[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
支狗連俄狗存款都想食仲想軍援
梗係有啦, 去到4月先開始少咋
冇動員同要做既野已經經做哂冇衝突
咁佢事實的確係冇動員
但佢唔動員嘅原因我緊係知 亦都理解同贊成喎
渣筆都變渣鎗了
好難估計佢會點做
Trump有冇辦法令俄佬唔打烏克蘭?

如果佢在位, 頁岩油仍在, 普京會唔會打? 我覺得會.
閃電戰, 佢應該都會冒險.

Trump有冇其他商業手段可以逼到俄國, 而又無人會反對?
我預咗我講會被人小
1. 我仍然信西方尤其美媒所講,澤仔對俄軍可能入侵唔係咁aware,但同樣地對於俄軍企圖斬首,唔係唔aware,而係一念之間揀咗留低。換明朝嘅話就係天子守國門,君王死杜稷。
2. 由始至終最可靠最堅定都係美帝同美情報。
3. 歐洲嗰班除你哋講,不過話北約廢柴多就唔準確。(見下圖)
匈牙利就真係leech,法國(大把軍火)意大利(不嬲幫手擺核武)唔係好算。意大利好多奶X奶Y嘅,但係在NATO嚟講唔係咁講。Baltic三個更加唔係。
張圖最錯既係, Poland應該放Core force 同Helpfull中間.
同明朝好唔同
崇禎係想去南京,但又唔想親自開口,
班官員一大堆財產係北京,而且崇禎用一個殺一個,所以都唔想負責
結果變成被守國門
澤仔係有時間比佢走之餘,仲要係美英幫佢走,佢都唔走
今次法國雖然笑佢廢
其實加埋加埋比左唔少
大家著緊烏克蘭啫,當初大家都無信心烏克蘭可以守咁耐,萬一烏克蘭真係淪陷咁拜登就係千古罪人

歐洲議會決議 匈牙利不再屬完全民主政體!
https://lih.kg/3147348
佢收埋唔講, 但凱撒忽然出現喺戰場, 無先兆
緊張我明, 但嗰時左登粉右登粉,
呢種唔討論細節, 係咁標籤既風氣確實好有問題.

而家有啲標籤詞語我都儘量唔用, 例如連登仔或者兒登仔.
睇呢度都幾好
唔好屌簡體, 烏仔官網無正體, 得簡體.
https://war.ukraine.ua/zh/%E4%BA%89%E7%9A%84%E6%96%B0%E9%97%BB/

战争年表
9月 14
Logo
04:18
顿涅茨克地区军事管理局新闻服务通报,自从俄罗斯入侵乌克兰以来,俄罗斯占领者在顿涅茨克地区摧毁了 64 所文化机构,并破坏了 252 所文化机构。

06:00
南方作战司令部通报,9 月 13 日,乌克兰武装部队在乌克兰南部摧毁了 3 门俄罗斯 152 毫米自行榴弹炮“Msta-B”、防空导弹和火炮综合体“Pantsir-S1”、一台俄罗斯电子攻击系统和 4 个敌方弹药库。

07:52
顿涅茨克地区军事管理局局长帕夫洛·基里连科(Pavlo Kyrylenko)称,9 月 13 日,俄罗斯侵略者向顿涅茨克地区发射导弹,造成 5 人死亡, 16人受伤。

09:01
乌克兰武装部队总参谋部通报 2 月 24 日至 9 月14日俄军在乌克兰的战损数据:53650名军人;2180辆坦克;4665辆装甲车;1290套火炮设备;311辆多管火箭发射车;167套防空系统;246架飞机;215架直升机;3501辆油料补给车;15艘军艇;908架战术无人机;120台特种设备;233台短程弹道导弹发射设备。过去一天俄军在哈尔科夫和顿涅茨克地区损失巨大。

09:17
尼古拉耶夫地区军事管理局局长维塔利·金(Vitalii Kim)称,9 月 14 日,俄军炮击尼古拉耶夫,造成2 人死亡,6名市民受伤。当地住宅楼、学校和企业基础设施遭到破坏。

09:56
基辅地区警察的新闻服务表示,截至 9 月 14 日,在基辅地区的布哈发现了 422 具被俄罗斯占领者杀害的乌克兰平民尸体。

10:30
检察长办公室通报,自从俄罗斯入侵乌克兰以来,已有384名乌克兰儿童死亡,749名儿童受伤。大多数受伤的儿童来自顿涅茨克地区。

10:31
耳其国防部官方推特账号发表声明,9月13日,有5艘运载乌克兰农产品的船只敖德萨港口装载,通过“粮食走廊”启航。

15:35
乌克兰武装部队空降突击部队新闻服务通报,9 月 14 日,乌克兰武装部队击落了一架俄罗斯 Su-30 轰炸机。

17:50
乌克兰国防部副部长马利亚尔(Hanna Maliar)日前表示,截至 9 月 14 日,乌克兰武装部队已在哈尔科夫地区解放了 388 个定居点。

20:42
欧洲理事会主席国捷克发言人表示,欧盟今天决定扩大对俄罗斯个人和法人实体的限制措施。限制措施包括禁止俄罗斯联邦1200名个人和法人入境和冻结资产。

21:25
地区军事管理局通报,在过去的 24 小时内,俄罗斯军队炮击了扎波罗热、尼古拉耶夫、顿涅茨克、第聂伯罗彼得罗夫斯克、哈尔科夫、切尔尼戈夫、卢甘斯克和赫尔松地区,造成8人死亡,25人受伤。
好過德國已經夠啦 軍火商主動話可以修復好啲裝備出口,德國佬到宜家未肯批

仲要無視哈爾科夫攻勢,話烏克蘭無明顯嘅反攻徵兆
裝個咩新同文堂嘛right click 就簡轉繁,最多錯少少字
德國應該多過法國, 之前有巴打貼左LINK, 有人做左統計.
德國應該係美國之後第二多, 甚至可能超過左.
麻煩其他巴打有就貼下.
承諾當然係德國多過法國,但交付日期全部都係用月計
大家有無留意一個地方
德涅斯特河左岸
而家應該係已經被全面封鎖狀態
摩爾多瓦同烏克蘭肯定嚴厲監控住
我估當赫爾松解放後摩烏兩國會順便清除埋德左蘇俄餘孽
你睇完再講.
你試下碌上去搵下.

有冇巴打有LINK?
trump可能打俾普京直接威脅佢開戰就核戰
joe唔識trump果種開天殺價鬥大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞