[D202-] 抗俄衛國 138: Slava Ukraini 烏軍收復哈爾科夫州全境

1001 回覆
46 Like 4 Dislike
橡皮戳正義:面對成千上萬的軍隊拒絕戰鬥,俄羅斯軍隊此前曾在士兵的存摺上蓋章:“容易背叛”。現在,
@wartranslated
報告放入 refusnik 文件中印章說:“傾向於叛國罪”。

https://mobile.twitter.com/ChuckPfarrer/status/1570563882804219905
敖德薩小巴上的乘客拘留了一名正在拍攝軍事物體的婦女。巡邏人員在她的手機中發現了基礎設施的照片和與俄羅斯人的通信 - Suspilne.Odesa

https://mobile.twitter.com/CrimeaUA1/status/1570033853200470017
唉!
根本冇諗過會受到強烈反抗,諗住克里米亞2.0一樣啦
唔係點可能咁魯莽 諗住72小時閃電戰
用最精銳既士兵空降失敗就長蛇陣

不過普京要豪賭都係閃電戰合適
協調失敗做唔到現代戰爭既打法
慢慢打都係收皮
佢宜家想搏埋入冬
當時我都係同你一樣諗法,
身邊啲人係咁屌歐美唔幫拖,
我都係話,
歐美不嬲都中意睇定先落注,
一開始烏克蘭個勢咁弱,
Day 1 就all in,
輸左一來樣衰,
二來變左送軍備俾人,
我果陣都預測,
烏仔頂到一個月就會有轉機,
要人幫,
首先要俾人覺得你值得幫。
(雖然一開始頭幾日我都好炆美軍班駐歐部隊唔出動,覺得歐美好似放棄左烏克蘭咁),

不過真係無諗過美國會玩到用返80年無用過既租借法。
Dllm
個頭都好寬下
烏克蘭呢d叫爭氣,自助者天助也,一戰成名,俄羅斯越打越柒
我記得果陣係話將志願軍(果陣好似有2萬幾人)放係基輔裡面守城,
烏軍正規軍同特種部隊就騰空出黎潛入敵後,
係俄軍補給線搞破壞,
令衝鋒果班無物資衝。
你去急症室醫腸胃炎,
突然有單車禍既傷者斷手斷腳推入黎,
醫院都會醫左車禍果班先啦。
希望台派會好似烏克蘭、波蘭、波羅的海三國同芬蘭一樣Days0就要靠自己國民力量抵抗敵人(敵國俄羅斯聯邦),波蘭、立陶宛、拉脫維亞、愛沙尼亞同芬蘭都係歐盟北約會員國(無論芬蘭入唔入到北約,但歐盟會員國芬蘭已經係北約戰略伙伴,芬蘭、愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛同波蘭一樣都係歐盟會員國)但一樣都唔會Days0打都唔打就等美國幫拖,烏克蘭×佢哋幾國自己Days0就已經抵抗緊俄羅斯
諗深一層若中方軍援俄方
等同向美方公開中方武器嘅實戰能力如何
美國佬想郁佢好,佢軍援就俾晒理由人地制裁
所以習大大塊面好似飲醋咁嘅樣
已經唔係80年前,冬天唔會幫到手
想打,肯定同敢打既死得7788,剩低班唔想打既你用槍指住佢上戰場都唔會同你出力,場仗係已經輸左,無左士氣你再繼續都只係送人頭
唔會正式官方軍援啦
只會好似之前同伊朗做生意咁
搵幾間空殼公司或香港白手套
用民間企業名義去軍援俄羅斯
世界上無密不透風既牆
似越戰咁無底深潭嚟
點加大投入都冇撚用
呢招冇用,近期先俾英國政府拆穿一宗由中國政府入股控制香港公司收購英國公司事件
場仗2月底開始打,已經差唔多最凍月份
當時俄軍滿血都搞唔掂,凍到自己坦克車結哂冰,塞係基輔出面做長蛇陣,仲有唔少士兵凍死左
冬天對攻方補給只會更難

入多次冬唔會對俄羅斯有咩著數
但烏克蘭反攻都會唔會有同樣問題?
俄軍係補給線長+貪污問題搞到前線無野食無燃料
烏軍補給線短,加埋有地利有民間力量幫手,
容易拆解好多。當然,都要好好規劃先得。
佢唯一希望係歐洲斷氣迫烏仔跪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞