Boardgame 桌遊討論區(5) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
逸馬d片真係好好睇好有心機,之前見佢話疫情可能幾個月後連最後一間鋪都撐不住真係有d 心up
暫時係諗住用推po為主,不過都可以加插捉鬼環節入去
個遊戲人數3-4有啲難夾
好似啱啱台灣先集資完,應冇咁快
有無figure靚
又可以少到兩人玩既BG介紹
想油下人仔 (最好中文
打架既話Ankh
策略既話Dwelling of Eldervale
合作既話Nemesis
最近見到有個 葡萄酒莊園 大全套
成千幾蚊 想問下大家覺得好唔好玩 值唔值入手
我見無咩香港台灣人會講呢隻
台灣果面好快斷市wor
可以6人既策game
複雜程度輕至中 都幾易入口
建議可以買英文版 d字都好簡單同重複
文字需求量唔大
想買返kanban ev
gamefound個到佢寫係ks version "The Kickstarter Edition includes the KS campaign Stretch Goals in an Upgrade Pack."

有無人知咁係咪有metal car
定metal係另外再add on
會唔會遲d拎埋獎又會再賣貴d
Metal car係另外add on
Ks都唔會包的
Vital Lacerda 啲驚ks 同 retail 分別好似唔係太大
多一兩個add on 咁
RPG可以試吓Descent: Legends of the Dark,啲公仔好靚,隻game都唔錯用app setup同講故事配合得幾好
簡單講就係啲po有分真同假,兩邊陣營要鬥快推夠三個就贏
如果推爆咗兩個假po就可以開個捉鬼大會投一條友公開身份
主要角色有Admin,會員,高級會員,五毛同白卡
其他野仲諗緊
白卡要俾人block就贏
冇錯,佢比兩個人block就獨立勝利
有諗過加埋CD-ROM落去但佢會好慘
其實台灣都設計唔少桌遊,有邊d大家覺得正嘅可以推薦下?
之前逆統戰係好出名上哂新聞,不過係d桌遊討論區反而評價一般
第一個post有巴打推薦布袋戲主題嘅霹靂入陣武林,不過香港應該好難搵到
花見小路我見bgg 寫設計師係日本人,但隻game好似係台灣出版
其實台灣人都幾勁,諗到咁多新奇野
有冇人講下pandemic
好似好多版本 玩法唔同?
Iberia應該係Legacy以外 最好玩既版本
佢係19世紀背景 所以無得搭飛機 只有沿海城市可以搭船TP
最正係遊戲途中可以起鐵路
起完之後沿住鐵路行幾遠都只係計一步

原版Pandemic都係可以考慮既版本
原因係佢有好多擴充可以加唔會玩厭
當中最抵玩應該係On the Brink, 有5th player,新角色,幾個新變體,仲送埋用嚟裝病毒既兜

最後就係Legacy系列 世界排名第三
Season 1要玩12到24場 keep住會有新事件同劇情
完左一場之後可以升級角色,功能牌或者城市
如果你確定鍾意玩Pandemic同埋有固定腳既話就一定係買呢隻啦 否則就要諗一諗 可能要買非legacy既版本試下先
因為佢骨子裡其實都係Pandemic如果玩完發覺唔啱玩棄game就比較浪費 一斷左就好難開番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞