[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
同埋最重要係擊落咗兩架運輸機
死咗過百特種兵 降落咗嘅俄兵被圍殲
導致無法包夾基輔
間接導致基輔攻勢失敗
而家馬後炮諗, 果時可能軍武支援未夠多, 其實預左重創下都強行堆兵堆坦克佔領好過而家咁長期戰俾人拖得仲傷
其實布甸都唔睇人命,真係唔明佢唔揀硬入基輔
布達佩斯備忘錄 你不能忘記美國、克林頓既position
講原文你都只係自己呃自己
因為烏克蘭人、澤仔對原意既理解根本唔係你講既咁
你係咁扭曲解釋 同支共話九二共識係台灣自己理解錯到底有乜分別
今日烏克蘭既結果完全係因為克林頓 而今日會打仗 亦因為弊燈當初示弱
美國係烏戰上有佢既責任 唔能夠一句「影響我經濟喎」、「關我乜事」就置身是外
當然 美國可以咁做 但抵比人屌 ok?連屌都唔比屌 仲講到人地唔睇原文 你比人block係正常
因為真係堆唔入 基輔鉗形攻勢喺切爾尼哥夫嗰邊起唔到作用,烏克蘭國土防衛軍真係視死如歸
2014拎克里米亞拎得太易
先造成佢誤判
如果果時舊肥豬肉無咁易入口依家就唔會搞成咁
其實而家睇返德國堆反坦克地雷真係幾多下
二戰果時蘇聯海軍就係以水兵上岸陸戰出名

二戰前蘇聯本來打算全軍換裝半自動步槍,但係因為陸軍啲動員兵學唔識點保養半自動步槍,咁啱蘇聯啲水面艦隻又俾德國炸沉晒咁濟,所以蘇聯咪索性用半自動步槍裝備依啲都叫有機械常識既水兵打陸戰。

同埋二戰果時日本海軍除咗上海陸戰隊之外根本無常設既陸戰隊,要打陸戰果時都係抽調水兵組成陸戰隊
果時係融雪期,除咗幾條公路之外成個烏克蘭都係沼澤黎
trump 會牽制住中國,間接削弱普京出兵意欲。
一堆好冰冷嘅數字,但現實係日復日嘅人間悲劇。一個獨裁者嘅決定類死幾/幾十萬人,人類幾千年都無進步過。
普京高估自己武力, 低估烏克籣人抵抗意志, 更低估西方全面制裁的影響.

普京宜家仲係口硬話西方制裁冇影響, 實際上睇人民平均生活水平, 公共行政就知道制裁係唔係真冇效, 生活水準下降, 物資逐漸短缺, 係欺騙唔到平民百姓的
對佢冇影響
諗起呢首歌,雖然係一戰法軍軍歌,入面啲字詞改下,完全可以形容到烏克蘭同埋基輔保衛戰

1916法軍︰你們無法通過凡爾登!
2022烏軍︰你們無法通過基輔!

https://www.youtube.com/watch?v=L-MIV6VG-xs&ab_channel=Note%3AP
係哟, 獨裁者就係咁"短視", 但宜家因為戰敗, 反彈開始來料啦

回力標普京遲早都要食, 咪睇下普京仲可以搵幾多個代罪羔羊
仲未計佢信曬下屬講嘅嘢
有冇人出過, 路透獨家:
剛開戰時普京親信兼俄駐烏特使帶同烏克蘭提出包含不加入NATO在內的和約被普京拒絕, 普京臨時要求割地
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/exclusive-war-began-putin-rejected-ukraine-peace-deal-recommended-by-his-aide-2022-09-14/
咁華郵8月啲料應該可信
結合佢哋戰前行動完全講得通
因為前線軍人唔係傻, 明知送死係唔會有人去做
佢地終於知道呢個大佬靠唔住, 要另謀出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞