[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
佢都幾大膽唔怕普京發爛渣射去佢度?
一開波個大戰略其實無錯
3面強攻等烏克蘭無位走
但無諗到會咁撚on鳩以為自己啲廢鐵熊流好撚堅

玩長蛇陣64km車隊俾人四方八面夾擊
海陸空各自為戰司令部唔去協調
空降兵落到機場俾人各個擊破
戰機唔裝炸彈做精密打擊
戰車隊係公路俾標槍當練靶咁射
海軍無配合陸軍玩仁川登陸
仲要俾人射沉埋隻旗艦
未計佢竟然會嚴重低估烏克蘭既防空能力
果陣烏克蘭仲要連刺針都無
蛾狗柒到唔敢睇
中共都有核,雖然俄羅斯個核拳頭大得多,但無論核拳頭差距幾大都好,同核武國玩核點都會有顧忌。
留意返, 俄兵著草, 只係照事實報.

但第一近衛坦克兵團係俄軍核心之一,
佢地既失敗對有心打既人係好大打擊.
但留意返, 呢支兵團既失敗唔係近日既事,
烏軍同英軍係舊事重提, 我係覺得好奇怪.

而克里米亞軍官走佬, 係會令赫爾松失去外援,
直接動搖赫爾松既軍心.

兩樣都係對赫爾松心理打擊.
我自己估, 呢兩樣係烏克蘭外宣, 主目的係赫松誘降.
克里米亞軍官走佬, 暫時未證實, 不妨睇落去.
唔記得由入侵第二定第三日,留言話烏克蘭頂到一個月歐美就會有軍援,再有大量自願軍就知俄軍會輸,除非用大殺傷力武器移平烏克蘭
有空中優勢但搵唔到鳥軍防空系統
奶共既下場
守伊久姆個班就係殘餘既第一近衛坦克兵團

返黎啦
我亦講過,如果普京唔當機立斷,5月9日總動員的話,呢場仗最後會以俄國戰敗(戰敗係指現場同最後戰果冇達到當初的戰略目標,唔係俄國官方承唔承認戰敗,阿富汗戰爭,俄羅斯都冇正式承認過“失敗”,佢哋一直都係堅持係“撤軍”,唔係“戰敗”)收場。
英國有講, 但本身已經殘左.
如果你睇下烏克蘭嗰邊既講法, 話支軍團destroyed, 同英國有少少出入.
暫時未能確定係咪事實既全部. 就算係, 一支殘軍都唔洗特別高興

至於克里米亞, confirm左先再請小鳳姐出場都未遲.
有冇資訊講萊曼打成點
俄軍死守烏軍強攻
俄佬話比烏軍包左
https://youtu.be/S-zNgNxAnzA

佢老婆反應係推佢老公去死,唔係叫老公向烏軍投降或者著草

成隊傷哂又得唔多支援/救援,剩番的選擇就係戰死,投降,逃跑三選一。
而家諗緊戰爭完咗歐美會點分割俄羅斯
反過黎想, 到底係乜野原因令普京一直唔總動員呢?
萊曼市區烏軍幾日前已經奪回,旗都喺市政廳插埋,宜家包圍的係北面郊區的俄匪(果堆應該係斷後或者走唔切的兵)。
Lm
伊久姆2.0
Russian sources claimed that the front has largely stabilized at the Oskil River, which runs just west of the Kharkiv-Luhansk Oblast border.[8] Russian milbloggers reported that Ukrainian and Russian forces are fighting around Lyman, but that Lyman remains under the control of Russian and proxy forces.[9] Some Russian sources also voiced concerns that Ukrainian troops are trying to cross the Siverskyi Donets River around Zakitne (about 15km southeast of Lyman) to take back Yampil.[10] Russian sources are seemingly focused on the Lyman-Yampil line as the next potential target for Ukrainian advances.
https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-september-12

https://twitter.com/EdwardWeinert/status/1569630407234035712

仲有堆俄兵係LYMAN入面
走唔到了
寧死不降
一開始入基輔既就係第一近衛坦克兵團
之後比人打到差唔多滅團就調左去守伊久姆
今次應該真係滅團 所以先拎出黎講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞