靚,決定製成桌布!

今次嘅桌布插圖係由兩位大大,亞連(桌布一、二)與Yumi(桌布三、四)花勁多心機繪製,還原劇情畫面之餘,仲令故事昇華。阿夢無比感激,誠邀你哋支持佢哋嘅創作,立即Follow佢哋啦!🤟🏼🤟🏼🤟🏼

亞連
IG:a.w.2202

Yumi
IG:yumicornnn
YouTube: YUMICORNER
《記憶信貸》主題曲——《下一秒忘記》出爐喇!

立即收聽:
https://www.youtube.com/watch?v=NyfRyYQTQTs&ab_channel=YUMICORNER

【實在係非常非常用心嘅製作,所以懇請你哋Like同Share出去支持認真創作嘅每位,繼續做好作品!!!】

---------------------------------------------------------------------------------
我不多叫喚幾聲,怕下一秒就忘記。
怕她的名字隨著飄零的眼淚,流逝在時光停滯的虛無裏。
直到最後一顆流星,劃破天與湖之前。
還是會有什麼,等著妳我擁抱。
---------------------------------------------------------------------------------
《下一秒忘記》

時光倒流 才可捉緊你手
在記憶內擁抱過 才會相信 時間是永久

時針向前 才知必須要走
讓記憶拾起我們 然後退後

每段過去 已沒法拯救
我在這裡 如常遺漏
願某一秒未來 留在眼眸

回望於 一秒以後
但求一直如舊
願緊抱你 就似所有舊時亦不朽

抬望於 整個宇宙
若然只是承受
為相遇而內疚
快樂假使不夠
遺忘你我之後 彌留這一秒就夠

繁星倒流 湖面怎可接收
沒有波動的節奏 誰會知道 時間在顫抖

流星降臨 才知必須要走
沒有相遇的我們 何用接受

每段過去 已沒法擁有
我在哪裡 埋藏難受
願某一秒未來 來日變舊

回望於 一秒以後
但求一直如舊
願緊抱你 就似所有目前是虛構

抬望於 整個宇宙
若然只是承受
為相遇而內疚
快樂假使不夠
遺忘你我之後 彌留這一秒就夠

到下半秒再相識 到下半秒再失憶
一起只可以換個角色
到下半世看秋色 只怕是你 缺席

回望的 一切邂逅
後來竟沒然後
願緊抱你 就算所有未來是烏有

重疊的 所有宇宙
若離開是時候
下一步才望透
眼淚假使不夠
遺忘世界之後
如流星到盡頭 殘留倒影不必拼湊

《下一秒忘記》暫定將不日上架各大音樂平台,敬請期待!

你或者會疑惑,點解小說都會整主題曲?
其實我都覺得難以置信,
《記憶信貸》起初100%只係個人作品,
後來遇到好多有心人,一齊合力做出大製作水準嘅創作,
從影片、插圖、Stickers、Cover,以至今次嘅主題曲。

雖然我哋或者只係見過一面,或者素未謀面,
但我深信你一定係好好好支持阿夢嘅人,
否則你根本唔會睇到我寫呢一句。
若果今次嘅主題曲,能夠得到你嘅珍惜,
就係我最感到欣慰嘅事情了。

只要你用心睇完《記憶信貸》,再聽完呢首歌,
一定會明白歌嘅意涵,
一定會被歌所觸動到。

今次首歌,除咗為小說畫上完美句號,
亦係Yumi嘅第一首Original,
過去幾年我一直有聽Yumi嘅YouTube Cover,
我欣賞嘅程度,唔係三言兩句可以歸納到,
既然係咁,我只能務請大家多多支持呢位音樂人。
現實係殘忍嘅,
因為運氣,因為時勢,因為喜好,
你我嘅努力唔一定會被睇到,
所以我要將我所清晰睇到,有心嘅人,
介紹畀同樣有心嘅你認識。

Yumi YouTube Channel:
https://www.youtube.com/c/YUMICORNER

除咗Yumi外,阿夢再次感謝每位參與《下一秒忘記》製作嘅有才創作人,缺少一位都無法完成呢首歌,請大家多多支持:

/𝑪𝒓𝒆𝒅𝒊𝒕𝒔/
主唱 - Yumi
作曲 - CT Lam
填詞:金昔
編曲 - CT Lam, Yumi
Bass - Agnes
Guitar - 洛
插畫 - Yumi
MV - 小廢
小說作者 - 狩獵夢的人
好好聽
多謝鐵拳巴
我都勁鍾意
首歌跟《共同渡過》一樣可以解讀為海琳嘅心聲,
亦想營造第39話,天宇海琳共坐天空之鏡吉普車車頂,
仰望流星雨嘅畫面。
璀璨一閃即逝,但海琳終被天宇說服,擁抱呢一刻脆弱又實在嘅璀璨。
希望大家都鍾意!

就係呢種感覺,擁抱過去,走向未來
就算連未來之後都會失去,「現在」呢一秒永遠鮮活
真係好鍾意好鍾意個故事
新傳絲
多謝你咁鍾意呢個故事,
有咗呢首歌,令故事畫上圓滿句號,更有餘韻。

阿夢亦寫咗少少嘢,講吓呢首歌背後嘅故事,雖然你已經睇過小說感受好深,不過亦可以睇睇

《下一秒忘記》嘅音樂與歌詞,完美還原咗小說意境。
《記憶信貸》,係講述名為「天」嘅男孩與名為「湖」嘅女孩,
喺聚散間掙扎嘅愛情故事。

從前有個「湖」,有一日佢邂逅咗「天」,得到「天」嘅五顏六色。
但係某日「天」不辭而別,「湖」再無法倒映出日月星辰,變回一潭死水。
「湖」驚覺,自己依賴咗「天」嘅色彩,無法承受變回昔日嘅死氣沉沉。

嗰位女孩就好似嗰個湖,
男孩於佢嘅重要,好似「天」於「湖」咁重要。
可惜,因為過去嘅悲劇,女孩一度失去男孩。
佢驚覺,與人邂逅係好危險嘅事。
當你意識到對方住進你嘅心裏面,
你已經冇辦法擺脫對方。
而當對方要離開,你嘅心只會永遠缺一塊。
由你在乎嗰個人嘅一刻起,就注定孤單。
女孩恐懼失去,所以佢打算離開男孩。

但係,男孩試圖挽留女孩。
即使過去無法拯救,
即使現在宛若虛構,
即使未來仿似烏有,
佢都唔想從生命抹去對方嘅一切。
男孩與女孩嘅相遇,就好似天空之鏡上空嘅流星雨,
呢場雨無法永久地下,
卻實實在在喺天湖之間,劃下過璀璨嘅痕跡。

男孩咁樣同女孩講:
「呢場天空之鏡嘅流星雨係千年一遇,我哋餘生冇可能目睹第二次。
如果畀妳嚟多一次,妳仲願唔願意嚟天空之鏡,見證多一次?
呢場流星只會維持5分19秒,極其短暫。但係我哋,仲有未來啊。
我冇辦法保證永遠。
我可以保證妳嘅,係一場刻入妳心嘅流星雨。」

願每位生命裏,都擁有一場刻入心裏嘅流星雨,
與唯一嘅嗰個人,喺天湖間數算幸福嘅餘額。

感激你睇到呢度,亦相信你會繼續支持Yumi,多謝你珍惜呢位咁用心咁有才嘅音樂創作人。
小弟開咗個新Post,向巴絲介紹《下一秒忘記》呢首歌,
大家有時間支援阿夢,去留言正皮支持吓
阿夢愛你哋
https://lihkg.com/thread/3214786/page/1
推一推 值得俾更多人認識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞