[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
又係你, 好耐無見....當初你就是其中一個同我嘈既人.
睇左原文未? 未睇唔該過主.
跟本一開始就係想食左烏克蘭
烏入唔入北約跟本唔係佢上心既事
嚴格黎講, 係獨裁者無辦法進步, 民主國家係好緩慢咁進步緊.
烏克蘭問題, 各國反應緩慢. 而家再次面對台灣問題, 反應快左好多.
條柒頭宣戰哥日仲囂張到話烏克蘭唔係國家要回歸祖國
Kiev北炸壩排洪
唔撚覺
台灣買嘅武器唔係delay就未到
全部2025之後
民主黨真係

大家記唔記得當年嗰個節目『一擲千金』.
一蚊雞原本有幾十萬可以拎, 佢無拎,
點解開左個三百萬箱, 之後唔死心不斷開,
最後開到個一蚊出黎

普京係咪要改名做一蚊京?
好難得一套地方電影劇可以上到國際舞台
雖然說教係唔少
但由澤仔講出黎特別有說服力同吸引力
美國同日本軍艦駛入台海, 之前都好多新聞報
所以佢去左烏茲別克R救兵
你估一開波得哥幾隻艦夠膽艘入去咩
支支平時冇事就比佢入最多口交兩句
=今日冇人敢入黑海一樣
又唔比武器台灣又唔敢開戰就入嚟仲好講
醫武肺都搞唔掂
傷兵仲要難醫咁多
一係大命當殘疾算
同斯大林,希特拉一樣
佢永遠啱
錯在無能既下屬
但事實佢啲下屬又真係廢
兩伊同印巴戰爭得啖笑
拎住現代化武器打住ww1既戰爭
俄烏戰爭影響產能,要優先俾烏仔
會delay都正常
習大大:軍援還軍援,找數還找數,兩樣野嚟千祈唔好混淆
美佬話比武器你班台人有鬼用咩,有事我自己嚟好過
邊次印巴先
73同99好現代化喎
前者玩陸戰+海戰
後者玩山地戰
而家睇返
就算侵繼續做
只係將問題延後
個煲遲早會爆
而家有條傻鳩布甸出黎吉爆個汽球
西方民主國家真係mum住咀笑
無左蛾狗威脅
民生問題拖2下容乜易解決
反正錢呢啲野係政府眼中只係數字黎
係窮人先會當寶
剛看了普習會一D簡報, 都如我所料: 中共會提供更大的經濟支持, 加大同俄羅斯貿易額.

Eventually 中共的目標應該係建立一個以中共同人民幣為核心, 亞洲大陸的經濟圈, 同西方世界以美元做基礎的經濟體系抗衡. 第一個目標應該係慢慢將人民幣變成"亞洲幣".

但知道"資本主義"經濟, monetary system點玩的我哋, 當然知道呢個係唔work啦, 最大理由係中共生產的產品唔係"獨一無二", 冇獨一無二的特性的話, 商人係冇必要冒政治風險, 以人民幣同中共做生意的.
我諗布林肯背後做左好多野
完全唔似係白頭老應有既反應
巴打應該睇返台海中線既歷史意義, 美軍踩呢條線係表達緊啲乜.
同埋, 喺和平憲法之下, 日本駛入台海係咩政治信號, 我建議巴打睇下.
另外, 當美日安保適用於保護台灣, 中國攻台有咩結果, 你可以wiki.

另外, 路透出左篇稿, 我諗巴打應該未睇.
https://www.reuters.com/world/how-could-us-sanction-china-deter-taiwan-attack-2022-09-14/
咁正路係美國玩文字遊戲既,呢件係真
我又認為美國無"錯",但確實有道義責任囉,好似英國對香港咁
依家佢都盡晒責啦
佢要聽話既盟友
5眼,日本,以色列呢啲咪會保
法德呢啲侵不知幾想佢地仆街
雖然事實法德又真係好撚仆街
咁呢層就明顯啦,重要轉移國內問題
點知依家柒到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞