[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
都有可能,直至俄政局有變
就算而家俄軍退回本土
都仲可以隨時做好多小動作
問題係烏軍唔可以打返轉頭或者攻擊俄領土
俄軍之後跳出跳入一龜縮就打佢唔到
西方首先要考慮既, 係咪由得亞美尼亞淪陷
如果係, 先再考慮支援格魯吉亞
如果唔係, 就一動不如一靜.
打鳩俄狗軍事據地唔會有人屌
最理想情況,真係打完仗,用至少兩年時間完重建完先會入到歐盟
先唔講貪污情況同埋其他配套問題,淨係一次過大量勞工湧入其他歐盟國家都好大鑊
最緊要係等其他國家科水幫手重建,話曬都歐洲糧倉,東部又有油有氣又有重工業
然後順便一次過改曬蘇聯解體之後,成個國家遺留落嚟一大堆行政問題同惡習
咁國內o既反戰勢力同左膠
一樣會diu正苦未諮詢過人民
屌你隔左咁多個post
kaede512條撚樣講野仲係只要自己唔尷尬尷尬既就係人地
由一開始講佐N次,講到口臭啦:依家俄羅斯唔係Nazi,係比Nazi仲野蠻的蒙古帝國。
但08佢太大野心
戰狼式想夾美國上船
美國采佢都傻
亞美尼亞個位基本上無得救
巴打好耐無入黎
係on9 超級大傻仔帝國
兩方面.

第一, 格魯吉亞一旦開戰, 亞塞對俄國再無顧忌,
恐怕會全力入侵亞美尼亞.
第二, 如果西方支持格魯吉亞, 一定要透過土耳其,
土耳其會唔會借啲意對亞美尼亞郁手? 到時西方點阻止佢?

任由一個獨裁一個專制既國家既國家坐大, 唔係北約想見到.
我覺得西方會制止格魯吉亞, 制止唔到亦唔會幫.
好記得係北京奧運期間打
咁啱就有場射擊決賽有晒2國選手

所以今次契弟死都叫契哥過埋冬奧先打
點知反而延誤戰機一打就大風雪
瞓左冇睇,冷水到先定game of thrones個冬天黎先
冷水俾垃垃飲晒啦, 仲潑條毛咩
除非土耳其肯幫拖格魯吉亞
否則唔應該而家打
俄軍雖敗退但戰力在
要打都應該等烏收復克里米亞後再開戰
到時起碼烏克蘭可以靠克里米亞遠程幫拖
兩睇
而家烏克蘭都拖住大部份俄狗戰力
呢個時間開拖其實未嘗唔係好時機
只係唔知俄狗仲肯/有幾多戰力擺過去

格魯吉亞應該未至於普丁咁蠢自己完全冇實力都開拖掛?
2008年
天才先會喺Armenia整核電廠...目前有一間。
佢係少少中二病姐
都係同路人黎 論點雖然自我同講野少少尷尬都唔係冇道理既
反過黎諗下, 只要你睇完K巴唔覺得尷尬, 代表你已經成精啦
其實有冇方法可以防禦到核武器?

利申 軍事白癡
美國智庫戰爭研究所(ISW)在 9 月 13 日對俄羅斯的攻勢的研究:
1. 克里姆林宮已承認其在哈爾科夫州的失敗,這是俄羅斯在這場戰爭中第一次承認失敗。克里姆林宮正在轉移俄羅斯總統普京的責任,並將其歸咎於他的軍事顧問。
2. 克里姆林宮可能會尋求利用哈爾科夫的失敗,加強渲染愛國言論和討論全面動員來促進加密動員工作,同時重新審視國家杜馬法案,允許軍方通過郵件發送半年一次的徵兵徵召。法案中沒有任何內容表明普京準備下令進行全面動員,而且他能否在任何情況下迅速執行還是未知之數。
3. 烏克蘭在哈爾科夫州周邊成功反攻正在造成俄羅斯軍人、佔領當局和軍事博客作者恐慌。
4. 俄羅斯在烏克蘭的軍事失敗可能會繼續削弱俄羅斯在前蘇聯加盟國中的影響力,因為俄羅斯似乎不願意處理亞美尼亞和阿塞拜疆之間違反停火協議的衝突,也不願意允許亞美尼亞援引由俄羅斯主導的集體安全條約組織條款進行防禦。
5. 烏克蘭軍隊可能會繼續沿頓涅茨克州北部的利曼-揚皮爾-比洛戈里夫卡線進行地面攻擊,並可能在哈爾科夫州的奧斯基爾河上進行有限度的地面攻擊。
6. 俄羅斯和烏克蘭消息人士表示,作為正在進行的南部反攻的一部分,烏克蘭軍隊正在赫爾松州的三個地區繼續進行部隊調動。
7. 俄羅斯軍隊在巴赫穆特以南取得了漸進的進展,並在頓涅茨克州繼續進行地面攻擊。
8. 烏克蘭軍隊於 9 月 13 日提供了俄羅斯軍隊在烏克蘭使用伊朗製造的無人機的第一手證據。

https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-september-13
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞