[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
我估,如果一開普京只係承認盧頓兩區獨立並且駐軍,
我諗烏仔唔會反抗,美國亦由得佢。
拜登嗰句小規模入侵係唔尋常,似係同普京講,
小規模我唔理你,你唔好搞大規模入侵。

我呢個推斷,係源於早期各國依然想烏克蘭做緩衝
因為2014年後烏克蘭已經唔可能再親俄,
如果烏東分裂形成新緩衝區,可以達致新既平衡
到時烏克蘭就算要入歐盟北約,俄國都未必有太大反應
不過普京太貪心,結果嘔凸。
而烏克蘭人既勇敢,掙脫左被擺佈既枷鎖。

以上係個人推斷,無source,信不信由你

btw, 巴打你好耐無入黎
無人會上一條沉船
聽講今次有死人
you jump, i jump
巴打點解會貼中時新聞?
另外,巴打個名....太重口味頂唔順

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-zelenskiy-involved-car-accident-not-seriously-hurt-spokesman-2022-09-14/
特工做野?
似意外多啲
可惜
是否很嚴重?
美國智庫戰爭研究所(ISW)就9月14日俄羅斯進攻的研究:
1. 華格納集團的資助者Yevgeny Prigozhin被確立為俄羅斯在烏特別軍事行動的代言人。
2. 俄羅斯軍隊可能以烏克蘭第聶伯羅彼得羅夫斯克州的水利設施為目標,以干擾烏克蘭跨過因古列茨河
的行動能力。
3. 烏克蘭在哈爾科夫州東部的反攻繼續削弱俄軍並威脅俄羅斯的火砲和防空系統。
4. 俄羅斯和烏克蘭消息人士報告,烏克蘭在赫爾松州北部、赫爾松州西部和赫爾松市西北部發動了地面襲擊,但沒有報告有任何重大進展。
5. 俄羅斯軍隊繼續在巴赫穆特周圍以及頓涅茨克市西北部和西南部進行地面攻擊。
6. 俄羅斯的受資助志願營可能會給俄羅斯城市和州帶來財政壓力。
7. 俄羅斯佔領當局於 9 月 14 日關閉了盧甘斯克州的移動通訊,這可能是為了保護俄羅斯的行動安全並更好地控制網上環境,因為俄羅斯軍隊、佔領官員和合謀者開始逃離被解放的哈爾科夫州前往俄羅斯和俄羅斯控制的領土。

https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-september-14
唔贏唔緊要
二戰盟軍都唔少敗仗
適時收手先係重要
明知贏唔到都繼續,抵仆街啦
笑撚死
暫時見唔到其他source
BTW,兩邊好似停佐火。

https://youtu.be/05Dikro1wxA

有機會係火雞佬叫停阿塞拜疆,至於背後係邊個搵土耳其傾?美國,歐盟,俄羅斯都有可能。
你我知道係沉船,但有d人唔覺得係。

當中有d人因為地緣,政治立場上冇得選,沉船都要搭(中亞同高加索一樣,歐美唔想理,伊朗俾全世界制裁緊,只可以投靠俄中,中共亦要伊朗同俄羅斯做先鋒打手),亦有d仆街例如印度想著數奶到盡,最後一秒先跳船。
拎班監躉送去做炮灰解決社會問題
比罪犯槍唔怕佢哋搞事咩
即至少整體俄軍有一半或過半正規軍兵力不能調去烏方戰場打仗
最理想就係佢地去做炮灰,幫主力開路
殺敵有賺
被殺都慳返啲米飯錢

同英國以前捉犯去澳洲一個道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞