[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
會唔會有政治犯投奔烏克蘭
自己條隊有個變態殺人犯都幾驚
俄軍現役人數115萬,預備役人數200萬,目前派去烏約共20萬。
明明咁多預備役仲話冇人
英國國防部9月15日情報更新:
烏克蘭軍隊繼續鞏固對哈爾科夫州新解放地區的控制。 俄羅斯軍隊已基本撤出奧斯基爾河以西地區。

上週俄羅斯軍隊撤離的方式各不相同。 一些部隊撤退的秩序相對較好,並且在控制之下,而另一些部隊則明顯恐慌地逃跑了。

撤退俄軍放棄的高價值裝備包括實現火砲為中心的作戰裝備。 其中包括至少一輛 ZOOPARK迫擊炮定位雷達和至少一輛IV14火砲指揮和控制車。 這種放棄突顯了部份俄羅斯部隊的無組織撤退,以及指揮系統可能出現的局部故障。

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1570279205610348544
唔報大數,點貪啲錢?
佢應該係特登貼中時
佢無貼link, 亦唔係fake news, 我又唔會點既....
更令我不安既係....佢個名
印象中俄東既駐軍已經佔咗3成,莫斯科等重要城市都須大量駐軍確保有能力鎮壓反對勢力,俄軍可以調動既軍隊其實剩返好少(唔係打衛國戰爭,預備役既戰力非常有限)

而且俄軍現時最大既問題唔係軍隊數量不足,軍隊輸到無曬士氣 & 軍備 (火力支援、資訊戰等)被西方壓制 先係致命傷
人多都無用
啲重型武器完好無缺送晒俾烏克蘭咁濟
預備役你要揾到人肯去先得, 115萬得三十萬係戰鬥部隊 你見已經強迫海軍倉庫寫字兵去做炮灰
現役軍人入面好多係義務役嚟,職業軍人嘅數量同質素都唔夠;

而且俄軍有唔少部署喺中亞同遠東,根本實際上可以去打烏克蘭嘅兵力其實好少
其實以前trump屌過, biden太弱勢反而會引起戰爭
最少有五萬兵一定冇得調, 用埋就真係中共可以收埋海參崴, 日本就搶埋北方四島
烏妹高汁
強姦犯不用考慮,立即去
有人都冇用,冇裝備真係打撚,2022年仲妄想小米加步槍,普京都神神地
而家傳緊下批美軍援可能會有ATACMS
支那認契弟一定唔會做
日本就難講啲,不過宜家後生個個唔想打仗,政府應該都費事出手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞