[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
而家你地梗係咁講啦.
3月嗰陣, 我話美國係最支持烏克蘭, 仲俾人屌,
嗰時個個拎住布達佩斯備忘錄出黎屌敗登唔出兵唔駐軍,
#1布達佩斯備忘錄嗰段野, 我講到口水乾, 但一個二個都唔去FC,
唔睇返個備忘錄既原文, 仲當我係登粉block鳩我添.
好簡單啫,你信祖國定俄狗吖?
海軍轉頭即刻變陸軍,用半粒鐘教識你揸架坦克就得
咁開頭敗登係抵屌喎

澤仔事後采訪返 戰前都成日抱怨佢同布林肯
成日走嚟基輔話布甸要打要打
但澤仔問有冇戰車比 答冇
問有冇防空系統 答冇
的確比人感覺係軟弱

始終佢拎住最多情報 最多料
做得多係正常 佢話唒係世界一哥領袖
自然有責任去做

bj 真係做足120分

相反女人餅光頭佬又開戰到依家都咁on9
「魚雷咪同炮彈差唔多」
果個兵仔管倉務架咋, 普丁咁樣迫人做炮灰
佢祖國係中共,當然信俄狗啦

連登唔係人人都認英國係祖國
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1663045004.A.B63.html
呢篇?

舊有二戰日本「陸軍船舶兵」,今有俄羅斯「海軍戰車兵」
Yes or no啦。從人道角度出發,能夠阻嚇戰爭爆發就當然最好係阻嚇戰爭啦。

所以俄羅斯入侵烏克蘭呢件事,其實已經係第一步“阻嚇戰爭”失敗。宜家制裁俄國,援助烏克蘭,全部都係因第一步的失敗而做的補救措施。
如果侵繼續做總統,可唔可以保證第一步=阻嚇戰爭爆發繼續順利維持落去?冇人知。
互相水大家

布甸見登子廢 澤仔民望低 hea打都win
澤仔見俄軍冇準備 唔動員
登子見澤仔唔嗲唔吊 打定輸數
布甸見登子廢 澤仔民望低 更加hea
估俄方現時冇任何行動,要睇中俄會面,中方會唔會提供軍援予俄方。
阿富汗單野之後肯定會異常僅慎,除左澤仔自己有邊個肯定烏唔會變下一個阿富汗,見你頂到已經即刻轉軚咪算快
笑忘書:⠀人類對抗權力的鬥爭,就是記憶與遺忘的鬥爭
一直我都有話係problem of trust,
當時既歐美係覺得烏克蘭係半個二五,
覺得佢會投降唔敢反抗蘇聯, 點會俾呢?
你睇返頭3日既post, 個個連登友都係sad到爆,
根本無咩人覺得烏仔會反抗或者挨得住.
甚至有人覺得, 佢地投降輸一半會唔會好啲.
呢啲野唔係我講, 當時好多連登友都係咁講.
咁既情況, 俾堆nlaw標槍已經係極限, 唔俾重裝係好正常,
無人會買一隻就黎跌到停牌既股票.
我上面話, 烏克蘭係憑自己既勇武, 掙脫左被擺佈既枷鎖,
呢個枷鎖唔淨係講俄佬, 亦係指歐美想將烏克蘭當係緩衝區既諗法.
34月嗰時, 當啲連登友屌敗登唔一早俾武器唔早啲駐軍,
我已經講緊上面呢堆野, 不過啲人當睇唔到啫.

我成日話, 唔好用明朝既劍斬清朝既官
睇歷史, 唔好將今日既形勢放入當時既時空,
我concern既係個立論過程啱定唔啱, 得出咩結論並唔重要.
你話拜登廢, 我認同, 阿富汗已經睇得出佢真係廢.
但如果你用烏克蘭呢件事去得出拜登廢既結論, 我會反對, 因為立論唔啱.
條友執返身彩, 個個死晒係佢無事
呢part就唔同意啦
佢或者有其他隱藏既政治原因唔可以出兵之類
Biden唔需要示弱
不過唔緊要啦,最尾出黎個結果係好
如果係阿trump, 你好難估佢會點做
玩下手佢由得烏克蘭死, 等德國佬自己頭痛
都唔係話無可能, 佢係最難估既美國總統
啱 一單還一單
你自己都話唔好用明朝既劍斬清朝既官
咁當時啲人失望屌登完全正常喎

之後都冇人屌啦
Trump可以話係用商業談判去解決政治
想問中俄係咪會面完 其實係講廢話
鳩估可能性, 大概係咁

軍援 100賠70
人道援助 100賠5
買石油加碼 100賠20
軍事同盟 100賠400
貿易協議 100賠30
打台灣 100賠800
同俄佬反面 100賠150
派出志願軍 100賠600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞