Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
epic store來緊free gloomhaven
22 Sep可以down來trytry
epic
無玩過twisted fable, 但見到twisted fable 個畫風就唔想入,radlands 靚好多
想易開既一定係radland
細盒咁多 易帶出街
利申 兩隻都有
有無6人或以上嘅board game好玩推薦下
之前玩過咩類型既Game?
有少少策略(Family程度)既推介Libertalia: Winds of Galecrest,少見6人玩都work既輕策Game。
睇game play幾好,bga試玩一次
每次抽完船員要知啲能力點用,覺得大家要go through 一次先夠過癮,如果唔係唔夠抗衡

另外6人game
king of Tokyo (party, 擲骰,打鬥)
7 wonders (輪抽, deck building)
escape from atlantis + expansion (半合作友情破壞)
durian (非洲話事啤,猜心理,推理小品)
avalon/quest/ secret hilter (陣營)
flamme rouge + expansion (單車主題輕策)
狼人真言
係 頭幾次玩 可能係用黎pick up角色skill
之後再慢慢就會玩到個味道出嚟
個人覺得幾正 同埋啲component好靚
有隻Elden Ring board game就上KS
隻game應該爛撚到仆街
所以上次bga玩咗一鋪體驗麻麻,又未熟點玩有啲亂出牌嘅感覺,同埋bga係舊版,啲畫風真係難接受

BTW, 每次抽完角色,其他人揀返相同角色算唔算麻煩?
我覺得隻game幾chaotic.
但我鍾意舊版畫風多過新版,新版卡通畫風同d瓷磚好冇海盜feel
玩左次flamme rouge諗唔明,我以為隻game應該要避免食2仔卡,結果係食得最多個個贏左
都係steamforged games出 (出Dark Souls board game嗰間)

雖然我好鍾意玩隻DSBG, 但市場上係比人鬧嘅多 嚟緊十一月會出official revised rules

呢隻elden ring 佢地話dice-free combat, 都有興趣想知係點玩

不過話就話比人鬧隻game整得差 , 絕大部分人都覺得啲miniature係靚嘅
嚟緊slay the spire好似吸引d
唔太麻煩
隻game 建議一開頭6副deck sort 好次序先
之後只用其中一副抽角色 其他人就只需跟no. 揾返出黎
我就鐘意新版多啲 多10個角色
variation多左不少
有冇啲3-4個人玩
好玩又搞笑嘅?
細盒嘅作弊飛蛾
https://youtu.be/4w5wBRKimik
大盒嘅逃離亞特蘭提斯
https://youtu.be/7hdKeQGSE2c

睇人玩就好搞笑,落手玩就唔知了
行得快嘅話,初頭已經用哂啲大牌,後期衝線會無力
,適當食下2仔卡就ok
玩得飛蛾就要埋蟑螂生沙律, 玩到痴晒線
有咩boardgame 鋪又大又岩行?
目前試過capstone 最好行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞