[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
https://youtu.be/wiMDmtcQEEM

佢當日仲要笑笑口咁講minor incursion
係突然老人痴呆9up定鬼上身講真心話

而家連吉爾吉斯呢啲唔知幾多流嘅國家都可以撚鳩普京

https://mobile.twitter.com/Gerashchenko_en/status/1570391974003486721
💙💛 Слава Україні! 💙💛
但, 如果大唔到普京的話, 咁宜家我哋應該唔係上緊連登吹緊水, 而係俾核武蒸發佐, 或者好彩D喺nuclear shelter生存緊, 第一步"阻嚇戰爭", 冇人保證可以百分百成功, 就算Trump都未必得.

痴線佬 vs 狂人, 仲要有3個的話, 大家唔會估到世界會變成點.
凱撒堅係幾勁
俄粉仲想造謠話俘虜咗兩架
想搞分化
後來證實全部仲喺烏軍手中
唔會, 亦唔使直接用武力, 但會威迫+利誘雙管齊下, 要德左自己自爆

短期唔爆, 但係過佐3,5, 7年, 摩爾多亞同烏克籣都入哂歐盟, 經濟發展起來, 民生改善, 德左D想追求富裕生活的人始終會走, 就如當年東德人出逃, 宜家香港與阿富汗的追求文明, 普世價值的人一個個離開一樣.

一個地方冇佐人才, 一係就玩爆自己, 唔係就變古巴, 北韓咁, 從此與世界文明隔絕, 佔據果D地方的人有權利選擇維持自己的痴撚線信念, 但代價就係同文明發展絕緣
成條team 都好冷靜
快手入歐盟
btw如果我唔記得開新post
麻煩你幫我開得唔得thx
唔係喎, 我知道的版本係: 澤仔半信半疑, 明面果層口講唔信, 但暗中係有加強防範.

口講唔信, 但實際有加強防備, 巴打認為呢個態度叫"信"定"唔信"?
由始至終我又覺得
1. 澤仔早喺當選後被捲入Hunter Biden同埋Trump彈劾案,佢係被擺上枱(指,Trump打畀佢要求搵Hunter痛腳,從而威脅Biden選情)。我一路都話烏政府同烏人冇咩反應。我唔記得佢咩line to take但總之係唔理,由佢,美國內政唔關我事。
2. 美英話接走佢嗰吓佢唔走,除咗係心態,我(唔係accuse)覺得佢係真係「冇咩反應」。講真,大把烏人過咗半年都未離境,北境目前解咗困,大把人喺基輔都係如常咁過。只有阿富汗嘅前總統Ghani真係離咗境,帶埋大量鈔票走。

我諗有唔少撐烏嘅會讚佢願意做烈士。講真,講到烈士,應該係佢前線嘅烏軍至係,做到領導層(任何心態任何立場)唔駛咁驚。

又所以我唔會信俄軍死亡唔過一萬,烏軍死過一萬我都信,單係Mariupol都死/MIA唔少,何況冇大義、裝備差、被開罐頭被drone被篤戰嘅俄軍。
玩住手機開炮
開戰頭一星期真係全靠烏克蘭人自己頂
最多有個拜登的祈禱幫助下
當時歐美其實仲怯於俄國嘅軍事力量
而家直頭當佢紙老虎啦
如果係問我,我其實冇答案,而且唔重要,澤仔已經係第二國父。
美媒八月左右講呢啲嘢都只係半官方放風,烏政府都根本唔需要care,又唔係批評,又唔係美/西方想減軍援,冇害。

根本我都可以信西媒連同烏媒呢半年其實操控(我唔係反對)消息得好緊要。俄方嘅假資訊只係呃到國際原本「中立」或者反西方嘅傻撚,呃唔到在座。
澤仔守國門以下安定左好多烏克蘭人既心
而家烏克蘭人真係可以為左佢而死
霸氣盡失
d nlaw爆左俄好多坦克,鋼鐵洪流唔敢入基輔
澤仔守國門以下安定左好多烏克蘭人既心
而家烏克蘭人真係可以為左佢而死

真。一開頭高層係咁講тут тут (我哋喺呢度基輔,唔走)猶言在耳。
烏妹都有講起,佢短暫人生至今烏克蘭已經兩次革命(2005,2014)一次戰爭(2014至今)。
我以上引發嘅討論與烏軍烏人嘅士氣毫無衝突。
因為我哋已經先起佐一道firewall: 敵我矛盾.

對已經起佐心防, 提升警戒的人, 認知作戰係冇用的.

但對家唔係蠢, 佢哋知道點對應認知作戰無效的對象: 沫黑, 人身攻擊, 洗版, 人海戰術蓋台, 唔俾敵人voice out. 以上手法係資訊戰, 將網絡言論"武器化"的一部分.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞