【你有冇一個忘記唔到嘅人?】《為拯救未來逝去的妳,我成了記憶信貸的客戶》(2)

998 回覆
122 Like 2 Dislike
然後仲有兩個跟蹤器 一個喺凡膠到 另外一個呢?
Wiki俾人感覺都好似隻貓,唔聲唔聲嚇你一驚
應該Wiki實際用到嘅跟蹤器只有一個
10分鐘出文多謝巴絲等候
被篡改的班房記憶。

從天而降的冰箱的未來記憶。

咖啡店一般的記憶信貸公司分行。

執行記憶借貸的司憶者。

原定將於除夕夜墮樓死亡的程雨奈。

程雨奈的家庭及健康問題。

跟蹤程雨奈的Tesla電動車及Leon。

忘記程雨奈屬於程家的世人。

形跡可疑的杯麵女。

我跟程雨奈在天台推撞的未來。

我把這兩個月來的經歷,向Wiki娓娓道來,說畢已是夜幕低垂。

原來,我經歷了如此之多。

我已做足心理準備,Wiki很有機會不相信我,還會痛罵一句「你有冇病」。

「你有冇病?」

我苦笑,我果然夠熟悉Wiki。

誰知,Wiki拿出一塊消化餅,望著它一會兒。

「你肯定以為我會咁講,係咪?」

我深感錯愕。

「我連芊柔小姐唔係人類呢回事都信,仲有乜嘢係唔可以信?」

「哈士奇唔可以信。」

「係,冇錯。」Wiki豎起手指公,突然把消化餅塞進我口,我只感愕然,他道,「你講太多嘢,係時候到我講。」

這個怪傢伙。

「假設你講嘅都係真,我需要啲時間消化。」

我從嘴裏拿出餅乾:「嗯。」

「消化完。先講講3個重點。」那麼快?這傢伙是AI嗎?

他續道:「第一,『程雨奈由你殺』缺乏證據,完全站唔住腳。」

「……點解?」

「你能夠確定嘅只係,你跟蹤程雨奈到天台,同佢有肢體碰撞後,佢從天台跌咗落街。你忽略咗好多細節。」

「比如呢?」

「你謀殺佢嘅機率近乎零。若然你要殺佢,點解徒手而非攜帶武器?點解你與佢嘅碰撞方式係拉扯佢,而非將佢往前推?點解宜家嘅你都完全諗唔明有乜動機要殺佢?」

對,根據未來記憶,當時的「我」只是拉扯程雨奈,而非把她往欄杆外推撞。而且我的確毫無殺她的理由。

「……你意思係……」

「種種跡象顯示,除夕夜嘅你,根本冇動機謀殺程雨奈。相反,你想做嘅嘢可能同Leon做嘅一樣,就係要阻止佢做某件事,譬如話跳樓。」

「……即係話,原定未來嘅我跟蹤程雨奈到天台,甚至同佢衝突,都只係想救佢?」我端詳雙手,「但係,最後佢都係跌咗落街,可能係我誤殺……」

Wiki搖頭:「誤殺嘅機會亦唔高。你根本無法確定,係你嘅碰撞導致程雨奈失去重心。而且,你唔係話程雨奈失去重心之前,身體突然劇震咩?」

「……係……佢突然震得好犀利,然後就突然全身冇力,然後向欄杆外跌……」

「所以你唔應該一口咬定,程雨奈係被你殺死。」Wiki道,「第二點,世人忘記程雨奈屬於程家,呢點觀察係正確嘅。我今日聽完你電話,就即刻搜尋過資料、問過身邊嘅人,根據我搜集嘅資料,程雨奈絕對絕對係一個孤兒,唔屬於程家。」

「……果然係咁……但點可能……明明程雨奈——」

「我姑且相信你嘅講法,就係所有人嘅記憶被篡改喇。但係你有冇諗過一個問題?」Wiki銳利的目光對準我,「點解唯獨你一個人,記得程雨奈屬於程家?」

我猛地一愣,對呀,我把這當作理所當然了,為何偏偏我還記得呢?

「呢一點,我係未諗通嘅,先提出嚟。」Wiki續道,「第三點,嗰個乜鬼杯麵女呢個人非常可疑,隨時就係程雨奈死亡事件嘅始作俑者。」

「點解咁講?」

「你諗吓,程雨愛話你知,程雨奈自從暑假後幾乎唔同其他人交流,咁點解仲會同你有來往?」

「……因為程雨奈知道,我幫到佢達成幫助阿妹嘅心願?」

「可能係。同樣地,杯麵女係佢除你以外,唯一會保持來往嘅對象,可想而知杯麵女現階段對程雨奈一定好重要。」

「杯麵女真係好奇怪……佢出現咗喺程雨奈嘅死亡現場……」

「要解開杯麵女嘅謎題,有兩個辦法。」Wiki道,「第一,直接去問程雨奈,但首先你聯絡唔上佢,其次佢都未必對你講真話。」

「嗯,咁第二個辦法係?」

「好簡單,你只要睇到更加清晰版本嘅……嗰個叫做乜嘢話……『未來記憶』。」

對,程雨奈墜落草地後,杯麵女走近了她,然後未來記憶才結束。有兩點我是尚未搞清楚的:

一,她拿著什麼東西。

二,她對程雨奈說了什麼話。

這兩項資訊十分關鍵,然而因為後期記憶模糊化,我無法確認資訊。

只要我取得最清晰的未來記憶,就能解開疑團了。

「但係,若果係咁,我就要進一步拉近與程雨奈嘅心靈距離……」

心靈距離要拉近至33.33333333以下,才能解鎖最清晰的未來記憶。

我要怎樣才能做到呢?

思考之際,手機驀然響起。

是誰?是程雨奈嗎?我今天已致電她不下十數次了,也是時候回電了吧。

我掏出手機,凝望著來電顯示,不禁一愣。
唔會係海琳打俾佢掛
電話裏頭,是急促的喘氣聲。

「……喂?」我一頭霧水。

「……凡……凡……」語氣相當焦急。

「程雨愛,做咩事?」我想不到,是她致電給我。

「嗰……嗰條友……」

她是指父親吧?

「伯父做咩嘢?」

「佢喺屋企突然心臟病發,宜家俾救護車送緊入醫院……」

我訝異不已,想起程雨奈曾說過,她家族有遺傳性心臟病的歷史。

「……冇事嘛?我有冇嘢幫到——」

「你即刻過嚟醫院……求你……」程雨愛說得幾乎要哭似的。

我感到事態嚴重,卻未判斷到情況。

這時,她說出一句,令我徹底震驚。

「佢由病發到宜家,口中重複提及一個名……

我唔明點解……但……我聽得好清楚……

係『雨奈』。」

【41.29423974】

今日遲咗啲,最近其他事搞到有啲吃不消,多謝巴絲體諒
希望鍾意故事嘅正皮、留言,等阿夢知道有人追緊
Penana就快夠1500喜歡,一夠就會加更,喜歡故事嘅巴絲可以去派喜歡畀地方的阿夢
https://www.penana.com/story/109261

9月30日加更目標
(1)【連登Post 2】正皮數達 100
(2)【Penana本故】喜歡數達 1500(連結:https://www.penana.com/story/109261
(3)【IG】Followers數達標​​​​​ 1250 - [IG:utopian_hunter]

-加更目標每晚更新
-每日最多加1更

堅持好難,但你嘅支持,就係我寫落去嘅理由!
【Follow IG】utopian_hunter
【Penana追故】https://www.penana.com/story/109261
【FB】 https://www.facebook.com/utopianhunter
【阿夢網站】 https://linktr.ee/utopianhunter

點解會有人記得有人唔記得呢
一定有啲咩共通點
其實海琳會唔會係final boss,佢實在係非常可疑
絲打講出重點
究竟背後嘅邏輯係咩呢?
雨愛唔記得,但伯父記得
Wiki唔記得,但天宇記得
芊柔、12號記得
杯麵女似乎記得(不確定)
而雨奈呢個人其實繼續存在緊
搵出規律,可能係解開謎團嘅關鍵
雨奈爸爸記得雨奈!
竟然!真係好震撼
唔通雨愛先係客仔?
要有!
由聖誕節起嘅Chapters,基本上集集都係震撼彈放題!驚喜陸續有!
有趣嘅猜測
假設雨愛真係記憶信貸嘅客戶,
佢要用咩過去記憶,交易咩嘢未來記憶呢?
佢交易嘅目的又係咩呢?
可能佢想醫好雨奈嘅心臟病?
巴打應該係因為Tesla車入面嘅對話,所以有呢個判斷。
的確,雨愛係非常在意雨奈嘅病情。

如果係透過記憶借貸,消除雨奈嘅心臟病問題,目前冇一個規則講過交易可以改變人類嘅身體狀況。
不過有一個條文叫「追加條款」,實則追加嘅範圍去到邊,有咩可以追有咩唔可以,尚待觀察
同雨愛傾完就發生啲咁嘅事
莫非係因為佢太聰明估到有啲原因天宇先會咁緊張
從而搵到信貸做咗客仔令件事發生?

但係雨奈冇理由知佢會俾人忘記 咁之前嘅對話就解唔到
宜家資訊上仲有個空缺
就係雨奈嘅狀態係點
到底雨奈嘅記憶認知係點樣?
但要搵到佢都好難,佢一直唔聽天宇電話
凌晨一推
夢巴如果真係太忙不如休息下...相信咁多位巴絲都會體諒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞