[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
我一路係針對緊個source果件德國佬
戰況係點唔係我重點
正常做法應該係照po段片出黎
然後話俄方發佈嘅我暫時verify唔到
nafo自然大把閒人會verify真偽
而家佢咁話收到段片唉呀烏軍好慘呀但我唔放片出黎
cap幾張圖俾大家睇下幾慘呀戰況
都唔知做乜鳩
我明白....
最緊要係大家都要記得FC
呢個推論都7成正確
初時歐美既盤算係烏東比俄佬,烏西比返司機,以聶伯河為界
最低消費係俄佬只霸盧頓兩州
問題係對俄佬黎講只佔盧頓兩區係解決唔到問題
而只佔盧頓兩州政治上可行,但軍事上不可行

盧頓兩區問題其實係當年克里米亞問題既延伸黎
克里米亞霸到守到完全因為佢係半島,而盧頓兩區基本上無戰略重地可防守
即使俄佬霸左盧頓兩州,面對廣大平原
烏軍大可以瘋狂打遊擊,而俄軍唔可能同你講唔過界打返烏軍轉頭
呢點係開戰前已經係咁
只不過戰爭界線推前左咁解
呢點同支那攻台一樣,支那要攻台就一定要將戰場擴大至關島
一個無日美聯軍backup既台海戰爭近乎不存在呢個可能

基本上可以講,要secure 盧頓兩州
stop烏軍打遊擊戰就會係連帶條件
所以軍事上俄佬一定要推到入基輔,再以聶伯河為界
咁先可以完全解決問題

北線果到俄佬經白俄入道火燒後爛
基本上睇到俄佬有呢個打算
但軍工科技追唔上,就係追唔上
又要學人打海灣戰爭,但又二仔底
好心d老人家咪成日以為自己仲係賽跑冠軍啦
講到尾都係烏雞個情況
烏雞初時都無人睇好
真係軍民同心,搏到歐美民意支持同show到自己有能力
先好似宜家咁

台灣我諗都要自己頂到一兩個星期為準
先會有聯軍backup
當然支那攻台個難度比俄佬攻烏難多十倍以上
阿富汗擺明美國留炸彈比支那伊朗同俄羅斯三國

培利班個位都唔會坐得耐
No la, 阿富汗掉轉, 宜家冇任何一個勢力想理.

山多, 又冇資源, 9反之地, 部落政治, 塔利班唔會聽任何一個勢力指使, 搞阿富汗有乜著數?

各大勢力當阿富汗係Rubbish bin算9數, 世上總要有一個地方藏污納垢的.
[D206-] 抗俄衛國 139: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州近全境
https://lih.kg/3148692
A bit of side news. Nancy Pelosi to visit Armenia.

"Speaking at a Group of Seven (G7) countries meeting in Berlin, she said "tomorrow we will be visiting Armenia, because we've had an ongoing invitation from the Armenians"."

https://www.reuters.com/world/us-speaker-pelosi-ukraine-war-must-be-won-russia-held-accountable-2022-09-16/
喺伊久姆
搵到最少10個地方被用作酷刑室

https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1570798781687558146

亦喺之前發現嘅集體墓地
搵到啲雙手被綁之下遭處刑嘅士兵屍體

https://mobile.twitter.com/KyivIndependent/status/1570809390344867840

每次光復都一定會發現呢啲俄式興趣殘留物
戰鬥民族
野蠻民族
$600 Million in Additional Security Assistance for Ukraine
Capabilities in this package include:

~Additional ammunition for High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS);
~36,000 105mm artillery rounds;
~1,000 precision-guided 155mm artillery rounds;
~Four counter-artillery radars;
~Four trucks and eight trailers to transport heavy equipment;
~Counter-Unmanned Aerial Systems;
~Mine clearing equipment;
~Claymore anti-personnel munitions;
~Demolition munitions and equipment;
~Small arms and ammunition;
~Night vision devices, cold weather gear, and other field equipment.

https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3160503/600-million-in-additional-security-assistance-for-ukraine/
絕對唔係side news.
本身兩亞戰爭係俄羅斯聯邦崩潰既先兆,
崩潰既導火線就係烏克蘭戰爭.
之後光復馬里波,肯定超恐怖。分分鐘超越Nazi,直追蒙古帝國。

可怕程度足夠世人支持瓦解俄羅斯呢個邪惡帝國。
有冬季服裝
印度總理告訴俄羅斯: 現在並不是戰爭的時機
https://lih.kg/3148512
俄狗根本一向仆街嚟
人地婉轉勸你認輸
你就話阿邊個唔肯談判
人哋印度蠃家嚟,都唔想睇落去
你睇佢突入基輔既行動, 完全係想吞併烏克蘭既行為,
同佢當日佔領克里米亞議會另立總理既手法一樣.
以河為界, 只係佢力又未逮之後, 網上評論人既睇法同推演,
至少無任何既source話俾你知普京係想以河為界.
應該直接啲, 俄羅斯就黎瓦解啦, 咁樣.
不過當日Macron都話you are losing, 都無用.
....『互相』拳打腳踢??

btw, 一嘴毛係好事.
太多戰爭罪行,退等如死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞