[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
有無俄仔呢鋪玩甘大,維尼都想人仔代美金㗎啦,所以即係無野傾到,布甸自生自滅算
唔知布甸有冇追
如果唔追就代表舊錢係用黎同支那買軍火
之前我既鳩估賠率
好似淨係得貿易協議中
買石油加碼就唔知包唔包喺入面.

軍援 100賠70
人道援助 100賠5
買石油加碼 100賠20
軍事同盟 100賠400
貿易協議 100賠30
打台灣 100賠800
同俄佬反面 100賠150
派出志願軍 100賠600
布甸唔會敢郁手
因為侵台面就有個核彈制

最多慢慢扶植親俄勢力再滲透參選奪權
其實對烏克蘭唔係好事

而家就好似應付武肺咁
唔好lock down
等你中完build up返個抵抗力
再慢慢食藥抵抗武肺等佢變弱
睇普京願唔願意做習近平契弟攞,普京宜家需要錢同彈藥支持佢繼續打落去。

習近平對普京的秘密支持,好視乎普京對習近平的認契弟程度(例如將俄羅斯的一d敏感航空引擎技術轉讓俾中共)去到邊。
篇文都冇話開戰入嚟幫拖
連制唔制裁都要諗過度過
入面講左亞洲班盟友就算日本咁忠心都因為成堆生意喺支那所以基本冇可能似制裁蛾狗咁
澤仔用自己條命救左西方班垃圾領袖
完全係半澤直樹式既劇情不斷以少博大
要撐住呀澤仔
當初嗰班友屌柒美國唔出兵係違反承諾.
講到拜登同美國十惡不赦咁.
咁白紙黑字寫到明, 烏克蘭自己又有份簽,
又唔係啲咩難既用詞, 又唔係長, 得6條, 一目了然.

你講得啱, 美國有盡道義責任, 有俾標槍, 有俾情報, 14年開始訓練烏軍,
但班友好似鬼上身咁, 乜都唔聽, 淨係識『敗登敗登』,
『民主黨食屎』, 『阿侵係度唔會咁』, 跟住又屈我登粉.
上面嗰位係其中一位.
都唔係架老實,
全球係武肺大流行後,明明慢慢起緊機,比普京咁樣玩一玩經濟復甦遲幾年
極有可能影響到現有民主大國 執政黨既地位架
人民幣為主, 即係維尼熊想用經濟食住俄羅斯.
可惜, 佢無咁既能力同財力.
今次完全反映法德政治手腕幾低
呢啲級數仲話想領導歐洲對抗美中俄

歐洲最識玩真係唯有英國
咁佢地又極端左,諗下都知美國唔會咁樣出兵啦,
不過我相信美國呢次機會點都會把握住拖死俄佬,EVEN無布達佩斯備忘錄都好
自己國內經濟起晒火頭,真係唔知邊個會當人仔係美金
軍援 - 會暗中提供,喺2000億貿易額入面。
買石油加碼 - 雙邊交易增加。
貿易協議 - 口頭啦,目標將俄中貿易加到2000億美元。

但中間有一個問題:俄羅斯的消費力遠比唔上美國,一旦美中貿易脫勾,單靠俄佬,吞唔哂中共因脫勾損失的貿易差額同過剩的輕工業生產力。
連呢啲9線垃圾都睇佢唔起
今日係商場見啲藍店播cctvb淨係不斷幫習近平打飛機
連啲完全唔講
但澤仔叫佢俾軍備又唔俾
如果無咁上下決心
好似阿富汗咁一早投降收左皮
有軍援會唔會又比烏遠程打爆晒?破唔到就幾多都用唔到
應該已經打過好多場對攻
有返咁上下經驗
法國佬係古惑, 你又唔好睇小佢.
當年利比亞話炸就炸, 伊斯蘭國話打就打,
係睇佢有冇利益, 想唔想出手啫.

德國個聯邦政府架構唔同美國,
佢唔太適合去應變好似烏克蘭戰爭既事, 太慢.
仲唔搵定新大佬,隨時又俾人瓜分
所以咪叫佢白卡佬囉
再今日連中亞堆小國都當蛾狗無道
problem of trust
睇呢度
https://lih.kg/ybFztGX
短期就人仔 > 港幣 > 美元咁換法,但美國一定知,實會封佐呢度門。

長期(喺美國封佐上面個loop hole 後),就睇中國發唔發展到可以取代美國同西方世界的product and serivces。

交易貨幣背後,係代表該國的“價值”。所以點解咁強調資本主義社會係玩“創造價值”的遊戲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞